«Η Δημοκρατία της Κορέας ως Μέση Δύναμις»-Ηλίας Ηλιόπουλος

Γράφει ο 

Ηλίας Ηλιόπουλος*

Η Δημοκρατία της Κορέας, ευρέως γνωστή ως Νότιος Κορέα, είναι, με όρους Θεωρίας των Διεθνών Σχέσεων, η επιτομή της Μέσης Δυνάμεως του διεθνούς συστήματος. Ακριβέστερα, είναι μία Μέση Δύναμις sui generis, ως συνάγεται εκ της αναλύσεως του διαπρεπούς Καθηγητού Seong-ho Sheen, Καθηγητού Διεθνούς Ασφαλείας και Διευθυντού του Κέντρου Διεθνούς Ασφαλείας της Σχολής Διεθνών Σχέσεων του Εθνικού Πανεπιστημίου της Seoul και Συμβούλου του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου

Αμύνης, του Υπουργείου Ενοποιήσεως και της Εθνικής Επιτροπής Ενοποιήσεως, Διπλωματίας και Εμπορίου της Δημοκρατίας της Κορέας.

Με πληθυσμόν πενήντα εκατομμυρίων, η Δημοκρατία της Κορέας διαθέτει το δέκατον υψηλότερον Ακαθάριστον Εθνικόν Εισόδημα (Α.Ε.Π.) διεθνώς, συμφώνως προς τα στοιχεία της Παγκοσμίου Τραπέζης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου του έτους 2021. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της διαθέτουν δύναμιν εξακοσίων χιλιάδων εν ενεργώ υπηρεσία, αποτελώντας το έκτον ισχυρότερον στράτευμα παγκοσμίως, εξ επόψεως αριθμητικής ισχύος, συμφώνως προς τα στοιχεία του «Global Firepower». Προσέτι, οι αμυντικές δαπάνες της Δημοκρατίας της Κορέας, ύψους σαράντα έξι δισεκατομμυρίων δολλαρίων Η.Π.Α. συμφώνως προς τον τρέχοντα προϋπολογισμό, αναμένεται να υπερκεράσουν εκείνες της Ιαπωνίας μέχρι του έτους 2023.

Ατμομηχανή της Εθνικής Οικονομίας της Νοτίου Κορέας είναι ένας αξιοθαύμαστα εξισορροπημένος συνδυασμός βιομηχανικών τομέων αιχμής. Η Βιομηχανία της χώρας κατατάσσεται στην πέμπτη θέση παγκοσμίως, μετά την Ηπειρωτική Κίνα (Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας), τις Η.Π.Α., την Ιαπωνία και την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Η Νότιος Κορέα διαθέτει κορυφαίους κατασκευαστές στους τομείς του χάλυβος, της ναυτιλίας, των ημιαγωγών, των τηλεπικοινωνιών, των ηλεκτρικών μπατταριών και της αυτοκινητοβιομηχανίας. Συμφώνως προς τα στοιχεία του «Bloomberg», η χώρα κατατάσσεται πρώτη παγκοσμίως εξ επόψεως καινοτομιών, προτάσσουσα τις επενδύσεις στην Έρευνα και Ανάπτυξη και διαθέτουσα το ταχύτερον εθνικόν διαδίκτυον. 

Ο Καθηγητής Seong-ho Sheen επισημαίνει ότι την εικόνα της Δημοκρατίας της Κορέας ως λίαν επιτυχούς Μέσης Δυνάμεως έρχεται να συμπληρώσει η λεγομένη Ηπία Ισχύς («Soft Power», συμφώνως προς την ορολογία, που εισήγαγε στις Διεθνείς Σχέσεις προ ετών ο Καθηγητής Joseph Nye). Η σύγχρονος νοτιοκορεατική μουσική «K-pop» και ο σύγχρονος νοτιοκορεατικός κινηματογράφος («K-drama») «κάνουν θραύσιν», κατά το κοινώς λεγόμενον, στην Ιαπωνία, σε ολόκληρη την Ανατολή Ασία αλλά και στην Δύση. Η ταινία «Παράσιτα» έγραψε ιστορία ως η πρώτη μη αγγλόγλωσση κινηματογραφική παραγωγή, που κατέκτησε τέσσερα Βραβεία «Oscar», πρόπερσι (2020).

Ως «στοιχείον μοναδικότητος» της Δημοκρατίας της Κορέας, το οποίον συμβάλλει ουσιωδώς στην εδραίωση της θέσεώς της ως Μέσης Δυνάμεως, θεωρεί ο Καθηγητής Seong-ho Sheen το ιστορικόν παρελθόν της. Στην Δύση δεν τυγχάνει ευρέως γνωστόν ότι το Κορεατικόν Έθνος δεν διαθέτει ιμπεριαλιστικόν παρελθόν ή παρελθόν επιθετικότητος κατ’ άλλων εθνών. 

Προσέτι, η Δημοκρατία της Κορέας είναι η μόνη χώρα, η οποία επέτυχε την ομαλή μετάβαση από το αποικιακόν καθεστώς εις εκείνο μιας προηγμένης οικονομίας.  Βεβαίως, θα ηδύνατο να αντιτείνει κανείς ότι το αυτό ισχύει και για την Αυστραλία ή τον Καναδά, φερ’ ειπείν, ου μην αλλά και για τις Η.Π.Α., οι οποίες, επίσης, υπήρξαν αποικία κάποτε. Πλην όμως, τα παραδείγματα αυτά αφορούν χώρες, οι οποίες ήσαν αποικίες Λευκών, οργανωθείσες δε και κατοικούμενες, αρχικώς και επί μακρότατον χρόνον τουλάχιστον, από Λευκούς πληθυσμούς, ως επί το πλείστον. Ενώ η Κορέα υπήρξε αποικία της Ιαπωνίας. Και η διαφορά είναι τεραστία! Όσον και αν αυτό σκανδαλίζει την τροτσκιστική «προοδευτική διανόηση» της σημερινής «Δύσεως» – επειδή κονιορτοποιεί τα τρέχοντα αφηγήματα της νεο-καλβινιστικής «Political Correctness» – δεν στερείται βάσεως η περίφημος θέσις του Καθηγητού Niall Ferguson ότι το «British Empire» ήτο «a good thing»  –  τόσον εξ αντικειμένου (ήγουν υπό το πρίσμα της συμβολής του στην παντοειδή ανάπτυξη των αποικιοκρατουμένων λαών) όσον και, ιδίως, εάν συγκριθεί προς τον τρόπον αποικιακής διακυβερνήσεως άλλων Αποικιοκρατικών Δυνάμεων.       

Τον καιρό, που οι άνδρες του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος Κορέας πολεμούσαν, μαζί με τους Νοτιοκορεάτες και τους συμπολεμιστές τους άλλων εθνών, για την ελευθερία και την σωτηρία της Νοτίου Κορέας από τον Κομμουνισμό (1950-53), ο πληθυσμός της καθημαγμένης από τους πολέμους Κορεατικής Χερσονήσου διαβιούσε υπό συνθήκας τελείας ενδείας – όπως, άλλως τε, και ο Ελληνικός Λαός κατά την ιδίαν περίοδον. Διατελέσασα επί σειράν ετών αποδέκτης διεθνούς ανθρωπιστικής βοηθείας, η Δημοκρατία της Κορέας είναι σήμερα η ιδία εις θέσιν να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια εις άλλα χειμαζόμενα έθνη. 

Εξ άλλου, ιδιαιτέρως πρέπει να τονισθεί το γεγονός ότι η ιστορική, κοινωνική και πολιτική εξέλιξις του νοτίου, τουλάχιστον, τμήματος της Κορεατικής Χερσονήσου, από μίαν παραδοσιοκρατική κοινωνία φέρουσα το στίγμα πέντε αιώνων κυριαρχίας της Δυναστείας Joseon προς μίαν αστική φιλελευθέρα δημοκρατία, καθιστά την περίπτωση της Δημοκρατίας της Κορέας συναρπαστική και, συνάμα, παράδειγμα προς μίμησιν για άλλες μη Δυτικές κοινωνίες – παράδειγμα σχεδόν μοναδικόν, εάν εξαιρέσει κανείς τις περιπτώσεις της Ταϊβάν και της Ιαπωνίας. 

Η διεθνής, και δη η Δυτική, Κοινή Γνώμη συνήθως εστιάζει την προσοχή της στην Νότιο Κορέα, οσάκις αυτή καθίσταται αποδέκτης απειλητικών ενεργειών εκ μέρους της υπό κομμουνιστικόν ζυγόν τελούσης Βορείου Κορέας, όπως προσφάτως. Εν τούτοις, η Δημοκρατία της Κορέας δεν είναι απλώς και μόνον το προπύργιον του πάλαι ποτέ Ελευθέρου Κόσμου στην Βορειοανατολική Ασία. Είναι ένα θαυμαστόν παράδειγμα συνδυασμού της Δυτικού τύπου Δημοκρατίας και των αξιών του Κοινοτισμού της Άπω Ανατολής. Και μία Μέση Δύναμις του διεθνούς συστήματος par excellence.

*Ο Καθηγητής κ. Ηλίας Ηλιόπουλος διδάσκει σήμερα στο Τμήμα Τουρκικών και Συγχρόνων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε επί σειράν ετών Καθηγητής της Ναυτικής Σχολής Πολέμου και του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.

The post «Η Δημοκρατία της Κορέας ως Μέση Δύναμις»-Ηλίας Ηλιόπουλος appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα