Για αποκλιμάκωση με τη Ρωσία μιλούν τώρα όλοι στη Δύση, διαμεσολαβητής ο Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί την Πέμπτη την Ουκρανία για συνομιλίες με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που αποσκοπούν στην αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στο Κίεβο και στη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα ένας ανώτερος τούρκος αξιωματούχος.

Η Άγκυρα έχει καλές σχέσεις τόσο με το Κίεβο όσο και με τη Μόσχα, αλλά αντιτίθεται στη ρωσική πολιτική στη Συρία και στη Λιβύη καθώς και στην προσάρτηση της Κριμαίας το

2014.

Παρότι έχει συνάψει συνεργασίες με τη Ρωσία σε θέματα άμυνας και ενέργειας, η Άγκυρα έχει επίσης πουλήσει εξελιγμένα drones στην Ουκρανία προκαλώντας την οργή της Μόσχας.

“Ο Ερντογάν θα μεταφέρει μηνύματα στον Ζελένσκι για τη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή και την αποτροπή την κλιμάκωσης και της σύγκρουσης”, είπε ο αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σχεδιάζεται επίσκεψη του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Τουρκία έπειτα από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, που διοργανώνονται στην Κίνα από τις 4 ως τις 20 Φεβρουαρίου. “Αναμένουμε και οι δύο συνομιλίες να είναι αποτελεσματικές για τη μείωση των εντάσεων ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία”, κατέληξε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Την περασμένη εβδομάδα ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Ρωσία θα είναι ανόητη αν επιτεθεί στην Ουκρανία και σε μια τέτοια περίπτωση η Τουρκία θα πράξει ό,τι είναι απαραίτητο ως μέλος του ΝΑΤΟ.

Αποκλιμάκωση θέλει και η Βρετανία

Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μπεν Ουάλας δήλωσε σήμερα από τη Βουδαπέστη όπου βρίσκεται ότι είναι σημαντικό να αποκλιμακωθεί η ένταση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, καθώς ένας πόλεμος θα προκαλέσει μεγαλύτερη αστάθεια, αύξηση των τιμών των καυσίμων και μεταναστευτικές ροές. 

Ο Ουάλας επίσης εξέφρασε τη στήριξή του προς το σχεδιαζόμενο ταξίδι του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν στην Ρωσία αύριο προκειμένου να συνομιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, προσθέτοντας “πρέπει να το αποκλιμακώσουμε αυτό και να στηρίξουμε το δικαίωμα της Ουκρανίας στην κυριαρχία της”.

“Είναι σημαντικό να δείξουμε στον Πούτιν ότι αυτό ακριβώς που φοβάται, δηλαδή περισσότερο ΝΑΤΟ πιο κοντά στη Ρωσία, θα είναι το αποτέλεσμα της εισβολής στην Ουκρανία (…) Για αυτό τον λόγο η Βρετανία προσέφερε στο ΝΑΤΟ περισσότερες χερσαίες δυνάμεις, περισσότερη ετοιμότητα ως αποτροπή”, εξήγησε ο Βρετανός υπουργός. 

Ο Ούγγρος υπουργός Άμυνας Τίμπορ Μπένκο σημείωσε στη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ανάγκη να αναπτυχθούν στρατεύματα του ΝΑΤΟ στη χώρα του. 

Ο Μπένκο επεσήμανε ότι η ουγγρική κυβέρνηση δεν τάσσεται κατά της ανάπτυξης δυνάμεων του ΝΑΤΟ σε χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης, πιο κοντά στην Ουκρανία, αλλά πρόσθεσε ότι η Ουγγαρία είναι σε θέση “να  φέρει σε πέρας αυτή την αποστολή μόνη της”. 

“Αν οποιαδήποτε χώρα δεν είναι σε θέση να το πράξει από μόνη της, είναι κυριαρχικό της δικαίωμα να δεχθεί δυνάμεις του ΝΑΤΟ”, υπογράμμισε ο Μπένκο. 

Ο Ορμπάν, η χώρα του οποίου είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ, έχει σχετικά καλές σχέσεις με τη Ρωσία παρά την ένταση μεταξύ της Συμμαχίας και της Μόσχα για την Ουκρανία. 

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός δήλωσε την Παρασκευή ότι θα προσπαθήσει να αυξήσει την ποσότητα φυσικού αερίου που λαμβάνει η χώρα του από τη Ρωσία στη διάρκεια των συνομιλιών που θα έχει με τον Πούτιν στη Μόσχα, αφού η Ουγγαρία σύναψε τον Αύγουστο ένα συμβόλαιο μακράς διαρκείας με τη ρωσική εταιρεία Gazprom. 

Ο Ορμπάν αναμένεται επίσης να συζητήσει την επέκταση του πυρηνικού εργοστασίου της Ουγγαρίας, του Πακς, όπου η ρωσική Rosatom κατασκευάζει νέους αντιδραστήρες. 

The post Για αποκλιμάκωση με τη Ρωσία μιλούν τώρα όλοι στη Δύση, διαμεσολαβητής ο Ερντογάν appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα