Ίμια 26 χρόνια: «Δε μάθαμε τίποτα από τα λάθη μας- Αντιπτέραρχος Κ.Ιατρίδης

Πριν από  την κρίση των Ιμίων , δεν πρέπει να  το ξεχνάμε ότι,  είχαν προηγηθεί  και άλλα επεισόδια που είχαν προαναγγείλει τα επιθετικά σχέδια της Τουρκίας με σκοπό τη δημιουργία τετελεσμένων και τα οποία αγνοήθηκαν. Αυτό που ακριβώς κάνει η Τουρκία  και σήμερα και δυστυχώς  αγνοούνται!!

Γράφει ο

Κωνσταντίνος Ιατρίδης

Αντιπτέραρχος (Ι) εα

Παρόλα αυτά η τότε Κυβέρνηση , δεν πήρε καμία  πρωτοβουλία για τη δημιουργία των αναγκαίων προϋποθέσεων πολιτικής συναίνεσης και συνεννόησης,  για την αντιμετώπιση της Τουρκικής επιθετικότητας με όρους πλήρους εφαρμογής του διεθνούς

δικαίου, κάνοντας αρχή   με την Αιγιαλίτιδα ζώνη. Το ίδιο λάθος κάνει και σήμερα η Κυβέρνηση!!  

 Η κρίση αυτή  καταμαρτύρησε  ότι,  δεν υπήρξαν  εκείνες οι πολιτικές εντολές για επιτελικά σχέδια ελέγχου της κλιμάκωσης μιας πιθανής κρίσης και ακύρωσης  τυχόν τετελεσμένων,  εάν η Τουρκία επέμενε σε  μια  ένθερμη λύση

Σήμερα βέβαια γνωρίζουμε ότι οι Τούρκοι δεν θα κλιμάκωναν μέχρι το τέλος,  αφενός μεν  επειδή οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αναπτύχθηκαν με τρόπο που έδιναν στην Ελλάδα το πλεονέκτημα και αφετέρου επειδή δεν ένοιωθαν ασφαλείς ως προς αυτό. Αυτά είναι παθήματα που πρέπει να γίνονται σήμερα μαθήματα, με την έννοια ότι απαιτείται ανά πάσα στιγμή να υπάρχει βέλτιστη χρήση των μέσων για μέγιστη αποτρεπτική ισχύ , πολιτική βούληση, συναίνεση, Εθνική συνεννόηση   και   αποφασιστικότητα για την εφαρμογή των προνοιών του διεθνούς δικαίου((δεν υπάρχει). Δυστυχώς δεν μαθαίνουμε από τα παθήματά μας!!

Όταν άρχισε η κρίση το 1996, η Πολιτική ηγεσία κρατούσε την Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων μακριά  από συσκέψεις (εγκληματικό λάθος), ενώ προχώρησε  στην λήψη κατευναστικών στάσεων και αποφάσεων. Μάλιστα, για να δοθεί η εντύπωση πως δεν τρέχει τίποτα, οι υπουργοί με κύρια αρμοδιότητα έτρεχαν στις τηλεοράσεις, ενώ ο Πρωθυπουργός κάλεσε τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων στο γραφείο του για να μην προκαλέσει υποψίες για δικά μας σχέδια αντίδρασης. Την ίδια στιγμή, τα μέλη της Κυβέρνησης που βρίσκονταν σε διαφορετικά μέρη,  μιλούσαν με Αμερικανούς χωρίς να το γνωρίζουν όλα τα μέλη(αλαλούμ) ,  την στιγμή που οι Αμερικανοί  βρίσκονταν στην ίδια δική τους αίθουσα κρίσεων. 

Έτσι, αντί η Πολιτική ηγεσία στο σύνολό της, μαζί με την Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων να βρίσκονται στην αίθουσα επιχειρήσεων του Υπουργείου Άμυνας για να τα ακούν όλοι , να ενημερώνονται όλοι με τις  πληροφορίες των υπηρεσιών μας, να ανταλλάσσουν απόψεις για την βέλτιστη στάση και από κοινού να υιοθετούν την κάλλιστη  απόφαση, το Κράτος λειτούργησε  κυριολεκτικά, ως σκορποχώρι. Αυτή είναι η κατάλληλη λέξη! 

Την ακεραία  ευθύνη  την έφερε ο Πρωθυπουργός  ο κ. Σημίτης και για τα όσα επακολούθησαν μετά!!

Η Κρίση των Ιμίων ήταν πραγματικά  πολύ οδυνηρή! Γέννησε την από κάθε άποψη απαράδεκτη και αστήρικτη θεωρία της Τουρκίας για τις γκρίζες ζώνες!

Η κρίση των Ιμίων τελικά επέτρεψε στους Τούρκους να αμφισβητήσουν την κυριαρχία στα Ίμια, έπληξε το κύρος των Ενόπλων Δυνάμεων και οδήγησε σε μια τραγωδία με τρεις νεκρούς: Τον Χριστόδουλο Καραθανάση, τον Παναγιώτη Βλαχάκο και τον Έκτορα Γιαλοψό, το ελικόπτερο των οποίων συνετρίβη ή καταρρίφθηκε(πολλά ερωτηματικά)  ,  λίγο πριν επιστρέψει στη φρεγάτα Ναβαρίνο.

Η θυσία των τριών αυτών Ηρώων στα Ίμια την 31η Ιανουαρίου 1996, Παναγιώτη Βλαχάκου, Χριστόδουλου Καραθανάση και Έκτορα Γιαλοψού,  , στέλνει ένα διαρκές μήνυμα αυταπάρνησης και αφοσίωσης στην πατρίδα, αποτελεί παράλληλα για την Ελληνική κοινωνία, τον Πολιτικό κόσμο και τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις  σύγχρονη παρακαταθήκη.

Αυτό που οφείλουμε ως πολίτες, ως Πολιτικό Σύστημα και ως Ένοπλες Δυνάμεις στη μνήμη των τριών νεκρών των Ιμίων, δεν είναι να επιδείξουμε την ίδια αυτοθυσία και αυταπάρνηση διακινδυνεύοντας ακόμη και την ίδια τη ζωή μας, όπως αυτοί χωρίς δεύτερη σκέψη ή δισταγμό έκαναν, αλλά να ακολουθήσουμε τον δρόμο που χάραξαν προωθώντας συστηματικά και αποφασιστικά τα εθνικά μας συμφέροντα. Να διεκδικήσουμε αυτά που μας επιτρέπει το Διεθνές Δίκαιο! Να αποβάλλουμε τα φοβικά μας σύνδρομα με έμφαση στην ΑΠΟΤΡΟΠΗ!!

Τα ίδια λάθη που   γίνονται και σήμερα , πρέπει να διορθωθούν άμεσα!! Την ευθύνη την έχει η Κυβέρνηση!!

*Επίτιμος Διοικητής ΔΑΥ

Επίτιμος Πρόεδρος Ένωσης Αποστράτων  Αξιωματικών Αεροπορίας

Μέλος του ΠΕΜΑΣ

Αμυντικός  Αναλυτής

The post Ίμια 26 χρόνια: «Δε μάθαμε τίποτα από τα λάθη μας- Αντιπτέραρχος Κ.Ιατρίδης appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ίμια 26, - Αντιπτέραρχος Κ Ιατρίδης,imia 26, - antipterarchos k iatridis