Καύσωνας και άσκηση: Χρήσιμες συμβουλές
Παρ’ όλες τις ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες της άσκησης, οι πρόσφατες μελέτες του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αναδεικνύουν τις πολύ σημαντικές επιπτώσεις των περιβαλλοντικών συνθηκών, όπως της θερμοκρασίας και της ηλιακής ακτινοβολίας, στη φυσιολογική καταπόνηση που βιώνουν οι άνθρωποι που ασκούνται σε εξωτερικό χώρο.
«Είναι απαραίτητη η ενημέρωση των αθλουμένων σχετικά με την επίδραση της ζέστης στη φυσιολογική καταπόνηση που βιώνουν κατά την άσκηση, καθώς επίσης και για τα μέτρα που μπορούν να λάβουν για να μετριάσουν τις επιπτώσεις της σώμα
Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δρ. Ιωάννου «το ανθρώπινο σώμα έχει στη φαρέτρα του μία σειρά από φυσιολογικούς μηχανισμούς που του επιτρέπουν να ασκηθεί ακόμη και στα πιο ακραία περιβάλλοντα. Παρ’ όλα αυτά, η άσκηση στη ζέστη συνοδεύεται από αυξημένη καρδιαγγειακή καταπόνηση που ελλοχεύει κινδύνους για την ίδια τη ζωή του ασκούμενου. Για παράδειγμα, αν ένας αθλητής τρέχει με ταχύτητα 4 χλμ/ώρα έχοντας μία μέση καρδιακή συχνότητα τους 140 παλμούς το λεπτό κατά τη διάρκεια μίας κρύας μέρας του χειμώνα, για να τρέξει με την ίδια ταχύτητα στη ζέστη του καλοκαιριού η καρδιακή του συχνότητα αναμένεται ότι θα αυξηθεί από 20 έως 40 παλμούς, φτάνοντας πολλές φορές μέγιστα επίπεδα».
Στη συνέχεια ο Δρ. Ιωάννου προσθέτει: «Επιπλέον, ο αυξημένος ρυθμός εφίδρωσης που παρουσιάζουν οι ασκούμενοι στη ζέστη οδηγεί πολλές φορές στην αφυδάτωση πέραν του άτυπου ορίου του 2% της συνολικής μάζας σώματος, το οποίο είναι γνωστό ότι αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο για ασκησιογενή θερμοπληξία» και συνεχίζει, «ο κίνδυνος δε, μεγεθύνεται εκθετικά όταν η άσκηση στη ζέστη συνοδεύεται από έκθεση σε υψηλά επίπεδα ηλιακής ακτινοβολίας, όπως έχουν δείξει οι πρόσφατες μελέτες του Εργαστηρίου μας». Ο ερευνητής επιπλέον αναφέρει ότι «είναι δυστυχές το γεγονός ότι πυκνώνουν οι αναφορές μοιραίων περιπτώσεων ασκησιογενούς θερμοπληξίας στην Ελλάδα. Ο κίνδυνος αυτός είναι πολλαπλάσια αυξημένος κατά τη διάρκεια αθλητικών δρώμενων, καθώς φαίνεται ότι περίπου τρεις στου χίλιους αθλητές υψηλών επιδόσεων βιώνουν συμπτώματα ασκησιογενούς θερμοπληξίας κατά ή μετά το πέρας ενός αγώνα στη ζέστη».
