Η Τουρκία έτοιμη να εμπλακεί στην εμπόλεμη διαμάχη στην Αιθιοπία με UAV Bayraktar

Η Αιθιοπία αναζητά οπλισμένα τουρκικά UAV Bayraktar TB2  για χρήση τους στο Τιγκράι , γράφει ο  Guardian.Ο εμφύλιος πόλεμος μεταξύ της περιφερειακής κυβέρνησης  του Τιγκράι και της κεντρικής κυβέρνησης της Αιθιοπίας υπό τον πρωθυπουργό Abiy Ahmed μαίνεται.

Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Abiy Ahmed υπέγραψε συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Άγκυρα τον Αύγουστο. Αν και οι λεπτομέρειες δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, οι 

αξιωματούχοι της Αιθιοπίας φαίνεται   ότι ζήτησαν UAV ως μέρος της συμφωνίας.

Ο Guardian ανέφερε ότι η επίσκεψη του Abiy στην Άγκυρα έγινε δύο μήνες μετά από την απομάκρυνση του στρατού της Αιθιοπίας από το Mekelle, την πρωτεύουσα της περιοχής Tigray. Μια αντεπίθεση της Αιθιοπίας τον Οκτώβριο αποκρούστηκε από τις δυνάμεις του Tigray.

Η Αιθιοπία έχει ήδη χρησιμοποιήσει οπλισμένα uav κατασκευασμένα από την Κίνα και το Ιράν, ανέφερε ο Guardian. Ωστόσο, κανένα από αυτά  δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο  το TB2  της Τουρκίας.

Τα uav TB2 έχουν αναπτυχθεί με επιτυχία σε τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ, τη Συρία και τη Λιβύη. Η τεχνολογία πιστώνεται επίσης τη νίκη του Αζερμπαϊτζάν στις συγκρούσεις  με την Αρμενία για την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Τα TB2 κοστίζουν μόλις 1-2 εκατομμύρια δολάρια ανά μονάδα, περίπου το ένα δέκατο αυτών που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ, γράφει ο Guardian.

Ούτε η τουρκική ούτε η αιθιοπική κυβέρνηση έχουν σχολιάσει δημόσια το θέμα των πωλήσεων drone, αλλά οι δυνάμεις Tigrayan ισχυρίζονται ότι βρήκαν ένα θραύσμα από μια βόμβα τουρκικής κατασκευής που καθοδηγείται με λέιζερ, στην περιοχή.

Η Άγκυρα έχει εξάγει το TB2 σε έναν αυξανόμενο αριθμό χωρών τους τελευταίους μήνες, εγείροντας ανησυχίες ότι τα αυταρχικά καθεστώτα αποκτούν ολοένα και περισσότερο πρόσβαση σ΄ αυτή την  τεχνολογία.

«Αυτό που διαπιστώνουμε είναι οι συνέπειες της απροθυμίας της διεθνούς κοινότητας να ασχοληθεί με τη διάδοση των drones», είπε στον Guardian ο Κρις Κόουλ, μέλος της ΜΚΟ Drone Wars, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Όλες οι ειδήσεις

Ο Ερντογάν πήρε «πράσινο φως» για επιχειρήσεις σε Συρία και Ιράκ

Το Έπος του 40: “Κερδίζουμε στον πόλεμο, χάνουμε στην ειρήνη”! Ο Ιστορικός Κ.Λαγός αφηγείται και εξηγεί

“Γιατί είπε ΟΧΙ ο Μεταξάς”; Ο Μάνος Χατζιδάκις είχε δώσει τη δική του απάντηση

The post Η Τουρκία έτοιμη να εμπλακεί στην εμπόλεμη διαμάχη στην Αιθιοπία με UAV Bayraktar appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα