Για “σχέδιο διπλωματικής απομόνωσης της Τουρκίας” μιλά ο ΥΕΘΑ Ν.Παναγιωτόπουλος

Στην απομόνωση της Τουρκίας αναφέρθηκε ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος σε συνέντευξη του στην Κύπρο.

Ο ΥΕΘΑ είπε μεταξύ άλλων:

“Δεν θα μπω σε σενάρια στρατιωτικής εμπλοκής, διότι πάμε τόσο μακριά έτσι. Όμως όλο αυτό το σχέδιο διπλωματικής και πολιτικής απομόνωσης της Τουρκίας επειδή πλέον οι Σύμμαχοι ακούν και καταλαβαίνουν, διότι αντιλαμβάνονται πόσο μακριά έχει πάει πλέον αυτή η αναθεωρητική

παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, θα έλεγα ότι αποδίδει καρπούς. Και η Αίγυπτος συμμερίζεται, αλλά και οι εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όχι όλοι αλλά οι περισσότεροι πλέον συμμερίζονται. Και οι Ηνωμένες Πολιτείες, και αραβικά κράτη συμμερίζονται.
Νομίζω ότι το πεδίο πλέον είναι θετικό για να υπάρξει αυτή η απομόνωση, αυτή η πολιτική καταδίκη και αυτή επομένως η αποτροπή της Τουρκίας από τέτοιες συμπεριφορές. Ελπίζω πραγματικά και πάντα καταθέτω αυτή την ελπίδα και φιλοδοξία μου να έρθει η ώρα που και η Τουρκία θα σέβεται τους κανόνες. Οι κανόνες στις σχέσεις μεταξύ κρατών είναι το Διεθνές Δίκαιο και οι σχέσεις καλής γειτονίας. Μέχρι τώρα δεν συμβαίνει αυτό. Ίσως γιατί η Τουρκία αισθάνεται ως αναδυόμενη υπερδύναμη στην περιοχή τουλάχιστον και πάνω σε αυτή την αυτοπεποίθησή βασίζεται και προσπαθεί μονομερώς να επιβάλλει τετελεσμένα ή αν θέλετε να αυξήσει την επιρροή της στην περιοχή. Όμως απέναντι βρίσκει χώρες οι οποίες απλά επιθυμούν τη σταθερότητα, δηλαδή να μην αλλάξει το status quo στην περιοχή.
Αυτές οι χώρες πρέπει να έρθουν πιο κοντά, να συνασπιστούν ως προς τις πεποιθήσεις τους, και φυσικά να εκπέμψουν και αποτρεπτικό στίγμα. Το αποτρεπτικό στίγμα δεν είναι μόνο όπως σας είπα η διπλωματική προσπάθεια. Είναι και η στρατιωτική ισχύς. Αυτό είναι το νόημα αυτού του διδύμου: Η διπλωματία συμβαδίζει με την αποτροπή. Προηγείται βέβαια της αποτροπής. Στο τέλος όμως, υπάρχει η ισχυρή αποτρεπτική ισχύς, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά οι ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, οι ικανές Ένοπλες Δυνάμεις.
Με τον φίλο μου, τον Κύπριο Υπουργό, τα συζητάμε συχνά αυτά και νομίζω ότι η προσπάθεια έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς, κατά το διήμερο αυτό στο οποίο απολαύσαμε τη πολύ θερμή φιλοξενία του. Πάντα είναι διαφορετικά για μένα να έρχομαι στην Κύπρο ή αντιστοίχως να επισκέπτεται ο Κύπριος ομόλογός μου. Εμείς πάντα τα λέγαμε λίγο πιο συχνά και σε λίγο πιο στενή και ζεστή ατμόσφαιρα από ό,τι με οποιονδήποτε άλλο εταίρο”.

Ο κ.Παναγιωτόπουλος μίλησε και για τον “μηχανισμό αποσυμπίεσης” που όπως είπε “επινόησε το ΝΑΤΟ”:

Ο διάλογος για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης γίνεται σε επίπεδο στρατιωτικών στελεχών, έχει και αυτό τη σημασία του. Έχει προσδιοριστεί περίπου η ενδεικτική ημερομηνία επανέναρξης αυτού του διαλόγου, μετά τις θρησκευτικές εορτές του Ραμαζανιού και του Πάσχα. Θα συζητήσουμε και στο πλαίσιο του Μηχανισμού Αποκλιμάκωσης του ΝΑΤΟ, που έτσι επινόησε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ επίσης μεταξύ στρατιωτικών στελεχών, αλλά θα συζητήσουμε με δύο στοιχεία κατά νου:
Πρώτον, οι συνολικές διαφορές επιλύονται σε επίπεδο Πολιτικό και Διπλωματικό, όχι με επαφή στρατιωτικών στελεχών μόνο. Ενδεχομένως η επαφή των στρατιωτικών στελεχών θα μπορούσε να ενεργοποιήσει μηχανισμούς επικοινωνίας για να μην πηγαίνουμε σε επικίνδυνες κλιμακώσεις και εντάσεις. Όμως το συνολικό πακέτο είναι θα έλεγα αντικείμενο συζήτησης Διπλωματών και Πολιτικών.
Δεύτερον, δεν μπορεί να συζητούμε και να περιμένουμε πραγματική και σοβαρή βελτίωση υπό το καθεστώς εντάσεων απειλών και μονομερών ενεργειών όπως είναι ας πούμε υπερπτήσεις πάνω από Ελληνικό έδαφος τουρκικών αεροσκαφών. Αυτές οι κινήσεις πραγματικά υπονομεύουν αυτό το ίδιο το πνεύμα και το νόημα του διαλόγου που υποτίθεται ότι προάγει τη συνεννόηση. Έτσι είναι πιο δύσκολο.

The post Για “σχέδιο διπλωματικής απομόνωσης της Τουρκίας” μιλά ο ΥΕΘΑ Ν.Παναγιωτόπουλος appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα