Η Ελληνίδα που τρύπωσε στο θωρηκτό Missouri για να δραπετεύσει στις ΗΠΑ

Γράφει ο Δημήτρης  Σταυρόπουλος

Η ιστορία είναι πρωτότυπη… ευχάριστη, άγνωστη και 100% αληθινή!

Αποτέλεσε ίσως και την έμπνευση, για το σενάριο της ταινίας  «η Άλικη το Ναυτικό».

Πρωταγωνίστρια μια Ελληνίδα τραγουδίστρια από την Κέρκυρα που κατέστρωσε ένα παράτολμο σχέδιο προκειμένου να ταξιδέψει στην Αμερική αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.

Επιχείρησε να τρυπώσει στο θηριώδες θωρηκτό «USS Missouri, BB-63» που ναυλοχούσε στον Πειραιά

πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

Συνεργάτης της ένας ναύτης του πλοίου, ο οποίος …την είχε ερωτευθεί!

Η εξέλιξη, στην συνέχεια της ιστορίας…

Ο 6Ος ΣΤΟΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στις 10 Απριλίου του 1946, ημέρα Τετάρτη, στις 07.00’ το πρωί, κατέπλευσε στα ανοικτά του Φαλήρου το αμερικανικό Θωρηκτό «Μισσούρι» (Missouri-BB-63), που είχε συμμετάσχει στην τελευταία φάση του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στον Ειρηνικό ωκεανό.

Ως ναυαρχίδα του αμερικανικού Στόλου είχε υπογραφεί πάνω στο κατάστρωμά του στις 2 Σεπτεμβρίου του 1945, η συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας.

Καθώς λοιπόν το όνομα του πλοίου ήταν γνωστό στους Έλληνες από την ιστορική συμφωνία παράδοσης της Ιαπωνίας, αλλά και από τα χρονικά του κινηματογράφου, πλήθη κόσμου έσπευσαν στις πειραϊκές και φαληρικές ακτές να το δουν να καταπλέει.

Τιμής ένεκεν το «Μισσούρι» συνόδευαν δύο ελληνικά αντιτορπιλικά το «Αδρίας» και το «Θεμιστοκλής» με πλοίαρχο στο δεύτερο τον Κουντουριώτη, απόγονο του μεγάλου ναυμάχου.

Το «Μισσούρι» μόλις έφτασε έξω από τον Πειραιά χαιρέτισε με 27 κανονιοβολισμούς ενώ από ελληνικής πλευράς τον χαιρετισμό ανταπόδωσε ο θρυλικός «Αβέρωφ» από το λιμάνι όπου ήταν αγκυροβολημένος.

Εκ μέρους των ελληνικών αρχών το υποδέχθηκαν ο Αντιβασιλέας Δαμασκηνός, ο τότε Πρωθυπουργός Π. Πουλίτσας και ο υπουργός εξωτερικών Τσαλδάρης.

Σε ένα σημείο του θωρηκτού είχε τοποθετηθεί μια μπρούτζινη πλάκα που ανέγραφε τα εξής:

«Στο κατάστρωμα αυτό στις 2 Σεπτεμβρίου 1945, υπεγράφη η παράδοση της Ιαπωνίας στις Συμμαχικές δυνάμεις.

Έτσι τελείωσε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος.

Το πλοίο ήταν αγκυροβολημένο στον κόλπο του Τόκιο».

Αυτή η απλή πινακίδα υπεδείκνυε στους επισκέπτες, τη θέση που είχαν σταθεί οι Ιάπωνες και είχαν υπογράψει τη συνθηκολόγηση της χώρας τους, θέτοντας ουσιαστικά τέλος στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Μπροστά από αυτήν την πλάκα στάθηκαν προσοχή οι Πουλίτσας και Τσαλδάρης απαθανατιζόμενοι μάλιστα σε σχετική φωτογραφία.

Το «Μισσούρι» κατέπλευσε στα φαληρικά νερά ερχόμενο από την Κωνσταντινούπολη και ήταν το μεγαλύτερο σε μέγεθος πλοίο από όλα εκείνα που μέχρι τότε είχαν διέλθει από τα στενά των Δαρδανελλίων.

Το αμερικανικό θωρηκτό έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις της Ιβοτζίμα της Οκινάουα και ονομάστηκε τελικώς από τους Αμερικανούς ως το «πλοίο της Ιαπωνικής συνθηκολόγησης».

Το πλοίο όταν επισκέφθηκε τον Πειραιά είχε πλήρωμα 1.500 ανδρών αλλά την εποχή του πολέμου οι άνδρες που επέβαιναν έφταναν τους 3.000.

Στο πλήρωμα του θωρηκτού κατά το ταξίδι του από την Τουρκία προς την Ελλάδα, ένα έντυπο είχε διανεμηθεί, με πληροφορίες για το λιμάνι που θα σύντομα θα έπιαναν, που αυτή τη φορά ήταν ο Πειραιάς.

Έγραφε το έντυπο αυτό:

«Όταν θα δείτε την ερειπωμένη μορφή των σπιτιών (του Πειραιά εννοεί), θυμηθείτε ότι φέρουν τη σιωπηρή απόδειξη του πνεύματος ενός λαού, που δεν λογάριασε την τιμή της θυσίας όταν εισήλθε στον πόλεμο τον Οκτώβριο του 1940 στις πιο σκοτεινές ημέρες που διέρχονταν οι Δημοκρατίες.

Δεν θα συναντήσετε την ενθουσιώδη και πλούσια υποδοχή που βρήκατε στην Κωνσταντινούπολη.

Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν τα μέσα. Αλλά θα βρείτε έναν ευγενικό και φιλικό λαό ο οποίος υπέστη για την ελευθερία του περισσότερα από ότι όλοι μας θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε».

Η ΕΛΛΗΝΙΔΑ… «ΝΑΥΤΗΣ»

Το θωρηκτό θα αναχωρούσε από τον Πειραιά με προορισμό το Αλγέρι και στη συνέχεια προς Ταγγέρη και Γιβραλτάρ. Λίγο πριν την αναχώρησή του, το Σαββατόβραδο 14 Απριλίου (το πλοίο θα αναχωρούσε επόμενο πρωινό, 15 Απριλίου), μια Ελληνίδα η Καίτη Αντωνοπούλου προσπάθησε να επιβιβαστεί παράνομα στο αμερικανικό θωρηκτό για να το ακολουθήσει στα ταξίδια του με τελικό προορισμό την Αμερική.

Είχε γνωρίσει έναν ναύτη τον… Τζώνυ που της υποσχέθηκε ότι αν ταξίδευε στην Αμερική θα την παντρευόταν.

Η Αντωνοπούλου καταγόταν από την Κέρκυρα και εργαζόταν σε κέντρο διασκέδασης.

Εκεί γνώρισε τον δικό της «Τζώνυ», που μαζί κατέστρωσαν τη λάθρα επιβίβαση της στο Θωρηκτό.

Το σχέδιο ήταν απλό και θύμιζε λίγο από την ταινία «Αλίκη στο Ναυτικό» που όμως δεν είχε γυριστεί ακόμα.

Διόλου απίθανο όμως το σενάριο να αντέγραψε την πραγματικότητα…

Η Αντωνοπούλου θα φορούσε τη στολή του Αμερικανού ναύτη κι ο Τζώνυ θα φορούσε για λίγο τα πολιτικά ρούχα του. Η Αντωνοπούλου θα επιβιβαζόταν στο «Μισούρι» και ο Τζώνυ θα φορούσε άλλη στολή που θα του έδινε ένας άλλος Αμερικανός ναύτης που επίσης είχε μυηθεί στο σχέδιό τους.

Εκείνος της συνέστησε να κόψει τα μαλλιά της αλλά εκείνη τα λυπήθηκε. Απλά τα σήκωσε και τα έπιασε με τσιμπιδάκια κάτω από το καπέλο του ναύτη.

Μαζί έφτασαν μέχρι τις λάντζες που ανέμεναν τους ναύτες.

Το ζευγάρι έκανε ότι ήταν μεθυσμένο.

Η Αντωνοπούλου θα επιβιβαζόταν στη λάντζα και ο Αμερικανός θα έφευγε προς στιγμή για να ντυθεί και θα επέστρεφε να επιβιβαστεί.

Όμως την Αντωνοπούλου δεν την κατάλαβαν οι Αμερικανοί Ναυτονόμοι που βρίσκονταν στην προβλήτα, αλλά ένας αστυνομικός του Β’ Αστυνομικού Τμήματος ο αστυφύλακας Παυλάτος.

Από τις κινήσεις της κατάλαβε ότι ο φερόμενος ναύτης ήταν γυναίκα!

Οδήγησε την Αντωνοπούλου στο Τμήμα. Από κοντά και ο ναυτης.

Εκεί το όνειρο τελείωσε…

Ο Τζώνυ έφυγε για πάντα με το «Μισσούρι» και η Αντωνοπούλου έμεινε πίσω να θρηνεί για το χαμένο έρωτά της αλλά και για τα μαλλιά της που αρνήθηκε να κόψει.

Στις 15 Απριλίου το πρωί το «Μισσούρι» αναχώρησε σύμφωνα με το πρόγραμμα. Ο Αμερικανός Ναύαρχος Χιούιτ έφευγε από την Ελλάδα φορτωμένος δώρα που είχε παραλάβει από τους δημάρχους Πειραιά και Αθήνας, Φοίφα και Σκληρό αντίστοιχα.

Τους είχαν δωρίσει μια λήκυθο που περιείχε χώμα από την Πνύκα και πεντελικό μάρμαρο για να αποτεθούν επί του τάφου του προέδρου Ρούζβελτ. Επίσης είχε παραλάβει μετάλλια και ψηφίσματα που αφορούσαν στην ανακήρυξη του Τρούμαν ως επίτιμου δημότη Αθηναίων.

ΤΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΚΑΙ Ο ΜΟΥΡΑΤΗΣ

Την ημέρα  κατάπλου του θωρηκτού συνέβη ένα δραματικό γεγονός.

Ένα δικινητήριο αεροσκάφος της ελληνικής αεροπορίας τύπου «Ουέλιγκτον» απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Χασανίου για να εκτελέσει δοκιμαστική πτήση.

Η πτήση του όμως ουδέποτε ολοκληρώθηκε καθώς αυτό κατέπεσε εκατό περίπου μέτρα έξω από τις ακτές στο Καλαμάκι, προκαλώντας το θάνατο στο επταμελές πλήρωμά του.

Το αεροπλάνο καταβυθίστηκε αμέσως αλλά ο κόσμος αναθάρρησε όταν είδε έναν άνδρα του πληρώματος να εμφανίζεται στην επιφάνεια της θάλασσας.

Ακολούθησε όμως ανάφλεξη των καυσίμων του βομβαρδιστικού και η φωτιά κάλυψε μια σημαντική έκταση της επιφάνειας στο σημείο της πτώσης με αποτέλεσμα αυτός ο μοναδικός προσωρινώς επιζώντας να βρει ακόμα δραματικότερο θάνατο.

Έτσι η πανηγυρική ημέρα άφιξης του «Μισσούρι» στην Ελλάδα, στιγματίστηκε από το τραγικό δυστύχημα της Ελληνικής Αεροπορίας.

Ο Νεοφαληριώτης ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού ο Ανδρέας Μουράτης, καθώς ήταν μαχητικός, αποτελεσματικός και πάντα δυναμικός, μια επιβλητική παρουσία στο γήπεδο, όπως ήταν το θωρηκτό «Μισούρι» στη θάλασσα, απέκτησε το προσωνύμιο του πλοίου κι έκτοτε το παρατσούκλι του Μουράτη ήταν Μιζούρι!

Πληροφορίες

pireorama.gr 

Στέφανος Μίλεσης

The post Η Ελληνίδα που τρύπωσε στο θωρηκτό Missouri για να δραπετεύσει στις ΗΠΑ appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ελληνίδα, Missouri, ΗΠΑ,ellinida, Missouri, ipa