Η ιστορία της κρυπτογραφίας

Γράφει οΓΡΗΓΟΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Η λέξη κρυπτογραφία ( cryptography) προέρχεται από τα συνθετικά «κρυπτός» + «γράφω» και είναι ένα διεπιστημονικό γνωστικό πεδίο που ασχολείται με τη μελέτη, την ανάπτυξη και τη χρήση τεχνικών κρυπτογράφησης και αποκρυπτογράφησης η κρυπτογραφία χρησιμοποιήθηκε για το μετασχηματισμό ενός μηνύματος από μια κανονική μορφή σε ένα «ακατανόητο γρίφο», ώστε να αποφευχθεί η υποκλοπή του από τρίτους που πιθανόν έχουν πρόσβαση στο δίαυλο επικοινωνίας

Η κρυπτογράφηση και η αποκρυπτογράφηση απαιτούν, όπως είπαμε, τη χρήση κάποιας μυστικής πληροφορίας, το κλειδί. Για

μερικούς μηχανισμούς χρησιμοποιείται το ίδιο κλειδί. Για τη μεταφορά ευαίσθητων πληροφοριών, ένα σύστημα πρέπει να είναι σε θέση να διασφαλίζει τη μυστικότητα . Ένα σύστημα επικοινωνιών δεν μπορεί να αποτρέψει με απόλυτο τρόπο τη μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στα μέσα μετάδοσης.

Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν ένα εργαλείο που ονομαζόταν Σκυτάλη για να επιτύχουν ταχύτερη κρυπτογράφηση των μηνυμάτων τους. Τύλιγαν μία λωρίδα περγαμηνής γύρω από ένα πολύπλευρο κύλινδρο, έγραφαν το μήνυμα και στη συνέχεια, όταν η περγαμηνή ξετυλίγονταν, το κείμενο δεν είχε νόημα. Στην διάρκεια του Μεσαίωνα, η κρυπτολογία ήταν κάτι το απαγορευμένο και αποτελούσε μια μορφή αποκρυφισμού και μαύρης μαγείας, κάτι που συντέλεσε στην καθυστέρηση της ανάπτυξης της. Η εξέλιξη τόσο της κρυπτολογίας, όπως και των μαθηματικών, συνεχίζεται στον Αραβικό κόσμο.

Στο γνωστό μυθιστόρημα «Χίλιες και μία νύχτες» κυριαρχούν οι λέξεις-αινίγματα, οι γρίφοι, τα λογοπαίγνια και οι αναγραμματισμοί. Έτσι, εμφανίστηκαν βιβλία που περιείχαν κρυπταλφάβητα, όπως το αλφάβητο «Dawoudi» που πήρε το όνομα του από τον βασιλιά Δαυίδ. είναι οι πρώτοι που επινόησαν αλλά και χρησιμοποίησαν μεθόδους κρυπτανάλυσης. Το κυριότερο εργαλείο στην κρυπτανάλυση, η χρησιμοποίηση των συχνοτήτων των γραμμάτων κειμένου, σε συνδυασμό με τις συχνότητες εμφάνισης στα κείμενα των γραμμάτων της γλώσσας, επινοήθηκε από αυτούς γύρω στον 14ο αιώνα. Η κρυπτογραφία, λόγω των στρατιωτικών εξελίξεων, σημείωσε σημαντική ανάπτυξη στους επόμενους αιώνες.

Ο Ιταλός Giovanni Batista Porta, το 1563, δημοσίευσε το περίφημο για την κρυπτολογία βιβλίο «De furtivis literarum notis», Ιστορικά, η κρυπτογραφία χρησιμοποιήθηκε για το μετασχηματισμό ενός μηνύματος από μια κανονική μορφή σε ένα «ακατανόητο γρίφο», ώστε να αποφευχθεί η υποκλοπή του από τρίτους που πιθανόν έχουν πρόσβαση στο δίαυλο επικοινωνίας που χρησιμοποιείται. τα κρυπτογραφικά συστήματα που χρησιμοποιήθηκαν δεν είχαν την πολυπλοκότητα που χαρακτηρίζει τα σημερινά και έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να αποκρυπτογραφηθούν πολύ εύκολα. -Η κρυπτογράφηση πραγματοποιείται στη μεριά του αποστολέα, που καλείται πηγή, ενώ η αποκρυπτογράφηση πραγματοποιείται στο δέκτη, ο οποίος ονομάζεται προορισμός. Οι Γερμανοί ναζί είχαν αναπτύξει τον κώδικα Enigma, που χρησιμοποιούσε έναν αλγόριθμο πολλαπλών αναγραμματισμών. Όταν όμως έπεσε στα χέρια των συμμάχων μια γερμανική κρυπτομηχανή, μια ομάδα από Πολωνούς μαθηματικούς κατάφερε να σπάσει τον κωδικό.

Το γεγονός αυτό συντέλεσε σημαντικά στη λήξη του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου. Ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει ότι πολλές πληροφορίες προστατεύονται ήδη από τεχνολογίες κρυπτογράφησης. Για παράδειγμα, οι διαδικτυακές αγορές και οι διαδικτυακές τραπεζικές συναλλαγές δεν θα λειτουργούσαν χωρίς τεχνολογία κρυπτογράφησης, η οποία έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει τις προσωπικές πληροφορίες και τα οικονομικά δεδομένα καθώς μετακινούνται μέσω του διαδικτύου. Με την εμφάνιση και εξέλιξη των υπολογιστών, η κρυπτογραφία έγινε πολύ πιο προηγμένη από ό,τι ήταν στην αναλογική εποχή. Η μαθηματική κρυπτογράφηση 128 bit, πολύ ισχυρότερη από οποιαδήποτε αρχαία ή μεσαιωνική κρυπτογράφηση, αποτελεί πλέον το πρότυπο για πολλές ευαίσθητες συσκευές και συστήματα υπολογιστών. Από τις αρχές του 1990 χρησιμοποιήθηκαν κρυπτογραφικές τεχνικές για να καταστήσουν δυνατή τη δημιουργία κρυπτονομισμάτων η κρυπτογραφία θα συνεχίσει να εξελίσσεται. Παρόλο που τα κρυπτογραφικά συστήματα που χρησιμοποιούνται σήμερα

ΠΗΓΗ- https://www.scientificlib.com

ΠΗΓΗ- https://cryptography444.wordpress.com

ΠΗΓΗ- https://homodigitalis.gr

ΠΗΓΗ- http://www.islab.demokritos.gr

ΠΗΓΗ- https://eclass.teiwm.gr

ΠΗΓΗ- https://el.wikipedia.org

The post Η ιστορία της κρυπτογραφίας appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Η ιστορία της κρυπτογραφίας,