Η Ρωσία θα αναπτύξει μονάδα με βαλλιστικούς πυραύλους Sarmat, ικανούς να φέρουν πυρηνικά

Η Ρωσία σχεδιάζει να αναπτύξει την πρώτη στρατιωτική μονάδα που θα είναι εξοπλισμένη με τους βαλλιστικούς πυραύλους Sarmat, ικανούς να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, το αργότερο έως το φθινόπωρο.

Την είδηση μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο τον Ντμίτρι Ρογκόζιν, τον επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos.

Η μονάδα αυτή θα εδρεύει στο Ουζούρ, στην περιφέρεια Κρασνογιάρσκ, περίπου 3.000 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας, σύμφωνα με το TASS που επικαλείται συνέντευξη

του Ρογκόζιν στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24 TV.

Την περασμένη Τετάρτη (20/4), σε ένα βίντεο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας Ίγκορ Κονασένκοφ δήλωσε ότι η δοκιμαστική εκτόξευση του πυραύλου Sarmat έγινε στις 15.12 (ώρα Μόσχας) από το πεδίο δοκιμών του Πλεσέτσκ, στην περιφέρεια του Αρχαγκέλσκ.

Ο πύραυλος πέτυχε έναν στόχο σε ένα άλλο πεδίο, αυτό της Κούρα, στη χερσόνησο της Καμτσάτκα, στη ρωσική Άπω Ανατολή, που απέχει 5.000 χιλιόμετρα.

«Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος των δοκιμών, ο Sarmat θα ενταχθεί στις στρατηγικές ρωσικές δυνάμεις», πρόσθεσε ο Κονασένκοφ.

Η «ονοματολογία» του Sarmat

Ο Sarmat πήρε το όνομά του από έναν νομαδικό λαό, τους Σαρμάτες, που κατά την αρχαιότητα κατοικούσε στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, ανάμεσα στη σημερινή Ρωσία και την Ουκρανία.

Ο πύραυλος έχει βάρος πάνω από 200 τόνους και θεωρείται ισχυρότερος από τον προκάτοχό του, τον Voievoda, που έχει βεληνεκές 11.000 χιλιομέτρων.

Το 2019 ο Πούτιν είχε δηλώσει ότι ο Sarmat «πρακτικά δεν έχει όρια όσον αφορά το βεληνεκές» και ότι «είναι ικανός να πλήξει στόχους διασχίζοντας τον βόρειο και τον νότιο Πόλο».

The post Η Ρωσία θα αναπτύξει μονάδα με βαλλιστικούς πυραύλους Sarmat, ικανούς να φέρουν πυρηνικά appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα