Η πρόταση εθελουσίας αποχώρησης των Αποστράτων της ΠΑ από το ΝΙΜΤΣ

Γράφει ο

Σγος ε.α. Κων/νος Λιούτας

Απόφοιτος ΣΤΥΑ

MCs in International Studies 

Πανεπιστήμιο Μακεδονία

Τον τελευταία καιρό έχει εισαχθεί στη δημόσια συζήτηση, ως ζήτημα δήθεν μείζονος σημασίας, η αποχώρηση των αποστράτων της Πολεμικής Αεροπορίας από τους δικαιούχους νοσηλείας του ΝΙΜΤΣ, διότι περί αυτού θα πρόκειται αν γίνει αποδεκτή η κατάργηση της κράτησης του 3% επί του μερίσματος, υπερ του νοσοκομείου. 

Η άποψη αυτή υποστηρίζεται, και προωθείται με διάφορες

πρωτοβουλίες στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, από μια μειοψηφία απόστρατων ανώτατων αξκων της ΠΑ.

Στα επιχειρήματα αναφέρεται ότι, από τους 15.000 νοσηλευόμενους ασθενείς και 80.000 επισκέπτες στα εξωτερικά ιατρεία του ΝΙΜΤΣ μόνο το 30% είναι οι δικαιούχοι ενώ το υπόλοιπο 70% δεν πληρώνει καμία εισφορά και η προέλευσή του είναι άγνωστη.  

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΝΙΜΤΣ τα τελευταία χρόνια νοσηλεύονται ετησίως πάνω από 15.000 ασθενείς και εξετάζονται στα Εξωτερικά του Ιατρεία περί τις 100.000 και όχι 80.000. Ενδεικτικά, αν και αρκετά χρόνια πριν καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα προσβάσιμα στατιστικά στοιχεία, κατά το 2007 νοσηλεύτηκαν συνολικά 16.827 άτομα (5.713 δικαιούχοι και 11.114 μη δικαιούχοι) ενώ συνολικά εξετάσθηκαν 66.141 άτομα (44.469 δικαιούχοι και 21.672 μη δικαιούχοι).

Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι το 34% εξ’ αυτών που νοσηλεύτηκαν και το 70% εξ’ αυτών που εξετάσθηκαν είναι δικαιούχοι, αριθμός διόλου ευκαταφρόνητος για τον αριθμό των δικαιούχων με δεδομένο ότι η χρήση του ΝΙΜΤΣ, όπως και του ΓΝΑ, στη συντριπτική πλειοψηφία γίνεται κυρίως από τους διαμένοντες στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Το γεγονός ότι το υπόλοιπο αντίστοιχο ποσοστό δεν πληρώνει εισφορά υπερ του νοσοκομείου δεν σημαίνει ότι οι υπηρεσίες που του προσφέρονται είναι δωρεάν καθώς το νοσοκομείο λαμβάνει από το ασφαλιστικό του ταμείο την αναλογούσα δαπάνη νοσηλείας κ.λ.π που αποτελεί και το μεγαλύτερο έσοδο του νοσοκομείου. Σε κάθε περίπτωση η παροχή υπηρεσιών υγείας από το νοσοκομείο σε καμία περίπτωση και για κανέναν δεν είναι δωρεάν όπως αφήνεται να εννοηθεί.  

Στα επιχειρήματα που παρατίθενται προβάλλεται το γεγονός ότι οι απόστρατοι της Π.Α στη συντριπτική τους πλειοψηφία εξυπηρετούνται από το 251ΓΝΑ. Εξυπηρετείται πράγματι η συντριπτική πλειοψηφία των αποστράτων από το ΓΝΑ και ποιο είναι το επίπεδο της εξυπηρέτησης που της παρέχεται;

Η αλήθεια είναι ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των αποστράτων εξυπηρετείται από όλα τα πολιτικά και στρατιωτικά νοσοκομεία, όπως το 424 ΓΣΝ και 404 ΓΣΝ, καθώς διαμένουν εκτός Αττικής ενώ δυστυχώς η εμπειρία του ΓΝΑ για πολλούς αποστράτους δεν είναι η πλέον η καλύτερη όταν το νοσοκομείο το έχουν πολύ περισσότερο ανάγκη μετά την αποστρατεία τους. Προφανώς δεν έχουν όλοι την ίδια εικόνα αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι τα παράπονα κάθε χρόνο αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.

Το γιατί; το γνωρίζουν πολύ καλά οι καθ’ ύλην αρμόδιοι. Το ΓΝΑ από νοσοκομείο με κύρια δραστηριότητα την παροχή υγειονομικής περίθαλψης και νοσηλείας στο ε.ε και ε.α προσωπικό της Π.Α, τους Μονίμους και Συνταξιούχους Πολιτικούς Υπαλλήλους του ΓΕΑ και στα μέλη των οικογενειών τους προσφέρει πλέον τις υπηρεσίες του σε δεκάδες άλλες κατηγορίες καθιστάμενων ετσιθελικά δικαιούχων με αποφάσεις των πολιτικών ηγεσιών.         

Χαρακτηριστικά στις δεκάδες κατηγορίες των δικαιούχων περιλαμβάνονται, νυν και πρώην βουλευτές καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους, κάτοικοι νησιών, υπάλληλοι της ΓΓΠΠ, υπάλληλοι της ΕΥΠ, κ.λ.π. Ο συνολικός αριθμός τους υπερβαίνει τις 250.000 άτομα.

Σε αντιδιαστολή με το ΓΝΑ οι κατηγορίες δικαιούχων στο ΝΙΜΤΣ είναι πολύ λιγότερες και περιλαμβάνουν το μόνιμο προσωπικό του ΜΤΣ, ε.ε Αξκους και Ανθστες του ΣΞ, ε.α Αξκους και Ανθστες του ΣΞ και της ΠΑ, ε.ε και ε.α Αξκους και Ανθυπαστυνόμους της ΕΛ.ΑΣ και της τέως Χωροφυλακής καθώς και τις ορφανικές οικογένειες των δικαιούχων των παραπάνω περιπτώσεων. Σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες και με δεδομένο ότι οι κατηγορίες δικαιούχων στο ΝΙΜΤΣ είναι πολύ λιγότερες έναντι του ΓΝΑ οι εμπειρίες των συναδέλφων από το ΝΙΜΤΣ είναι από πολύ καλές έως εξαιρετικές.  

Καθοριστικός παράγοντας για την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχεται από το ΝΙΜΤΣ στους αποστράτους είναι η κράτηση των 10 ευρώ περίπου το μήνα που τους γίνεται υπέρ του νοσοκομείου. Αξίζει άραγε η όλη συζήτηση για τα 10 ευρώ το μήνα υπέρ του ΝΙΜΤΣ όταν όλοι μας αναγκαζόμαστε να διαθέτουμε σημαντικά έως και τεράστια ποσά για εξετάσεις, χειρουργεία, νοσηλεία κ.λ.π στον ιδιωτικό τομέα της υγείας; Θα πρέπει να κλείσουμε μόνοι μας αυτή τη δεύτερη πόρτα υγείας για δυο στην κυριολεξία καφέδες οι οποίοι θα γίνουν έσοδο του ΜΤΑ ενώ το ίδιο το ΜΤΑ ουδέποτε εξέφρασε την ανάγκη είσπραξης αυτού του ποσού;   

Τα ετήσια έσοδα του ΝΙΜΤΣ είναι περίπου 40 εκατ. ευρώ και απ’ αυτά 5 εκατ ευρώ περίπου καταβάλλονται από τους δικαιούχους. Δηλαδή το 13% των εσόδων του νοσοκομείου εισπράττεται από τους δικαιούχους και απ’ αυτό το ποσό το 1.5 εκατ., δηλ. το 4% των εσόδων του Νοσοκομείου εισπράττεται από τους ε.α αξιωματικούς και Ανθυπασπιστές της ΠΑ.

Γνωρίζοντας το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης, εξετάσεις, θεραπείες, νοσηλεία σε κλινικές και μονάδες εντατικής θεραπείας, ακόμα και αν ένας μικρός, που ενδεχομένως να είναι και μεγάλος, αριθμός συναδέλφων και οι οικογένειές τους επιλέγουν το ΝΙΜΤΣ για παροχή υπηρεσιών υγείας εύκολα αντιλαμβανόμαστε ότι η ανταποδοτικότητα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. 

Εδώ και πολλά χρόνια έχει καταργηθεί κάθε κάλυψη των οδοντιατρικών πράξεων με ότι αυτό συνεπάγεται για τους αποστράτους και τις οικογένειές τους. Αρκεί κανείς να κάνει μια έρευνα στο διαδίκτυο για να διαπιστώσει ότι ένα ιδιωτικό οικογενειακό Πρόγραμμα Οδοντιατρικής Φροντίδας (ΓΟΝΕΙΣ + 1 ΠΑΙΔΙ) κοστίζει περίπου 400 ευρώ το χρόνο και δεν καλύπτει όλο το κόστος καθώς η συμμετοχή του ασφαλισμένου είναι 20%. Για τους δικαιούχους του ΝΙΜΤΣ το κόστος είναι περίπου 120 ευρώ το χρόνο και καλύπτει όλη την οικογένεια, σύζυγοι, γονείς, τέκνα και για όλο το φάσμα των ιατρο-νοσηλευτικών πράξεων. 

Λειτουργεί όμως το ΝΙΜΤΣ με τρόπο που να ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες των αποστράτων και των οικογενειών τους; Δυστυχώς και εδώ οι πολιτικές ηγεσίες προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις δικές τους πολιτικές  και κομματικές ανάγκες φροντίζουν να το υποβαθμίζουν συστηματικά. Από το να αντισταθούμε όμως στην υποβάθμισή του και να προστατέψουμε το κύρος και τη φήμη του έως το να γυρίσουμε την πλάτη μας σ’ αυτό η απόσταση που μας χωρίζει είναι άβυσσος.      

H απαίτηση για την ελεύθερη πρόσβαση, ως δικαιούχοι, στο ΝΙΜΤΣ, χωρίς καμία εισφορά, όπως ισχύει σε όλα τα στρατιωτικά Νοσοκομεία της χώρας, είναι ανεδαφική και ανεφάρμοστη καθώς το νομοθετικό πλαίσιο ίδρυσης και λειτουργίας του νοσοκομείου είναι τελείως διαφορετικό των άλλων στρατιωτικών νοσοκομείων.  ΄

Οι κρατήσεις 6% από τη σύνταξή μας υπερ υγειονομικής περίθαλψης μας εξασφαλίζουν την πρόσβαση σε οποιοδήποτε δημόσιο νοσοκομείο, άρα και στο ΝΙΜΤΣ, με τους όρους όμως και τις προϋποθέσεις για τους μη δικαιούχους που δεν καταβάλουν εισφορές. Η μονομερής, εξ’ όλων των δικαιούχων, κατάργηση της εισφοράς των 10 ευρώ για τους αποστράτους της ΠΑ θα προκαλέσει άμεσα τη διακοπή της ιδιαίτερης σχέση μας με το ΝΙΜΤΣ με ότι αυτό συνεπάγεται για την εξυπηρέτηση των αναγκών της υγείας μας και ιδιαίτερα για τους συναδέλφους και τις οικογένειές τους που ήδη εξυπηρετούνται από το ΝΙΜΤΣ. Τι θα πούμε άραγε σ’ αυτούς τους συναδέλφους που αντιμετωπίζουν, ως δικαιούχοι, χρόνια προβλήματα υγείας στο ΝΙΜΤΣ και θα βρουν την πόρτα του κλειστή από μας τους ίδιους; 

Σε κάθε περίπτωση η εμπειρία των συναδέλφων από το ΝΙΜΤΣ είναι ότι προσφέρει τις υπηρεσίες του χωρίς διακρίσεις στους αποστράτους της Π.Α και αυτή η παράμετρος είναι ιδιαίτερα σημαντική για όσους δεν απέκτησαν ιδιαίτερους τίτλους και αξιώματα χωρίς αυτό σε καμία περίπτωση να σημαίνει ότι όλοι οι ανώτατοι ε.α αξκοι απολαμβάνουν ιδιαίτερης μεταχείρισης και δεν ταλαιπωρούνται και ίδιοι, όπως και οι υπόλοιποι, από τις όποιες δυσλειτουργίες του ΓΝΑ. Αυτοί όμως που προτείνουν, ευτυχώς λίγοι, σήμερα την αποχώρησή μας από το ΝΙΜΤΣ φέρουν τίτλους και αξιώματα και απολαμβάνουν προνομιακή μεταχείριση από το ΓΝΑ. Ισχυρίζονται αυθαίρετα ότι είναι αντισυνταγματική η κράτηση του 3% από το μέρισμά μας υπερ του ΝΙΜΤΣ αποσιωπώντας ότι αυτό που πράγματι είναι αντισυνταγματικό είναι η προνομιακή μεταχείριση Ελλήνων πολιτών σε οποιοδήποτε δημόσιο νοσοκομείο της χώρας, και για να μην παρεξηγηθώ δεν αναφέρομαι σ’ αυτούς που διετέλεσαν Αρχηγοί. Άραγε συμφωνούν οι συνάδελφοι να περιμένουν καρτερικά στο ΓΝΑ τη σειρά τους για εξέταση και να τους προσπερνούν, επειδή οι ίδιοι τυγχάνουν ιδιαίτερης μεταχείρισης, αυτοί που προτείνουν την αποχώρησή τους από το ΝΙΜΤΣ;  

The post Η πρόταση εθελουσίας αποχώρησης των Αποστράτων της ΠΑ από το ΝΙΜΤΣ appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα