Γάζα: 100 ημέρες θανάτου και αίματος με τον Νετανιάχου να δηλώνει ότι «κανείς δεν σταματά το Ισραήλ»

Ισραήλ-Χαμάς: Την 100η ημέρα του πολέμου στη Γάζα, η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώνεται και το Ισραήλ παραμένει αποφασισμένο - 23.968 Παλαιστίνιοι νεκροί και 60.582 τραυματίες από την αρχή του πολέμου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς

Το Ισραήλ συνεχίζει σήμερα τους βομβαρδισμούς του στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο πόλεμος εναντίον του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς, ο οποίος μπήκε στι 100η

ημέρα του, έχει βυθίσει τον πληθυσμό αυτού του εδάφους σε μια μείζονα ανθρωπιστική κρίση και προκαλεί φόβους για περιφερειακή ανάφλεξη.

«Κανένας δεν θα μας σταματήσει, ούτε η Χάγη ούτε ο 'Άξονας του Κακού' ούτε κανένας άλλος», τόνισε χθες, Σάββατο, το βράδυ ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ η χώρα του απορρίπτει τις κατηγορίες για γενοκτονία ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης στο οποίο έχει προσφύγει η Νότια Αφρική.

Το Ισραήλ αντιμετωπίζει εξάλλου, στα βόρεια σύνορά του, επιθέσεις του ισλαμιστικού λιβανικού κινήματος Χεζμπολάχ, το οποίο αποτελεί μέρος του «άξονα της αντίστασης», που δημιουργήθηκε από το Ιράν και περιλαμβάνει ένοπλες οργανώσεις εχθρικές προς το Ισραήλ και το σύμμαχό του, τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο πόλεμος ξέσπασε στις 7 Οκτωβρίου με μια χωρίς προηγούμενο επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος από τη Λωρίδα της Γάζας, η οποία στοίχισε τη ζωή σε περίπου 1.140 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση τον ισραηλινό απολογισμό.

Περίπου 250 άνθρωποι συνελήθησαν όμηροι κατά την επίθεση αυτή, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές. Περίπου 100 απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο μιας εκεχειρίας στα τέλη Νοεμβρίου και οι συγγενείς αυτών που εξακολουθούν να κρατούνται ασκούν πίεση για την απελευθέρωσή τους.

Σε αντίποινα για την επίθεση, το Ισραήλ ορκίσθηκε να εξοντώσει τη Χαμάς, η οποία βρίσκεται στην εξουσία στη Γάζα από το 2007 και θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από τις 7 Οκτωβρίου, οι βομβαρδισμοί και οι αδιάκοπες ανταλλαγές πυρών σ' αυτή τη στενή λωρίδα γης έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 23.968 Παλαιστινίους, στην πλειονότητά τους γυναίκες και ανηλίκους, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 60.582, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

«Θάνατος» και «καταστροφή»

Πυκνά σύννεφα καπνού υψώνονταν σήμερα το πρωί πάνω από τις πόλεις Ράφα και Χαν Γιουνίς, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς, περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους νυκτερινούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, κυρίως στη Χαν Γιουνίς.

Οι Ταξιαρχίες Αλ-Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, υποστήριξαν πως κατέστρεψαν ένα ισραηλινό άρμα μάχης και έκαναν λόγο για μάχες κυρίως στο Αλ-Μαγάζι, το Ντέρι Αλ-Μπάλαχ (κέντρο) και τη Χαν Γιουνίς.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τις τελευταίες ημέρες πως επικεντρώνει τις επιχειρήσεις του εναντίον της Χαμάς σ' αυτή την τελευταία πόλη της νότιας Λωρίδας της Γάζας, στην οποία έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι που διέφυγαν από τους μαζικούς βομβαρδισμούς στο βόρειο τμήμα του εδάφους αυτού στην αρχή του πολέμου.

Σήμερα ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το θάνατο ενός στρατιώτη, ανεβάζοντας σε 188 τον αριθμό των στρατιωτικών που έχουν σκοτωθέι από την αρχή των χερσαίων επιχειρήσεων στη Γάζα στις 27 Οκτωβρίου.

Ο ισραηλινός αποκλεισμός, ο οποίος έχει ενισχυθεί με τον πόλεμο, προκαλεί σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα και καύσιμα σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

«Ο θάνατος, η καταστροφή, ο εκτοπισμός, η πείνα, η απώλεια και η θλίψη αυτών των 100 τελευταίων ημερών κηλιδώνουν την κοινή ανθρωπιά μας», δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ που προσφέρει βοήθεια στους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), ο Φιλίπ Λαζαρινί, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο πολιορκημένο παραλιακό έδαφος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια ολόκληρη γενιά παιδιών της Γάζας είναι «ψυχικά τραυματισμένη», οι ασθένειες διαδίδονται και η «πείνα» απειλεί.

Το Κάιρο και το Πεκίνο υπογραμμίζουν την προτεραιότητα της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ ζητούν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και τη δημιουργία ενός «Κράτους της Παλαιστίνης»

Η Αίγυπτος και η Κίνα παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα και επικεντρώνουν στην προτεραιότητα να διασφαλισθεί η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, ανακοίνωσαν σήμερα οι δύο χώρες με κοινή δήλωσή τους.

Αμφότερες εξέφρασαν ανησυχία για την επέκταση της σύγκρουσης στην περιοχή και υπογράμμισαν τη σημασία των προσπαθειών για να σταματήσουν οι επιθέσεις στη Γάζα, προστίθεται στη δήλωση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο με τον αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι αφού είχε προηγουμένως γίνει δεκτός από τον αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, ζήτησε να τερματισθούν οι επιθέσεις σε μη στρατιωτικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, αν και δεν κατονόμασε τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούθι, οι οποίοι ευθύνονται γι' αυτές τις επιθέσεις.

«Η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα έχει κλιμακωθεί απότομα πρόσφατα και η Κίνα ανησυχεί βαθιά γι' αυτό», δήλωσε ο Ουάνγκ.

«Η Κίνα απευθύνει έκκληση να σταματήσουν η παρενόχληση και οι επιθέσεις σε μη στρατιωτικά πλοία και να διατηρηθούν η ομαλή ροή στις παγκόσμιες βιομηχανικές και εφοδιαστικές αλυσίδες και η διεθνής εμπορική τάξη».

Σε μια συγκαλυμμένη μομφή για τα αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα εναντίον στόχων των Χούθι στην Υεμένη, ο Ουάνγκ επισήμανε πως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δεν έχει εξουσιοδοτήσει τέτοια δράση.

«Πρέπει κανείς να αποφεύγει να ρίχνει λάδι στη φωτιά των εντάσεων στην Ερυθρά Θάλασσα και θα πρέπει να αποφευχθεί μια αύξηση του συνολικού κινδύνου για την ασφάλεια της περιοχής», δήλωσε ο Ουάνγκ χωρίς να κατονομάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία.

Ο Ουάνγκ πρόσθεσε πως είναι απαραίτητο για όλα τα μέρη να διατηρήσουν από κοινού την ασφάλεια των υδάτινων οδών της Ερυθράς Θάλασσας σύμφωνα με το νόμο και να γίνει σεβαστή η  κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα των χωρών και στις δύο ακτές της Ερυθράς Θάλασσας, περιλαμβανομένης της Υεμένης.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Κίνας έκαναν επίσης από κοινού έκκληση για κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο στη Γάζα και για τη δημιουργία ενός «Κράτους της Παλαιστίνης» πλήρους μέλους του ΟΗΕ.

Κατά την κοινή συνέντευξή τους, οι Ουάνγκ και Σούκρι τάχθηκαν υπέρ «ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου Κράτους της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ». Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, οι δύο υπουργοί ζητούν επίσης «να σταματήσουν οι βιαιότητες και οι μάχες».

Στην ανακοίνωση ζητούν ακόμα να πραγματοποιηθεί «μια διεθνής σύνοδος κορυφής για την ειρήνη ώστε να βρεθεί μια δίκαιη, πλήρης και διαρκής λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα με το τέλος της (ισραηλινής) κατοχής και τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Κράτους της Παλαιστίνης, με εδαφική συνέχεια», καθώς αυτή τη στιγμή οι Παλαιστίνιοι ζουν εκ των πραγμάτων υπό δύο αντίπαλες και παράλληλες κυβερνήσεις.

Η Παλαιστινιακή Αρχή του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς ελέγχει τμήματα της Δυτικής Όχθης, η οποία βρίσκεται υπό ισραηλινή κατοχή από το 1967, ενώ η Χαμάς -που βρίσκεται σε πόλεμο με το Ισραήλ μετά την επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος- ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

Η Κίνα διατηρεί καλές σχέσεις με το Ισραήλ, όμως υποστηρίζει εδώ και δεκαετίες την παλαιστινιακή υπόθεση και θεωρεί κράτος την Παλαιστίνη.

Το Πεκίνο υποστηρίζει παραδοσιακά μια λύση δύο κρατών.

The post Γάζα: 100 ημέρες θανάτου και αίματος με τον Νετανιάχου να δηλώνει ότι «κανείς δεν σταματά το Ισραήλ» appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γάζα, 100, Νετανιάχου, Ισραήλ,gaza, 100, netaniachou, israil