Η «καινοτομία» του ΥΕΘΑ και οι άφωνοι απόστρατοι! Αναστάσιος Φαραντάτος

ΕΛΚΑΚ-ΜΤΣ-ΕΑΑΣ και οι  Άφωνοι Σύνδεσμοι Αποστράτων

Τάξεων ΣΣΕ, Όπλων και Σωμάτων

Του Αναστασίου Φαραντάτου, Σχη ε.α.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα γινόμαστε μάρτυρες ενός μεθοδευμένου σχεδίου από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, «αρπαγής» της ακίνητης περιουσίας του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, του οποίου είμαστε όλοι μερισματούχοι. Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, ως το μόνο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), που εκπροσωπεί τους ε.α. αξιωματικούς

και ένας εκ των ιδρυτικών σκοπών του είναι η επιμέλεια των συμφερόντων των μελών του, προσπαθεί εδώ και δύο μήνες, με όλα τα νόμιμα μέσα να αντισταθεί σε αυτό το σχέδιο, μετά από εσωτερικές παλινδρομήσεις και κλυδωνισμούς, που δεν είναι του παρόντος.

Το σχέδιο το χαρακτηρίζω ως «μεθόδευση» διότι προηγήθηκαν οι αθέμιτες διαταγές, όπως θα αναλύσω στη συνέχεια και εκ των υστέρων  δρομολογείται η  λήψη αποφάσεων από τα εντεταλμένα και διορισμένα όργανα, δηλαδή από τη ΔΕ/ΕΛΟΑΣ και το ΔΣ/ΜΤΣ, που θα νομιμοποιούν τις διαταγές αυτές.

Με βάση τα ανωτέρω, το κύριο ζήτημα κατά την άποψή μου δεν είναι οικονομικό, διότι το ΜΤΣ δεν θα σωθεί με κάποιο ενοίκιο που θα πληρώνει το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας ΑΕ (ΕΛΚΑΚ ΑΕ). Το ζήτημα είναι βαθύτατα θεσμικό, δηλαδή κατά πόσον μπορεί ο εκάστοτε Υπουργός Εθνικής Άμυνας να παρεμβαίνει με διαταγές, στην εσωτερική λειτουργία του ΜΤΣ. Τέτοιες νοοτροπίες οδήγησαν το ΜΤΣ σε λήψη αποφάσεων κατά το παρελθόν, υπακούοντας σε εντολές της πολιτικής ηγεσίας, με καταστροφικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα από 12 Μαρ 24 ο κ. ΥΦΕΘΑ διέταξε το ΜΤΣ να εκκενώσει δυο ορόφους του κτιρίου επί της οδού Κολοκοτρώνη 13,  όπου στεγάζεται και να μεταφέρει τις υπηρεσίες του, τον ΕΛΟΑΣ και την Διεύθυνση Παροχών στο Ρουφ, όπου θα διατεθούν χώροι. Στις 09 Μαΐ 24 ακολούθησε και δεύτερη διαταγή από το ΓΕΣ με εντολή να εκδηλωθούν οι απαραίτητες ενέργειες από το ΜΤΣ για να μετεγκαστασταθεί ο ΕΛΟΑΣ. Το αν μια τέτοια μετακίνηση εξυπηρετεί την εύρυθμη λειτουργία του ΜΤΣ, δεν θα το κρίνει το ΥΠΕΘΑ ούτε εκ του νόμου μπορεί να το διατάξει, καθόσον σύμφωνα με τον ν. 2292/1995, άρθρο  5, παρα. 3(ιβ),  (Αρμοδιότητες ΥΕΘΑ): «Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ασκεί τις οικονομικές αρμοδιότητες, όπως αυτές προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία, στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων και στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), που εποπτεύονται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας». ‘Άλλωστε όπως γνωρίζουμε, το ΜΤΣ έχει υπαχθεί σε εφαρμογή των ως άνω αρμοδιοτήτων του ΥΕΘΑ, σε Οικονομική Διεύθυνση για εποπτεία (ΓΕΣ/ΔΟΙ) και όχι σε διοικητική ή επιχειρησιακή. Επομένως η επίμαχη εντολή του κ. ΥΦΕΘΑ προς το ΜΤΣ, όπως και κάθε επόμενη μέσω ΓΕΣ,  είναι  παράνομες και καταχρηστικές και δεν γεννούν έναντι του ΔΣ του ΜΤΣ υποχρέωση συμμόρφωσης. Σε αυτό το νομικό συμπέρασμα, καταλήγει και η γνωμοδότηση έγκριτου νομικού γραφείου, την οποία έχει στη διάθεσή της η ΕΑΑΣ.

Όμως ποιος θα κρίνει τελικά αν είναι αναγκαία μια μετεγκατάσταση των υπηρεσιών του ΜΤΣ, μακράν της έδρας του και αν αυτή προάγει την παραγωγικότητα των υπηρεσιών του ή τη δυσχεραίνει; Όπως είναι λογικό, μόνον ο ΕΛΟΑΣ και ο Γενικός Διευθυντής, που είναι ο εισηγητής των θεμάτων στο ΔΣ του ΜΤΣ μπορούν να έχουν τεκμηριωμένη άποψη, αφού είναι οι καθ΄ ύλην αρμόδιοι. Και οι δύο πρότειναν την παραμονή του ΕΛΟΑΣ στην έδρα του ΜΤΣ και τη μη διάθεση των χώρων στο ΕΛΚΑΚ. Τελικά όμως αυτός που έχει τη νομιμότητα να αποφασίσει είναι το ΔΣ του ΜΤΣ, που είναι διοριζόμενο και όχι αιρετό και αποτελείται κατά την πλειονότητα των μελών του, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου του, που είναι απόστρατος αξιωματικός της επιλογής του εκάστοτε ΥΕΘΑ, από 5 μονίμους αξιωματικούς και 1 υπάλληλο, που διορίζονται από το Γενικό Επιτελείο Στρατού, οπότε η οποιαδήποτε βούληση του κ. ΥΕΘΑ θα τύχει της ευνοϊκής απόφασης του ΔΣ/ΜΤΣ, αφού δεν τολμούν λόγω θέσεως και βαθμού να αποφασίζουν αντίθετα. Αυτό το γεγονός ακυρώνει -  και έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν, με πολύ δυσμενείς επιπτώσεις στο ΜΤΣ - τη λυσιτέλεια την οποία πρέπει να έχουν οι αποφάσεις του ΔΣ/ΜΤΣ προς όφελος των  μερισματούχων, οι οποίοι εκπροσωπούνται στο ΔΣ/ΜΤΣ με μόνον 2 ψήφους εκ των συνολικά 9.

Η υπόθεση αυτή μου θυμίζει την περικοπή του ΒΟΕΑ, όταν το ΔΣ/ΜΤΣ, με τη σύμφωνη ψήφο του τότε εκπροσώπου μας στο ΔΣ/ΜΤΣ και προέδρου της ΕΑΑΣ  Αντγου ε.α. κ. Στ. Κουτρή, εισηγήθηκε την έκδοση ΚΥΑ για τη μείωση του ΒΟΕΑ. Και το οξύμωρο είναι, ότι -όπως μαθαίνω από συναδέλφους- κατεβαίνει στον πολιτικό στίβο, ως υποψήφιος ευρωβουλευτής με κόμμα, που έχει ως σύνθημα το Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια. Δηλαδή ψήφισε υπέρ της περικοπής του ΒΟΕΑ, των τέκνων συναδέλφων μας, ερήμην του ΔΣ/ΕΑΑΣ, στην περίοδο του Αυγούστου, που η ΕΑΑΣ ήταν κλειστή, λόγω αδειών του προσωπικού της, δηλαδή συμμετείχε με τη σύμφωνη ψήφο του, στη μείωση  του οικογενειακού εισοδήματος, εκατοντάδων οικογενειών συναδέλφων μας, αφού το ΒΟΕΑ, αποτελεί ένα σημαντικό στήριγμα για το μέλλον των παιδιών μας. (Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στη σχετική ανακοίνωση της ΕΑΑΣ για το συγκεκριμένο θέμα: https://www.eaas.gr/anakoinoseis/anakoinosi-eaas-gia-boea ). Ακόμη η ΕΑΑΣ είναι σε δικαστική διαμάχη για την περικοπή του ΒΟΕΑ, που έχει επιβληθεί με ΚΥΑ του πρώην ΥΕΘΑ κ. Παναγιωτόπουλου. Όλα αυτά φέρνουν στη μνήμη μου τη ρήση του Δημοκρίτου: «Λήθη των ιδίων κακών θρασύτητα γεννά»-(όποιος ξεχνά τα σφάλματά του, αποθρασύνεται).

Ο κ. ΥΕΘΑ στην πρόσφατη ομιλία του στη Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, όπου συζητήθηκε το επίμαχο νομοσχέδιο για την ίδρυση του ΕΛΚΑΚ, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι δεν είναι και τόσο μεγάλο θέμα τα 300 τμ που θα δοθούν από το ΜΤΣ για τη στέγαση του ΕΛΚΑΚ, οπότε ευλόγως αναρωτιέμαι γιατί τέτοια εμμονή με το ΜΤΣ και όχι με άλλα ΝΠΔΔ. Υπάρχουν τόσα πολλά κτίρια  του ΥΠΕΘΑ, για να στεγασθεί το ΕΛΚΑΚ, γιατί ειδικά το ΜΤΣ; Έχει μήπως σχέση με το γεγονός ότι ο νυν πρόεδρος ήταν στέλεχος του γραφείου του κ. Δένδια, όπως έλεγε ο ίδιος με καμάρι , όταν ήταν στο ΔΣ/ΕΑΑΣ; Οι δικαιολογίες του κ. Δένδια, στη διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το ΕΛΚΑΚ, στη Βουλή, αποτελούν κατά τη γνώμη μου σοφιστείες, διότι αναφέρθηκε στους κοινωνικούς πόρους που εισπράττει το ΜΤΣ κάθε χρόνο, από τις κρατήσεις που διενεργούνται επί των εξοπλιστικών δαπανών, χαρακτηρίζοντάς τους ως «προερχόμενους από τον Έλληνα φορολογούμενο», ενώ στην πραγματικότητα οι κρατήσεις αυτές αφαιρούνται από την τιμή προμήθειας και βαρύνουν τον προμηθευτή. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι το 2023 στο ΜΤΣ αποδόθηκαν περίπου 19 εκατομ. ευρώ και το 2022 περί τα 15,50 εκατομ. ευρώ.  Αν υπήρχε αντί αυτού του κοινωνικού πόρου, η εργοδοτική εισφορά 3% που δίδει το κράτος σε άλλα ταμεία, τότε το ΜΤΣ θα είχε εισπράξει για το 2022 και το 2023 περί τα 100 εκατομ. ευρώ. Και αν αυτό αποτελεί επιχείρημα και όχι σοφιστεία, τότε γιατί ο κ. Δένδιας δεν διαθέτει στο ΕΛΚΑΚ το ακίνητο του ΜΤΝ, το οποίο το 2022 έλαβε από κοινωνικούς πόρους περί τα 62 εκατομ, και το 2023 περί τα 22 εκατομ. ευρώ; Γιατί λέει τη μισή αλήθεια; Ότι δηλαδή αντί το κράτος να δίδει εργοδοτική εισφορά, έχουν θεσπισθεί οι κοινωνικοί πόροι ως αντιστάθμισμα, που είναι κατά πολύ χαμηλότεροι; Όσο για το ότι «έτρεξε» την δικαστική διαμάχη του ΜΤΣ για το Attica, δεν εξήγησε με ποιον τρόπο το έκανε, αφού η αγωγή του ΜΤΣ κατατέθηκε το 2019, η πρωτόδικη απόφαση βγήκε το 2022 και όταν ανέλαβε ο κ. ΥΕΘΑ είχε ήδη δρομολογηθεί και η διαδικασία της εφέσεως του ΜΤΣ, την οποία και κέρδισε τελικά.

Η ΕΑΑΣ εκτός από το εξώδικο που έστειλε, εκτός από τις επιστολές και τις ανακοινώσεις, συμμετείχε ενεργά και μαζικά στη δημόσια διαβούλευση, όταν αυτή  αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και χάρη στη μεγάλη συμμετοχή των μελών μας, πέτυχε τουλάχιστον να μην παραχωρηθούν οι χώροι του ΜΤΣ στο ΕΛΚΑΚ, χωρίς αντάλλαγμα, όπως αρχικώς είχε δρομολογηθεί.

Και ενώ τα μέλη μας εν μέσω των οικογενειακών τους διακοπών, λόγω των εορτών του Πάσχα, συμμετείχαν σε ατομικό επίπεδο ενεργά σε αυτήν την προσπάθεια, σε επίπεδο Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, που τα μέλη τους είναι απόστρατοι αξιωματικοί, δεν είδαμε καμιά απολύτως αντίδραση. Ακόμη περισσότερο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Στρατιωτικών (ΠΟΣ), στην οποία είναι εγγεγραμμένα ως μέλη πολλά από τα ανωτέρω σωματεία, στο διάστημα των δύο μηνών, από τις 12 Μαρ 24, δηλαδή από την ημέρα που το ΣΓ/ΥΦΕΘΑ έδωσε εντολή στο ΜΤΣ να εκκενώσει το ισόγειο (συμπεριλαμβανομένου ενός, προς εκμίσθωση, ισογείου καταστήματος) και τον ημιώροφο τού, επί της οδού Κολοκοτρώνη 13, κεντρικού κτιρίου του ΜΤΣ, μέχρι και την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης, δεν έβγαλε καμιά σχετική ανακοίνωση διαμαρτυρίας ή αντίθεσης κατά της προσπάθειας απομείωσης της περιουσίας μας, δηλαδή της παράνομης δωρεάν διάθεσης, μέρους της ακίνητης περιουσίας του ΜΤΣ, σε μια υπό ίδρυση Ανώνυμη Εταιρία, με την επωνυμία «Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας» (ΕΛΚΑΚ ΑΕ)!

Κατά το παρελθόν η ΠΟΣ έχει πολλές φορές προσπαθήσει να διεκδικήσει την πρωτοκαθεδρία στους αγώνες για τα δικαιώματα των αποστράτων, προβάλλοντας τις ενέργειές της, οι οποίες τις περισσότερες φορές ακολουθούσαν τις ενέργειες της ΕΑΑΣ, θέλοντας να αποδείξει στους αποστράτους αξιωματικούς, την αναγκαιότητα της υπάρξεώς της έναντι της ΕΑΑΣ. Μάλιστα κάποτε έφτασε να αντιδικήσει στα δικαστήρια εις βάρος της ΕΑΑΣ, πράγμα οξύμωρο, αν σκεφθεί κάποιος ότι τα μέλη της (ΝΠΙΔ) απαρτίζονται κατά 95% από μέλη της ΕΑΑΣ και ο πρόεδρός της ήταν και μέλος του ΔΣ/ΕΑΑΣ.

Γιατί στο ζήτημα του ΜΤΣ, που βιώνουμε έντονα, δεν αντέδρασε; Η εξήγηση είναι πολύ απλή: Ο νυν πρόεδρος του ΜΤΣ υπήρξε στενός συνεργάτης του προέδρου της ΠΟΣ, ως επί σειρά ετών Αντιπρόεδρος της ΠΟΣ. Επιπλέον, πριν τις εκλογές της ΕΑΑΣ του 2020, ο τότε υποψήφιος πρόεδρος και εκλεγείς πρόεδρος της ΕΑΑΣ την τριετία που ακολούθησε (2020-23), είχε συμπήξει ομάδα έξι  υποψηφίων, η οποία διεκδικούσε την εκλογή της στο ΔΣ/ΕΑΑΣ, στην οποία ανήκαν ο πρόεδρος της ΕΑΑΣ και ο νυν πρόεδρος του ΜΤΣ. Και για όποιον θυμάται, ο πυρήνας εκείνης της ομάδος, που τον αποτελούσαν οι κ. Κουτρής, κ. Νικολόπουλος και κ. Χατσίκας, περιφερόταν στα τοπικά παρατήματα της ΕΑΑΣ, διεκδικώντας την ψήφο των συναδέλφων στις εκλογές της ΕΑΑΣ του 2020. Ειρήσθω εν παρόδω, ότι ευτυχώς που δεν εξελέγησαν όλα τα μέλη εκείνης της ομάδος, διότι αν είχαν την πλειοψηφία στο ενδεκαμελές ΔΣ/ΕΑΑΣ, ενδεχομένως σήμερα η ΕΑΑΣ, να είχε οδηγηθεί υπό την ΠΟΣ.

Επίσης δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι ενώ το ΜΤΣ διοικείται από συλλογικό όργανο, κυρίαρχο ρόλο στις αποφάσεις του διαδραματίζει ο εκάστοτε Πρόεδρός του. Ο κ. Χατσίκας που είναι τώρα πρόεδρος,  πριν από έναν χρόνο έγραφε δημοσίως, τότε ως μέλος του ΔΣ/ΕΑΑΣ, ότι «η ΕΑΑΣ ψελλίζει αντί να βρυχάται». Τώρα που η ΕΑΑΣ βρυχάται, εκείνος επιμόνως κρατάει τα αφτιά του σφραγισμένα, ώστε να μην ακούει, αφού αγνοώντας τις εισηγήσεις των Δντού ΕΛΟΑΣ και Γενικού Δντου ΜΤΣ και τις αντιδράσεις των μερισματούχων, αποστράτων του ΣΞ και ΕΛ.ΑΣ.,  συνεχίζει να τηρεί «σιγήν ιχθύος», να μην μας κοινοποιεί σημαντικά έγγραφα του ΥΠΕΘΑ και ΓΕΣ και να απαντάει μόνος του υποκαθιστώντας το ΔΣ, ώστε να οδηγηθεί αυτό στην επόμενη συνεδρίασή του, στην οποία θα αποφασίσει με ισχυρή πλειοψηφία (7-2) να μετεγκατασταθεί ο ΕΛΟΑΣ στο Ρουφ, να εκκενώσει τους δυο ορόφους και το ισόγειο κατάστημα και να τα εκμισθώσει διά διαγωνισμού - διότι άλλος νόμιμος τρόπος δεν υπάρχει - που θα έχει ως αποτέλεσμα την «εισβολή» του ΕΛΚΑΚ στο κτήριο του ΜΤΣ, καταλαμβάνοντας τους χώρους του.

ΟΜΩΣ τελικά και πέραν των προσώπων, που πιθανόν να έχουν τις επιδιώξεις τους, υπάρχουν και τα ΝΠΙΔ, οι Σύνδεσμοι Τάξεων ΣΣΕ, Όπλων και Σωμάτων. Αυτοί τι έπραξαν κατά το διαρρεύσαν διάστημα των 2 μηνών, που η ΕΑΑΣ αγωνίζεται κατά της παραχώρησης ακίνητης περιουσίας του ΜΤΣ; Γιατί δεν αντέδρασαν; Γιατί δεν έστειλαν επιστολές διαμαρτυρίας στον κ. ΥΕΘΑ; Γιατί δεν καταδικάζουν τις ενέργειες του προέδρου του ΜΤΣ;  Γιατί παραμένουν ΑΦΩΝΟΙ παρατηρητές; Ούτε μια επιστολή στήριξης της ΕΑΑΣ δεν έστειλαν.

Σχης ε.α. Αναστάσιος Φαραντάτος, μέλος ΔΣ/ΕΑΑΣ

ΥΓ. Μέρος του παρόντος άρθρου λογοκρίθηκε από το ΔΣ/ΕΑΑΣ και με οριακή πλειοψηφία 6-5 αποφασίσθηκε από το ΔΣ/ΕΑΑΣ να μην δημοσιευθεί στην ηλεκτρονική έκδοση της Εθνικής Ηχούς, διότι δυστυχώς πολλοί έχουν μάθει να «χαϊδεύουν αφτιά»

The post Η «καινοτομία» του ΥΕΘΑ και οι άφωνοι απόστρατοι! Αναστάσιος Φαραντάτος appeared first on Militaire.gr.

Keywords
υεθα, υεθα, σσε, νπδδ, μτσ, ρουφ, ΓΕΣ, κυα, συγκεκριμένο, https, μνήμη, βουλη, καμάρι, μτν, attica, ηλεκτρονική, συμμετοχή, πασχα, νπιδ, εκλογες, νικολοπουλος, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , ομαδα διας, δωρο πασχα, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, τελος ακινητης περιουσιας, εισφορα αλληλεγγυης, μειωση μισθων, εκλογες 2012, πασχα 2012, δωρο πασχα 2012, η ημέρα της γης, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, αποτελεσματα, μνήμη, ηλεκτρονική, γνωμη, δωρεαν, εδρα, θεμα, μτσ, μτν, νπδδ, νπιδ, σσε, attica, αγωγη, αγωνες, γεγονος, γινει, διαστημα, διευθυνση, δυστυχως, εγγραφα, ευρω, υπαρχει, εμμονη, ενεργα, εξωδικο, ερημην, εταιρια, ετων, ιδρυση, υπηρεσιες, υποθεση, θυμιζει, θρησκεια, ομιλια, κομμα, κυα, λειτουργια, ληψη, μηνες, μειωση, μπορειτε, καμάρι, ομαδα, οικογενεια, οξυμωρο, οφελος, ρηση, ρουφ, ρολο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, σειρα, συμμετοχή, σχεδιο, τιμη, ισογειο, δικαιωματα, εφαρμογη, ενωση, https, υπουργειο, νομικου, οργανα, πληροφοριες
Τυχαία Θέματα