Γκίκας: «Η βιώσιμη Ανάπτυξη της Θράκης έχει Τοπική και Εθνική Υπόσταση»

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, κατά την συζήτηση της Έκθεσης της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την Ανάπτυξη της Θράκης. Η Επιτροπή συστάθηκε ύστερα από πρόταση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με στόχο να επεξεργαστεί προτάσεις για την αξιοποίηση πολιτικών και χρηματοδοτικών εργαλείων προς όφελος της Θράκης.

Ο

Στέφανος Γκίκας αναφέρθηκε στην Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία «υπήρξε ο καθοριστικός παράγοντας για την ζωή των δύο μειονοτήτων, της Ελληνικής στην Πόλη, Ίμβρο και Τένεδο και της Μουσουλμανικής στην Θράκη.» Σημείωσε ότι έναν αιώνα αργότερα, ο Ελληνισμός της Τουρκίας έχει σχεδόν αφανιστεί, ενώ οι μουσουλμανικές μειονότητες γνώρισαν πληθυσμιακή άνθιση. Όπως εξήγησε, το γεγονός αυτό οφείλεται αφενός στην παραβίαση της Συνθήκης από την Τουρκία και στην παράλληλη πιστή  εφαρμογή της από την Ελλάδα, χωρίς να φροντίσει «να περιφρουρήσει την τήρηση της Συνθήκης για τους Ομογενείς μας στην Τουρκία». 

Αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Θράκη, ο κ. Γκίκας υπογράμμισε ότι η περιοχή είχε ιδιαίτερα οικονομικά, κοινωνικά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά και κατά συνέπεια «απαιτείται μία στρατηγικά εξατομικευμένη πολιτική». Σημείωσε μάλιστα, ότι η πρόταση του Πρωθυπουργού για την σύσταση της Επιτροπής αποδεικνύει «την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να στηρίξει την Θράκη, αντιλαμβανόμενη απολύτως την Εθνική σημασία της».

Ο Βουλευτής αναφέρθηκε επιπλέον στο γεγονός ότι το 2015 ομάδα Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, στους οποίους ανήκε και ο ίδιος, κατέθεσε με πρωτοβουλία του Βουλευτή Ροδόπης, Ευριπίδη Στυλιανίδη, στην τότε Πρόεδρο της Βουλής το αίτημα επανασύστασης της Διακομματικής Επιτροπής για την Θράκη, το οποίο όμως δεν εισακούστηκε. 

Όπως ανέλυσε ο Στέφανος Γκίκας, οι ειδικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν για την Θράκη άφησαν μεν θετικό αποτύπωμα, δεν φάνηκαν ωστόσο ικανές να φέρουν δραστικές αλλαγές και να αναστρέψουν την διαχρονική υστέρηση που υφίσταται στην Θράκη σε αρκετούς τομείς. Μάλιστα υπογράμμισε, ότι κατά την οικονομική κρίση, οι Κυβερνήσεις δεν έδωσαν την δέουσα σημασία στα θέματα που απασχολούν την Θράκη, με αποτέλεσμα να παγώσουν ή ακόμα και να εγκαταλειφθούν πολιτικές που υλοποιούνταν.

Ο Βουλευτής συμπέρανε ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής, ενώ αναφέρθηκε και στην ιδιαίτερη γεωστρατηγική της σημασία ως χερσαίο σύνορο της Ευρώπης με την Τουρκία. Εξήγησε ότι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης επέφεραν δημογραφική αλλά και πολιτική ανισορροπία μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων, γεγονός που επανέφερε τις παρεμβατικές πολιτικές της Τουρκίας, στο πλαίσιο της επιδίωξης της αύξησης της πολιτικής επιρροής και χειραγώγησης των μειονοτικών κοινοτήτων.

Όπως εξήγησε ο Στέφανος Γκίκας, «όσο η Πολιτεία αφήνει κενά, τόσο δίνεται χώρος σε τέτοιου είδους προσπάθειες και επιδιώξεις που αντιβαίνουν στο Διεθνές Δίκαιο», τονίζοντας ότι η βιώσιμη ανάπτυξη της Περιφέρειας έχει τοπική αλλά και Εθνική υπόσταση.

Αναφερόμενος στις εργασίες της Διακομματικής Επιτροπής, ο Βουλευτής σημείωσε ότι ήταν μεθοδικές, ενώ η Επιτροπή ήρθε σε άμεση επαφή με τους φορείς και τους πολίτες της Αν. Μακεδονίας και Θράκης. Οι προτάσεις της Επιτροπής διαχωρίζονται σε 5 Άξονες Δράσης.

Σε ότι αφορά στις προτάσεις, ο Στέφανος Γκίκας εστίασε μεταξύ άλλων στο γεγονός ότι έχουν στο επίκεντρό τους την ανάπτυξη ενός σύγχρονου συστήματος υποδομών, την αναβάθμιση δικτύων υπηρεσιών και τεχνολογίας, αλλά και συγκεκριμένες οικονομικές πολιτικές. Αναφέρθηκε στην έμφαση που δίνεται στην εργασιακή ασφάλεια, στην κοινωνική ευημερία και συνοχή, όπως και στον σεβασμό στο περιβάλλον και στις πράσινες πολιτικές. 

Ο Βουλευτής εξήρε επιπλέον το γεγονός ότι στις προτάσεις τονίζεται ιδιαίτερα η ανάγκη διασφάλισης ποιοτικής παιδείας σε μειονοτικά και μη σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Παράλληλα προτείνονται δράσεις για την πολιτιστική και πολιτισμική ανάπτυξη της Θράκης και για την διασφάλιση του σεβασμού των θρησκευτικών ελευθεριών.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Στέφανος Γκίκας συνεχάρη την Πρόεδρο της Διακομματικής Επιτροπής, Ντόρα Μπακογιάννη, και τα μέλη της καθώς «επεξεργάστηκαν ένα ρεαλιστικό, στρατηγικό, σύγχρονο σχέδιο στοχευμένων δράσεων για την Θράκη, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα κοινωνικά, γεωγραφικά και θρησκευτικά της χαρακτηριστικά, όπως και την ιδιαιτερότητα που έχει ως παραμεθόριος περιοχή».

Δείτε το βίντεο της ομιλίας: https://www.youtube.com/watch?v=SGi4ALRQLbE 

The post Γκίκας: «Η βιώσιμη Ανάπτυξη της Θράκης έχει Τοπική και Εθνική  Υπόσταση» appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα