Γιατί η Τουρκία «καίγεται» για την ενίσχυση της αεροπορίας της -Χρ.Καπούτσης

Άρθρο του Χρήστου Καπούτση

Όσοι ασχολούνται σοβαρά με τις τουρκικές δραστηριότητες, πολιτικοί , Πανεπιστημιακοί και δημοσιογράφοι, στα ρεπορτάζ και τις τεκμηριωμένες αναλύσεις τους, εκφράζουν σχεδόν ταυτόσημες  απόψεις, με εξαίρεση τον κύκλο επιρροής του ΕΛΙΑΜΕΠ

Επισημαίνουν, πλην ΕΛΙΑΜΕΠ,  ότι, η Τουρκία χρησιμοποιεί την στρατιωτική της ισχύ, για να προωθήσει την αναθεωρητική  πολιτική της στην Ανατολική Μεσόγειο και

τη Μέση Ανατολή. Και έχει παραβιάσει με την ισχύ των όπλων της, την  εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου και της Συρία και απειλεί να πλήξει και την Ελλάδα, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ.  

Για αυτό το λόγο,  οι αμερικανοί βουλευτές, στην επιστολή που έστειλαν στον αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, χαρακτηρίζουν την Τουρκία, ως «αναξιόπιστο σύμμαχο».

Ασφαλώς οι επικεφαλής των υπουργείων  Άμυνας και Εξωτερικών των ΗΠΑ , καθώς και  αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ, συνδέουν το πακέτο των ελληνοτουρκικών, συμπεριλαμβανομένων και των εξοπλισμών, με τον Ρωσο-ουκρανικό πόλεμο. Και αυτό διότι, ο  πόλεμος στην Ουκρανία,  έχει μοχλεύσει με δύο τρόπους την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο

Ο πρώτος είναι, ο επιδραστικός αναθεωρητισμός της Ρωσίας σε βάρος της Ουκρανίας, που αποτελεί το θεωρητικό υπόβαθρο, της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας.  Γι αυτό ακριβώς, η Τουρκία δεν έχει καταδικάσει την στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Και ο δεύτερος είναι, ο έλεγχος των Στενών του Βοσπόρου ή Ελλήσποντου, από την Τουρκία,  βάσει διεθνών συμφωνιών.  Η στρατιωτική συνεργασία της Τουρκίας με τη Ρωσία, είναι που επηρεάζει εξελίξεις στην Μαύρη Θάλασσα και την  άνετη διέλευση ρωσικών πολεμικών πλοίων από τα Στενά, που καθώς εξελίσσεται  ο πόλεμος στην Ουκρανία,  αυτή η διευκόλυνση , συνιστά στρατηγικό – στρατιωτικό πλεονέκτημα για την Ρωσία, που τοποθετεί όμως την Τουρκία απέναντι στη Δύση (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ)!  Μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα , που δεν μπορεί να αντιληφθεί ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γ. Στολτεμπεργκ.

Προφανώς, η συμφωνία για τα στενά που είναι υπό τουρκικό έλεγχο,   καθίσταται προβληματική, για τα αμερικανονατοϊκά σχέδια, λόγω του Ρωσο-ουκρανικού πολέμου, που είναι σε πλήρη εξέλιξη.  Και το σημαντικότερο θα είναι ο ρόλος της Τουρκίας και των Στενών, στην επερχόμενη επισιτιστική κρίση, αφού ρωσικά εμπορικά πολιά φορτωμένα  από κλεμμένο ουκρανικό σιτάρι,  θα διέλθουν από τα Στενά, προς διάφορα λιμάνια της Μεσογείου ρωσικής επιλογής. 

Η αντίδραση της ΔΥΣΗΣ, είναι η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση της Αλεξανδρούπολης και ως συμμαχικό λιμάνι, αλλά  και ως στρατιωτική βάση, που αποτελεί ενοχλητική  πρόκληση για την Τουρκία. Για αυτό επιδιώκει η Άγκυρα την ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας της, ώστε να αποκτήσει δυνατότητα, να πλήξει στρατιωτικές εγκαταστάσεις ή πολεμικά πλοία που θα μπορούσαν να ακυρώσουν αποφάσεις της Τουρκίας για τα Στενά. Και για αυτό το ισλαμικό καθεστώς του Τ. Ερντογάν  συντηρεί «θερμαίνοντας» , την κρίση στο Αιγαίο, που την έχει στρατιωτικοποιήσει, με τις παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις και με την εμμονική απαίτησή της,  για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, την οποία παγίως συνδέει με την κυριαρχική τους ταυτότητα.

The post Γιατί η Τουρκία «καίγεται» για την ενίσχυση της αεροπορίας της -Χρ.Καπούτσης appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τουρκία, -Χρ Καπούτσης,tourkia, -chr kapoutsis