Γιατί οι ηγέτες της G7 βάζουν στο στόχαστρο τον χρυσό της Ρωσίας

Η Βρετανία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ιαπωνία θα απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού χρυσού στο πλαίσιο νέων κυρώσεων που θα επιβάλουν στη Ρωσία σε απάντηση για την εισβολή της στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ, πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής της G7 στο Μόναχο της Γερμανίας.

«Τα μέτρα αυτά θα πλήξουν άμεσα τους Ρώσους ολιγάρχες και θα επιτεθούν στην καρδιά της πολεμικής μηχανής

του Πούτιν» δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος θα μετάσχει στην τριήμερη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών στις Βαυαρικές Άλπεις.

Γιατί βάζουν στο «μάτι» τον ρωσικό χρυσό

Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού στον κόσμο, αμέσως μετά την Κίνα. Τα ορυχεία της χώρας παρήγαγαν πέρυσι περίπου 330 τόνους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου το 10% της παγκόσμιας παραγωγής ορυχείων. Το πολύτιμο μέταλλο αποτελεί επίσης σημαντικό προμηθευτή ξένου συναλλάγματος. Σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση, τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές χρυσού ανήλθαν το 2021 σε 14,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο χρυσός είναι το τέταρτο σημαντικότερο εξαγωγικό αγαθό της Ρωσίας, ενώ μόνο οι ενεργειακές πρώτες ύλες είναι πιο σημαντικές για τη ρωσική εξαγωγική οικονομία. Επιπλέον, πολλοί ολιγάρχες αγόρασαν μεγάλες ποσότητες χρυσού για να παρακάμψουν τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση, σύμφωνα με το επιχείρημα της βρετανικής κυβέρνησης.

Σάλος με την εισαγωγή ρωσικού χρυσού από Ελβετία

Την περασμένη εβδομάδα, ένα δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg προκάλεσε σάλο, σύμφωνα με το οποίο η Ελβετία εισήγαγε τρεις τόνους πολύτιμου μετάλλου από τη Ρωσία για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Ωστόσο, υποτίθεται ότι επρόκειτο για πολύτιμο μέταλλο που προερχόταν αρχικά από τη Μεγάλη Βρετανία, ανέφερε περαιτέρω το Bloomberg. Τα μεγάλα ελβετικά διυλιστήρια χρυσού, τα οποία επεξεργάζονται έως και το 60% του επενδυτικού χρυσού που κόβεται παγκοσμίως, είχαν αρνηθεί την εισαγωγή του χρυσού.

Ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία με δημοσιογράφους την Κυριακή ότι οι χώρες της G7 θα ανακοινώσουν επίσημα το πάγωμα των εισαγωγών την Τρίτη, την τελευταία ημέρα της συνόδου κορυφής στο Schloss Elmau. «Αυτό θα απομονώσει περαιτέρω τη Ρωσία από την παγκόσμια οικονομία».

Στο Μόναχο ο Μπάιντεν

Στο Μόναχο βρίσκεται εδώ και λίγες ώρες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, προκειμένου να λάβει μέρος στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7), η οποία πραγματοποιείται από 26 έως 28 Ιουνίου στο Σλος Ελμάου της Άνω Βαυαρίας. Τον κ. Μπάιντεν υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Μάρκους Ζέντερ.

Νωρίτερα στη Βαυαρία έφθασε και ο οικοδεσπότης της συνόδου, καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος την Κυριακή θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Aμερικανό πρόεδρο πριν από την επίσημη έναρξη της συνόδου.

Μεταξύ των προτεραιοτήτων που είχε θέση η Γερμανία όταν ανέλαβε την προεδρία της G7 τον περασμένο Ιανουάριο, ήταν η οικονομική σταθερότητα, η ετοιμότητα για την αντιμετώπιση υγειονομικών κρίσεων, οι βιώσιμες επενδύσεις και οι συνεργασίες με στόχο έναν βιώσιμο πλανήτη. Προτού καν συμπληρωθεί το πρώτο μισό του 2022 ωστόσο, η πραγματικότητα έχει αναδείξει διαφορετικές ανάγκες – ακόμη και μια νέα τάξη πραγμάτων.

Το φάντασμα του Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, που είχε αποκλειστεί από την G8 το 2014, έπειτα από τη μονομερή προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, εξακολουθεί να ρίχνει βαριά τη σκιά του πάνω από τις εξελίξεις, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Στη φετινή Σύνοδο της ομάδας των G7, η γερμανική προεδρία, εκτός από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει επίσης προσκαλέσει ηγέτες χωρών που πατούν σε δύο βάρκες, λόγω των οικονομικών δεσμών τους με τη Ρωσία: Όπως είναι η Νότια Αφρική και η Ινδία. Σύμφωνα με το γερμανικό σκεπτικό, αυτές οι δύο χώρες δεν πρέπει να οδηγηθούν ακόμη πιο βαθιά στην αγκαλιά του Κρεμλίνου, ενώ παράλληλα έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο και στην παγκόσμια προσπάθεια για την προστασία του κλίματος.

Στη συνάντηση των G7 έχουν, επίσης, προσκληθεί η Αργεντινή, η Ινδονησία (που ασκεί επί του παρόντος την προεδρία της G20) και η Σενεγάλη ως προεδρεύουσα της Αφρικανικής Ένωσης.

The post Γιατί οι ηγέτες της G7 βάζουν στο στόχαστρο τον χρυσό της Ρωσίας appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ρωσίας,rosias