«Φιάσκο-Ντροπή ή παράδειγμα Ηγεσίας»; Όχι τυχαίο ερώτημα από τον Επίτιμο Α/ΓΕΝ Κοσμά Χρηστίδη

Είναι λυπηρότατο, για ένα Ναυτικό, να μαθαίνει ότι μία φρεγάτα (Leopold I) δεν της επιτρέπεται να συμμετάσχει στη ναυτική άσκηση «Joint Warrior» του ΝΑΤΟ διότι δεν πληρούσε τα απαιτούμενα πρότυπα, δεν είχε την εκπαίδευση για να μπορέσει να λάβει μέρος με ασφάλεια σε μια διεθνή ναυτική άσκηση.  Η ίδια Φρεγάτα, όμως, πριν 4 περίπου χρόνια συμμετείχε στην Γαλλική ομάδα κρούσεως Αεροπλανοφόρων GAN  (groupe aéronaval), προφανώς με άλλο πλήρωμα.

Γράφει

ΚΟΣΜΑΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ

Επίτιμος Α/ΓΕΝ

Το υπουργείο Άμυνας του

Βελγίου, αν και είχε ανακοινώσει με ενθουσιασμό ότι το Leopold I θα συμμετείχε στην Νατοϊκή άσκηση με την πλειοψηφία του πληρώματος κάτω των 35 ετών, τελικά επιβεβαίωσε ότι η φρεγάτα θα παραμείνει ελλιμενισμένη στο ολλανδικό λιμάνι του Den Helder για περαιτέρω εκπαίδευση. «Τα θέματα ετοιμότητας ήταν πολλά, αλλά κυρίως επικεντρώθηκαν σε θέματα «αξιόμαχου» και διαδικασίες ασφαλείας, όπως η επιστασία βλαβών-πυρασφάλεια (πυρόσβεση)». 

Ο εκπρόσωπος του βελγικού ναυτικού Olivier Vogels είπε στα ΜΜΕ «Οι κανόνες του κορωνοϊού ισχύουν και για το Πολεμικό Ναυτικό. Χωρίσαμε τους νέους…Είμαστε εν μέρει θύμα του γεγονότος ότι ο νεαρός ναύτης έπρεπε να εκπαιδευτεί πολύ γρήγορα. Επιπλέον, όλοι στο πλοίο έπρεπε να μπορούν να κάνουν δύο ή τρεις διαφορετικές δουλειές. Αυτό είναι κάτι που είναι μοναδικό για το Πολεμικό Ναυτικό και απαιτεί από τους νέους ναυτικούς να έχουν δύο έως τρεις φορές περισσότερη εκπαίδευση». 

Ο ίδιος, όμως, είχε πει στο πρόσφατο παρελθόν (ορθότατη προοπτική): «Τα επόμενα χρόνια, θα δοθεί μεγάλη έμφαση σε καινοτόμες τεχνικές: drones, εικονική και ενισχυμένη πραγματικότητα. Με τα γυαλιά VR προσομοιώνουμε μια φωτιά στο σκάφος, ένα πολύ ρεαλιστικό σενάριο.  Η ενισχυμένη πραγματικότητα προχωρά ακόμη παραπέρα: Τώρα ένα λιγότερο εξειδικευμένο μέλος του πληρώματος μπορεί να φορέσει γυαλιά, οι εικόνες των οποίων μπορούν να προβληθούν στον ναύσταθμο. Για παράδειγμα, ένας ηλεκτρικός πίνακας μπορεί να επισκευαστεί με οδηγίες από τη βάση. Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε στον αέρα για να ανιχνεύσουμε πλωτές νάρκες, αλλά και κάτω από το νερό».

Άλλος αξιωματικός ανέφερε στα ΜΜΕ «Ο υπουργός Άμυνας θέλει να αναλαμβάνουμε και να εκπαιδεύουμε νεοσύλλεκτους σαν τρελούς, αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεστε εκπαίδευση προσωπικού και χρόνο. Αυτά συχνά λείπουν…Με τη στρατολόγηση τόσο γρήγορα δεν υπάρχει πλέον χρόνος για να προσφέρουμε αξιοπρεπή εκπαίδευση. Αυτό το είδος άσκησης είναι μια μοναδική εμπειρία για το πλήρωμα…Πρόκειται για ένα άνευ προηγουμένου φιάσκο για το Πολεμικό μας Ναυτικό».

Είναι, όμως, πραγματικά ένα «φιάσκο»; Για πολύ καιρό, λόγω κορωνοϊού, σε όλα τα Ναυτικά του κόσμου υπήρχαν ανησυχίες αν θα πρέπει τα Πλοία να βγουν στη θάλασσα. Την μεγάλη εξαίρεση έκανε το ΠΝ, κυρίως, το καλοκαίρι του 2020 όπου ο Στόλος αναπτύχθηκε ανατολικά με τα γνωστά επιχειρησιακά αποτελέσματα.

Κάποιος ένθερμος οπαδός των Μ Class μου είπε «…ας μας τις δώσουν μια ώρα αρχύτερα να γλιτώσουν την ξεφτίλα…». Αλλά πριν κοιτάξουμε στραβά τους Βέλγους συμμάχους μας, ας σκεπτούμε λίγο τι λέει αυτό για τον πολιτισμό μας … καταβάλλονται προσπάθειες για να ανέβουν τα επίπεδα εκπαίδευσης του Leopold I. Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες το πλήρωμα έχει λάβει επιπλέον εκπαίδευση και ασκήσεις. Έχουμε φέρει επιπλέον εκπαιδευτές (μετά τη ντροπή) που έχουν μεγάλη εμπειρία… «Πριν αφήσουμε ένα πλοίο να πάει για αποστολή, η Ναυτική Διοίκηση θέλει να είναι σίγουρη ότι μπορεί να πλεύσει με απόλυτη ασφάλεια. Δεν συμβιβαζόμαστε ως προς την ασφάλεια», είπε ο Αρχηγός Βελγικού Ναυτικού.

Μπορούμε να μάθουμε πολλά για τους συμμάχους μας… μεγάλους και μικρούς. Το ότι η φρεγάτα Leopold I απέτυχε να αποπλεύσει θα πρέπει να περιλαμβάνεται σε μια λίστα παραδειγμάτων ότι «οι επαγγελματίες είναι επαγγελματίες» και να αναφέρεται, σε τακτική βάση, σε συζητήσεις στη διαχείριση κινδύνου.

Είναι επίκαιρο να το ακούσουμε και να το λάβουμε, σοβαρά, υπόψη εν όψη της πρόσκτησης των νέων φρεγατών. Ίσως, δεν είμαστε σοβαροί άνθρωποι… γιατί μας λείπει η βασική επάρκεια. Και υπάρχουν αρκετοί λόγοι για αυτό.

Εάν οι άνθρωποι είναι αναστατωμένοι που τα πλοία δεν ξεκινούν λόγω ελλείψεων επάνδρωσης ή εξοπλισμού σε συνδυασμό με εκπαίδευση, τότε δεν πρέπει να εστιαζόμαστε στον Διοικητή και τους Ναύτες του… ας επικεντρωθούμε αντ’ αυτού στην ανώτατη πολιτικο-στρατιωτική ηγεσία που δεν διασφάλισε να έχει το πλοίο το αναγκαίο προσωπικό και τη απαιτούμενη χρηματοδότηση για να είναι έτοιμο. Διότι δεν έπραξε σύμφωνα με τους κανόνες της ενάρετης ηγεσίας: «Κάνε το σωστό».

Είναι πάντα καλύτερο να ντρέπεσαι από το να γράφεις γράμματα στους συγγενείς.

«Ή λέγε τι σιγής κρείττον, ή σιγήν έχε»

Ευρυπίδης

Όλες οι ειδήσεις

Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων και «μύρισε ναφθαλίνη» από τις δηλώσεις των πολιτικών

«Δεν είσαι αφεντικό μου» είπε ο Τσαβούσογλου και τα τίναξε όλα στον αέρα

Το ΥΠΕΞ απαντά σε τουρκικές ανοησίες

Η Τουρκία εξάγει εκπαιδευτικό αεροσκάφος η Ελλάδα θα πληρώσει 1,8 δις για να της νοικιάζουν!

Λιβύη: Από το κακό στο χειρότερο

Ισπανικά παραμύθια περί «αλληλεγύης στα κράτη μέλη της ΕΕ»! Η σταθερά φιλότουρκη στάση της

Επαφή του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Μπάϊντεν με τον εκπρόσωπο του Ερντογάν για την Αν.Μεσόγειο

The post «Φιάσκο-Ντροπή ή παράδειγμα Ηγεσίας»; Όχι τυχαίο ερώτημα από τον Επίτιμο Α/ΓΕΝ Κοσμά Χρηστίδη appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Φιάσκο-Ντροπή, Ηγεσίας, Επίτιμο ΑΓΕΝ Κοσμά Χρηστίδη,fiasko-ntropi, igesias, epitimo agen kosma christidi