Η έκθεση στη ζέστη κατά την άσκηση έχει σημαντικές προεκτάσεις και στο κομμάτι της αθλητικής απόδοσης και επίδοσης, όπως αναλύει στη συνέχεια ο Κωνσταντίνος Μάντζιος, ο οποίος είναι ερευνητής στο Εργαστήριο και υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ο κ. Μάντζιος εξηγεί ότι «περίπου ένας στους τέσσερις αγώνες υψηλού επιπέδου διεξάγεται σε ζεστό ή πολύ ζεστό περιβάλλον με αποτέλεσμα να μειώνεται η αθλητική επίδοση μέχρι και 8% της μέγιστης δρομικής ικανότητας ενός αθλητή. Μεταφράζοντας αυτό το ποσοστό, ένας δρομέας που έχει πετύχει ατομικό ρεκόρ τρεις ώρες στο Μαραθώνιο σε φυσιολογικές συνθήκες, θα χρειαστεί επιπλέον δέκα λεπτά για να τερματίσει σε ένα Μαραθώνιο που διεξάγεται σε περιβάλλον 30 ° C». Ο ερευνητής συνεχίζει, «οι αρνητικές αυτές επιπτώσεις παρατηρούνται σε επαγγελματίες και μη, αθλητές που συμμετέχουν σε αγώνες αποστάσεων μεγαλύτερες των πέντε χιλιομέτρων. Αν υποθέσουμε πως ένας μαραθωνοδρόμος υψηλών επιδόσεων με ατομικό ρεκόρ τις δύο ώρες και πέντε λεπτά (02:05:00) πρόκειται να τρέξει στους επερχόμενους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο στους οποίους προβλέπεται ότι η θερμοκρασία διεξαγωγής του αγώνα θα είναι 21 ° C. Ο αθλητής αυτός προβλέπεται ότι θα τερματίσει τέσσερα περίπου λεπτά αργότερα, έχοντας χρόνο τερματισμού τις δύο ώρες και εννέα λεπτά (02:09:11).».
Σύμφωνα με τον κ. Μάντζιο, «στο πιο πρόσφατο άρθρο του Εργαστηρίου μας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολεγίου Αθλητιατρικής, οι ιδανικότερες περιβαλλοντικές συνθήκες διεξαγωγής των αγώνων αντοχής κυμαίνονται από 10 έως 17.5 ° C. Στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων, στις συνθήκες αυτές οι αθλητές πετυχαίνουν τις μέγιστες επιδόσεις τους.» Συμπερασματικά, ο ερευνητής αναφέρει: «Οι διοργανωτές αγώνων θα πρέπει να αξιολογήσουν τις περιβαλλοντικές συνθήκες και να υιοθετήσουν οδηγίες που θα συμβάλουν στη μεγιστοποίηση της απόδοση των αθλητών. Ταυτόχρονα, οι αθλητές και οι προπονητές θα πρέπει να εκπαιδεύονται σχετικά με τις επιπτώσεις της ζέστης στην υγεία και την απόδοση των αθλητών και να προετοιμάζονται χρησιμοποιώντας ανάλογες στρατηγικές».
Τέλος, οι ερευνητές σημειώνουν: «Το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας FAME Lab πρωτοστατεί στη διεξαγωγή έρευνας που στοχεύει στην προάσπιση της ανθρώπινης υγείας και απόδοσης κατά την έκθεση σε αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως η ζέστη, το κρύο, το υψόμετρο, ο βυθός και το διάστημα. Μελέτες μας έχουν διεξαχθεί σε συνεργασία με κορυφαίους οργανισμούς σε όλες τις ηπείρους, καθώς επίσης και στα πιο ακραία περιβάλλοντα του πλανήτη, όπως η έρημος Σαχάρα και το Έβερεστ».
* Η φωτογραφία είναι του Αποστόλη Ζώη για χρήση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Από αριστερά ο Δρ. Λεωνίδας Ιωάννου, ο οποίος είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής, και ο Κωνσταντίνος Μάντζιος, ο οποίος είναι ερευνητής στο Εργαστήριο και υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
The post Καύσωνας και άσκηση: Χρήσιμες συμβουλές appeared first on Militaire.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Φιλιππίδης: «Εγώ το μετάλλιο θα το πάρω σε δύο μήνες, όταν γεννήσει η γυναίκα μου»
- Οριστικό: Τέλος οι μεθυσμένοι οδηγοί!
- Πέτρος Φιλιππίδης: Βρίσκεται σε κατάσταση σοκ!
- Γνωστός ηθοποιός:«Όταν πρωτοείδα τη γυναίκα μου έπαθα σοκ»...
- Διέρρευσε έγγραφο του CDC για το πόσο επικίνδυνη είναι η μετάλλαξη Δέλτα
- Γιώργος Λακόπουλος: Από μια κλωστή το πολιτικό μέλλον του Μητσοτάκη…
- Ποιοι εμβολιασμένοι μπορούν να κολλήσουν κορονοϊό – Πόσο διαρκεί η προστασία των εμβολίων
- Θα πάθετε πλάκα! Το αλάνθαστο κόλπο για να επιλέγεις πάντα το καλύτερο καρπούζι
- Κλέαρχος Μαρουσάκης: Αυτές οι περιοχές θα βράσουν σήμερα
- «Ο πόλεμος άλλαξε»: Η προειδοποιηση του CDC για τη μετάλλαξη Δέλτα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις militaire
- Οι “μπίζνες” των Τούρκων εις βάρος των Ελλήνων αιχμαλώτων, η εξαθλίωση και η απελευθέρωση
- “Τσιμέντωμα” στην Ακρόπολη: Το διεθνές “κράξιμο” συνεχίζεται
- Ο στρατός στα χρόνια της πανδημίας μέσα από μία ερώτηση στη Βουλή
- Η αναμέτρηση για το δημοσιονομικό μέλλον της ΕΕ προμηνύει «θερμό» φθινόπωρο
- “Η Τουρκία μας πούλησε μορατόριουμ κι εμείς το αγοράσαμε”- Ανδρέας Λοβέρδος
- “Καταργήστε την υποχρεωτική εγγραφή στις ενώσεις αποστράτων”
- Κίνα-Τουρκία: Νέο δρομολόγιο σιδηροδρομικής σύνδεσης για τη μεταφορά εμπορευμάτων
- Αποζημιώσεις στο προσωπικό του ΣΞ, προσεχώς
- Αεροσκάφη της MIT “σαρώνουν” την περιοχή του Έβρου- Παράνομη τουρκική NAVTEX στην Κρήτη
- Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κάνει ανακοινώσεις μετά από μία ακόμη δολοφονία γυναίκας

- Τελευταία Νέα militaire
- Καύσωνας και άσκηση: Χρήσιμες συμβουλές
- Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κάνει ανακοινώσεις μετά από μία ακόμη δολοφονία γυναίκας
- Γερμανία: Και σε λογοκλοπή μπλεγμένος ο Λάσετ
- Ο Μπάιντεν προανήγγειλε επιπλέον κυρώσεις εις βάρος της Αβάνας
- Τυνησία: Ο πρόεδρος Σάγεντ δηλώνει ότι δεν θα μετατραπεί σε δικτάτορα
- ΗΠΑ εμβολιασμοί: Δεν θα υπάρξει ομοσπονδιακή εντολή για υποχρεωτικότητα
- “Τσιμέντωμα” στην Ακρόπολη: Το διεθνές “κράξιμο” συνεχίζεται
- Ο Τραμπ πίεζε το υπουργείο Δικαιοσύνης για ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος
- Τι γίνεται με τον αμίαντο στις ΕΔ; “Όλα καλά” κατά τον ΥΕΘΑ
- Οι ΗΠΑ παγώνουν πώληση επιθετικών ελικοπτέρων στη Νιγηρία
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Λάρισα: Δεν σχετίζεται ο θάνατος της 39χρονης υγειονομικού με το εμβόλιο
- Κριστιάν Γκολομέεβ: "Το όνειρο έρχεται πιο κοντά" - Οι πρώτες δηλώσεις μετά την πρόκριση στον τελικό
- Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής του Ράλι Ακρόπολις ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών
- Επικίνδυνη αναστροφή
- Άσκηση σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας - Oι συμβουλές των ειδικών
- Κλιματική αλλαγή - Ζερεφός: «Θα πρέπει να αγωνιστούμε για να υπάρξουμε στον πλανήτη»
- "Να τον θάψουμε ή να τον κάψουμε";
- Γιώργος Νανούρης: "Δεν ειναι στρατιωτικο το κλιμα στις πρόβες μου"
- Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο: Στον τελικό του επί κοντώ ο Καραλής - Δεν τα κατάφερε ο Φιλιππίδης
- Σεισμός 6,1 Ρίχτερ συντάραξε το Περού – Τουλάχιστον 40 τραυματίες