Η σιωπή των διανοουμένων

Αυτό που κάνει ακόμα πιο ζοφερή την εικόνα του κόσμου μας, της λεγόμενης «δημοκρατικής Δύσης, όπου τα πάντα καταρρέουν «με ορμή», είναι η  σιωπή των διανοούμενων! Σα να άνοιξε η γη και τους κατάπιε! Με εξαίρεση τον Αμερικανό φιλόσοφο Νόαμ Τσόμσκι, που φωνάζει για τη διαγραφή του χρέους του νότου, αλλά ποιος τον ακούει! 

Γράφει η

ΑΙΘΡΑ ΓΕΝΝΑΔΙΟΥ

Οικονομολόγος

Η σύγκριση αναπόφευκτη για όλους εμάς τους παλιότερους, με μνήμες από τις δεκαετίες του 70 και του 80! Τις δεκαετίες της «διάπυρης» ζωής! Με φιλοσόφους ακτιβιστές, μεγάλου διαμετρήματος, να διαδηλώνουν στους δρόμους

Όπως ο Άγγλος μαθηματικός και φιλόσοφος Μπέρτραντ Ράσελ (1872 – 1970) κατά της εισβολής των ΗΠΑ στο Βιετνάμ και το ζεύγος των Γάλλων «σούπερ σταρς» διανοουμένων και πολιτικών ακτιβιστών,  Πωλ Σαρτρ (1905 – 1980) και Σιμόν ντε Μπωβουάρ (1908 – 1986). Στηρίζοντας,  τις αριστερές πολιτικές ιδέες τους (μαρξιστές)  με τη ζωή τους και το έργο τους. Αλλά και οι διάσημοι στη Γαλλία, αριστεροί έλληνες φιλόσοφοι, με τη συμμετοχή τους στα κοινωνικά δρώμενα, εγκατεστημένοι, μόνιμα στη Γαλλία, Νίκος Πουλαντζάς, (1936 – 1979)  Κορνήλιος Καστοριάδης  (1922 – 1997) Κώστας Αξελός (1924 – 2010) κ.α 

Σήμερα νεκρική σιγή! Στην Ελλάδα, μόνο ένας Μίκης Θεοδωράκης διαμαρτυρόταν, μέχρι τέλους, για το ξεπούλημα της χώρας, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στο οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο! Πώς να τον ξεχάσεις; Οι υπόλοιποι, άκρα του τάφου σιωπή! Κάποιοι πάντως, που τους προσφέρεται το βήμα, έχουν πρόχειρη και αβασάνιστη εξήγηση, για ό,τι κακό συμβαίνει στη χώρα, τις …παθογένειες του Έλληνα! Ποτέ τις  …παθογένειες της ξενόδουλης, αδηφάγας ελληνικής ελίτ! Ή των κυβερνώντων. Τις δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις, που άλλα λένε πριν και άλλα κάνουν μετά! Δεν βλέπουν ότι το κακό είναι γενικό; Την οπισθοδρόμηση της Ευρώπης σε όλα τα επίπεδα; Με κίνδυνο για τον πολιτισμό, παρότι άνθρωποι του πνεύματος; Απορίας άξιον!  

Από αλλού το φως! Από τον κόσμο της … πληροφορικής και όχι της διανόησης, όπως θα περίμενε κανείς! Ο λόγος για τους δύο σύγχρονους Προμηθείς, τους Τζούλιαν Ασάνζ και Έντουαρντ Σνόουντεν! Αμφότεροι…καταζητούμενοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ, επειδή παραβίασαν το κρατικό απόρρητο, για να προστατεύσουν απλούς  πολίτες ή λαούς, από παράνομες πράξεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ.  Θυσίασαν τις ανέσεις μιας καλοστρωμένης ζωής, αν κάθονταν «ήσυχα, στ’ αυγά τους», μόνο και μόνο επειδή δεν μπορούσαν να βλέπουν το έγκλημα και να σιωπούν! Ο πρώτος φυλακισμένος σε βρετανική φυλακή και ο δεύτερος φυγάς στη Ρωσία!  Αλλά, φευ, το φως δεν φυλακίζεται! Βγάζοντας ασπροπρόσωπη την αντιηρωική εποχή μας! 

Με μια κοινή γνώμη αμίλητη όσο ποτέ, ενώ έχει χιλιάδες λόγους για να διαμαρτύρεται! Έϊ, ξυπνήστε! Αν όχι, το μόνο που μας απομένει είναι ο …επικήδειός μας! Και δεν υπάρχει δεύτερη ζωή! Η αλήθεια να λέγεται! Επειδή μόνο η αλήθεια μπορεί να μας σώσει! Η απόδειξη στο επόμενο!

The post Η σιωπή των διανοουμένων  appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα