«Η ναυμαχία της Μυκόνου»…

Στις 5 Ιουλίου του 1941 στην  περιοχή μεταξύ της Μυκόνου και της Σύρου κοντά στην Δήλο, έγινε μια ασυνήθιστη σκληρή ναυμαχία.

Κάτω από την επιφάνεια της ήρεμης καλοκαιρινής θάλασσας, διασταυρώθηκαν δυο εχθρικά υποβρύχια που επιτέθηκαν το ένα στο άλλο με τορπίλες.

Γράφει ο Δημήτρης Σταυρόπουλος

Το ιταλικό Jantina και το βρετανικό HMS Torbay, που είχε την προσωνύμια «φονιάς».

Η ναυτική συμπλοκή ήταν σιωπηλή και αθέατη, όπως άλλωστε διεξάγεται και ο υποβρύχιος πόλεμος.

Με επιδέξιους χειρισμούς ο Αγγλος κυβερνήτης υποπλοίαρχος  Anthony ‘Crap’ Miers, έφερε το σκάφος του σε πλεονεκτική θέση εκτόξευσε πρώτος τις τορπίλες και έστειλε το Jantina στον βυθό.

Από τα 48 μέλη του πληρώματος του, μόνο 6 κατάφεραν να ξεγλιστρήσουν από τον υγρό τους τάφο και να κολυμπήσουν μέχρι την Δήλο.

Ογδόντα χρόνια μετά, το κουφάρι του ιταλικού υποβρυχίου βρέθηκε σε βάθος 103 μέτρων και πιστοποιήθηκε επίσημα η ταυτότητα του.

Ο ΑΤΥΧΟΣ ΙΤΑΛΟΣ

Το Jantina ήταν ένα από τα επτά υποβρύχια κλάσης Argonauta που κατασκευάστηκαν για το Regia Marina (Βασιλικό Ιταλικό Ναυτικό) στις αρχές της δεκαετίας του 1930.

 Έπαιξε δευτερεύοντα ρόλο στον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο του 1936-1939 υποστηρίζοντας τους Ισπανούς Εθνικιστές.

Τα υποβρύχια είχαν μήκος 61,5 μέτρα (201 πόδια 9 ίντσες), πλάτος 5,7 μέτρων (18 πόδια 8 ίντσες) και βύθισμα 4,7 μέτρα (15 πόδια 5 ίντσες).

 Είχαν επιχειρησιακό βάθος κατάδυσης 80 μέτρων (260 πόδια). 

 Το πλήρωμά τους αριθμούσε 44 αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και ναύτες.

Για την επιφανειακή κίνηση, τα σκάφη τροφοδοτούνταν από δύο πετρελαιοκινητήρες 750 ίππων ( 559  kW ) , που κινούνταν από έναν άξονα προπέλας . Όταν καταδύετo ,  κινείτο από έναν ηλεκτροκινητήρα 400 ίππων (298 kW) . 

Θα μπορούσαν να φτάσουν τους 14 κόμβους (26 km/h, 16 mph) στην επιφάνεια και τους 8 κόμβους (15 km/h, 9,2 mph) εν καταδυσει..  Στην επιφάνεια, η κατηγορία Settembrini είχε εμβέλεια 5.000 ναυτικών μιλίων (9.300 km, 5.800 mi) με 8 κόμβους (15 km/h, 9,2 mph).  

Πλέοντας κάτω από την επιφάνεια, είχαν εμβέλεια 110 nmi (200 km, 130 mi) με 3 κόμβους (5,6 km/h, 3,5 mph). 

Τα σκάφη ήταν οπλισμένα με έξι τορπιλοσωλήνες 53,3 εκατοστών (21 ίντσες) , τέσσερις στην πλώρη και δύο στην πρύμνη, για τις οποίες μετέφεραν συνολικά 12 τορπίλες .

Το Jantina κατασκευάστηκε από την εταιρία Odero -Terni-Orlando στο ναυπηγείο Muggiano το 1930, καθελκύστηκε στις 15 Ιουνίου 1932 και ολοκληρώθηκε το επόμενο έτος. 

 Κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου, έκανε μια περιπολία στα ανοιχτά της Βαρκελώνης στις 12–27 Αυγούστου 1937 κατά την οποία επιτέθηκε ανεπιτυχώς σε ένα Ρεπουμπλικανικό αντιτορπιλικό με ένα ζεύγος τορπιλών.

Ο ΑΓΓΛΟΣ ΦΟΝΙΑΣ

Το HMS Torbay (N79) ήταν ένα υποβρύχιο κατηγορίας T του Βασιλικού Ναυτικού .  Καθελκύστηκε στις 9 Απριλίου 1940.

Έλαβε μέρος σε πολλές επιχειρήσεις,  κυρίως στη Μεσόγειο, αν και ταξίδεψε επίσης στην Άπω Ανατολή του Ειρηνικού στο τέλος του πολέμου .

Συνολικά βύθισε 17 εμπορικά πλοία, συνολικού βάρους 38.000 τόνων, συν 5 πολεμικά πλοία και 24 ιστιοφόρα, και συμμετείχε σε επίθεση στο λιμάνι της Κέρκυρας που κέρδισε τον καπετάνιο της, Υποπλοίαρχο (Lt. Cdr.) Anthony Miers , το Victoria Cross .

Έδρασε στα ελληνικά νερά, στήνοντας ενέδρες, μεταφέροντας κομάντος η φυγαδεύοντας στρατιωτικούς στην Μέση Ανατολή.

Τον Μάρτιο του 1941 απέπλευσε από το Πόρτσμουθ στην πρώτη της επιθετική περιπολία, για να πλήξει τα θωρηκτά Scharnhorst και Gneisenau , τα οποία κατευθύνονταν προς τη Βρέστη μετά την επιδρομή τους στον Βόρειο Ατλαντικό.

Πολλές φορές πήρε μέρος σε ειδικές επιχειρήσει γύρω από την Κρήτη.

 Το Torbay , μεταξύ άλλων, συνέχισε να εκκενώνει τους συμμάχους που δεν αιχμαλωτίστηκαν και φυλακίστηκαν ως αιχμάλωτοι όταν η Κρήτη παραδόθηκε στους Γερμανούς την 1η Ιουνίου.

 Στις 22 Αυγούστου 1941, μετά από ένα νυχτερινό ταξίδι στην επιφάνεια, 130 άνδρες (συμπεριλαμβανομένων 62 Νεοζηλανδών και 63 Βρετανών και Αυστραλών στρατιωτών) που στριμώχνονταν στο Torbay παραδόθηκαν με ασφάλεια στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, «καθιερώνοντας ένα ρεκόρ για τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν χωρέσει ποτέ σε ένα υποβρύχιο»

Το Torbay συμμετείχε σε επιθέσεις σε νηοπομπές του Άξονα σε δύο περιπτώσεις.

 Η επίθεση στην πρώτη, στις 10 Ιουνίου 1941 περιελάμβανε τον Torbay που έκανε τρεις επιθέσεις σε μια ιταλική συνοδεία στα ανοιχτά των Δαρδανελίων .

 Η πρώτη επίθεση απέτυχε να δώσει κανένα αποτέλεσμα. 

Η δεύτερη επίθεση οδήγησε σε χτύπημα τορπίλης στο ιταλικό δεξαμενόπλοιο Utilitas , αλλά η τορπίλη δεν κατάφερε να εκραγεί. Στην τρίτη επίθεση το ιταλικό τάνκερ Giuseppina Ghirardi τορπιλίστηκε και βυθίστηκε.

 Η επίθεση στη δεύτερη συνοδεία πραγματοποιήθηκε στις 12 Αυγούστου 1941, δυτικά της Βεγγάζης στην Λιβύη.

Στις 4 Μαρτίου 1942 στο λιμάνι της Κέρκυρας , το Torbay , έχοντας ακολουθήσει μια εχθρική νηοπομπή στο λιμάνι την προηγούμενη μέρα, εκτόξευσε τορπίλες σε ένα αντιτορπιλικό και δύο μεταφορικά 5.000 τόνων, σημειώνοντας χτυπήματα στα δύο πλοία ανεφοδιασμού, τα οποία σχεδόν σίγουρα βυθίστηκαν .

Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ

Επί 80 χρόνια κειτόταν στον βυθό του Αιγαίου χωρίς να γνωρίζει κανείς την ακριβή του θέση.

Αλλά η επιθεώρηση ενός υποβρύχιου καλωδίου οπτικών ινών από την ομάδα του Κώστα Θωκταρίδη, έφερε στο φως το χαμένο ναυάγιο του ιταλικού υποβρυχίου Jantina.

Ο εντοπισμός έγινε δυνατός χάρη στα υποβρύχια τηλεκατευθυνόμενα οχήματα που διαθέτει η εταιρία του, στο πλαίσιο των επιθεωρήσεων υποβρυχίων έργων αγωγών και καλωδίων.

Στο τελευταίο του ταξίδι είχε αποπλεύσει από την Λέρο.

 Στο υποβρύχιο επέβαιναν 48 άτομα.

 Το απόγευμα της 5 ης Ιουλίου 1941 έπλεε στην επιφάνεια, νότια της Μυκόνου με κατεύθυνση δυτικά. 

Στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή βρισκόταν το βρετανικό υποβρύχιο HMS Tοrbay, το οποίο είχε αποπλεύσει από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και εκτελούσε την 3η επιθετική του περιπολία στο Αιγαίο.

«Η αναμέτρηση δύο υποβρυχίων είναι σπάνιο ναυτικό γεγονός» λέει  ο Θωκταρίδης. 

Το HMS Torbay, σύμφωνα με το πολεμικό ημερολόγιο που συνέταξε ο κυβερνήτης του αμέσως μετά την επίθεση, εντόπισε το Jantina από απόσταση 4 ναυτικών μιλίων, σήμανε συναγερμό και όντας σε περισκοπικό βάθος πήρε θέση επίθεσης.

 Στις 20:16 εξαπέλυσε τορπιλική επίθεση με μια δέσμη 6 τορπιλών από απόσταση 1500 γιαρδών.

 Όταν ο ιδιαίτερος και συνάμα οξύς ήχος των τορπιλών που τρέχουν μέσα στο νερό έγινε αντιληπτός από το πλήρωμα του Jantina, ήταν ήδη πολύ αργά.

Οι δυο πρώτες τορπίλες πέρασαν μπροστά από το ιταλικό υποβρύχιο χωρίς να βρουν στόχο. 

Στις 20:17 όμως η δεύτερη δεσμη τορπιλών βρήκε στόχο και προκάλεσε πολύ ισχυρή έκρηξη

Το αποτέλεσμα ήταν η ταχεία βύθιση του ιταλικού υποβρυχίου.

 Από το πλήρωμα του JANTINA τελικά μόνο έξι άτομα κατάφεραν να διασωθούν κολυμπώντας κάτω από δύσκολες συνθήκες μέχρι τη Δήλο.

Όπως διαπιστώθηκε, το υποβρύχιο κείτεται στον βυθό με την αριστερή πλευρά, και διακρίνεται ο πυργίσκος και το πυροβόλο καταστρώματος 102 χιλιοστών.

 Τα περισκόπια είναι κατεβασμένα και η ανθρωποθυρίδα του πυργίσκου είναι ανοιχτή. Τμήμα της πλώρης έχει αποκοπεί από το υπόλοιπο υποβρύχιο.

The post «Η ναυμαχία της Μυκόνου»… appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα