Επίχειρηση «εξαφάνισης» όποιου θυμίζει την εποχή Πετράκη στο ΓΕΝ!

«Κύριε Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης, σας διαβεβαιώ ότι θα καταβάλω κάθε προσπάθεια ώστε το Πολεμικό Ναυτικό να συμβάλει ουσιαστικά στην αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων εκπληρώνοντας στο ακέραιο την αποστολή του σύμφωνα με τους νόμους και τις διαταγές σας», είπε μεταξύ άλλων στην πρώτη ημερήσια διαταγή του ως νέος Α/ΓΕΝ ο Ι. Δρυμούσης, που εξέπληξε αρνητικά όλους όσους παρεβρέθησαν στην τελετή παράδοσης παραλαβής, σχολιάζοντας ότι για τις παραδόσεις του Ναυτικού η θητεία του νέου Αρχηγού δεν ξεκινά  με τον καλύτερο

τρόπο.

Κι αυτό δεν άργησε να επιβεβαιωθεί, αφού την επόμενη κιόλας μέρα, ξεκίνησε η διαδικασία μετάθεσης του προσωπικού ΓΕΝ/ΕΓΑ εκτός του “πενταγώνου”. Δεν είναι δα και κανένα μυστικό ότι σε αλλαγές Αρχηγών, ειδικά στο ΠΝ, τηρείται μια «εθιμική διαδικασία» που προβλέπει ότι ο «νέος» σέβεται το προσωπικό του απερχόμενου Αρχηγού. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι είναι υποχρεωμένος να το διατηρήσει όλο στη θέση του, αλλά δίνει τη δυνατότητα να τοποθετηθεί σε θέσεις ανάλογες με την εμπειρία και τα προσόντα του καθενός, πάντως, όχι διατάζοντας την “εκδίωξη του” χωροταξικά εκτός του Γενικού Επιτελείου, δίνοντας την εντύπωση ότι ακόμη κι ο συγχρωτισμός μαζί τους είναι επικίνδυνος.

Στην προκειμένη περίπτωση δείχνει να γίνεται …επιχείρηση «απο-Πετρακοποίησης» του ΓΕΝ!

Δεν γνωρίζουμε τι είδους “απο-Πετρακοποίηση” είναι αυτή που επιχειρείται, ωστόσο θα πρέπει να επισημάνουμε ότι άλλο η αλλαγή του προσωπικού του Επιτελικού Γραφείου του Αρχηγού που έχει μια λογική κι άλλο η εντολή να φύγει όλο το προσωπικό εκτός του Γενικού Επιτελείου. Τι χωροταξικό κριτήριο μεταθέσεων αποτελεί αυτό και σε τι τελικά εξυπηρετεί; Και το λέμε αυτό διότι μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο νέος Αρχηγός εμφανίστηκε στο ΓΕΝ ενωτικός και ελπιδοφόρος. Η πρώτη του ομιλία στο προσωπικό του Επιτελικού του Γραφείου ήταν απρόσμενα ευχάριστη, γεμίζοντας το με αισιοδοξία. Ξεκαθάρισε την πρόθεση του να κρατήσει το προσωπικό που ήθελε να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στις θέσεις του, πλην όσων επιθυμούσαν να αποχωρήσουν. Στη συνέχεια χαιρέτησε άπαντες δια χειραψίας, ενώ δεν παρέλειψε να ζητήσει από όλους αφοσίωση στο έργο και πίστη στο στρατιωτικό όρκο που έχουν δώσει. Είναι να αναρωτιέται κάνεις τι άλλαξε τόσο δραματικά μετά την πρώτη μέρα μέχρι την επιχείρηση “κάθαρση”; Με μια δεύτερη σκέψη όμως, η αιτία προβάλει από μόνη της. Το δημοσιεύμα του militaire. gr με θέμα το δείπνο του κ. Φλώρου με τον Αμερικανό Πρέσβη και την πρόσκληση του νέου Αρχηγού σε εκδήλωση της Lockheed Martin που κάνει στην Αθήνα, είναι αυτό που προκάλεσε την ολική μεταστροφή του κλίματος, βγάζοντας στην επιφάνεια πως θα πάει η θητεία του νέου Αρχηγού από πλευράς ψυχραιμίας και αντιμετώπισης δημοσιευμάτων με θέματα της στρατιωτικής καθημερινότητας. Η εκτίμηση μας είναι ότι με τη νοοτροπία αυτή: “μου φταίει το γαϊδούρι, χτυπάω το σαμάρι”, θα αλλάζει το προσωπικό του Επιτελικού του Γραφείου κάθε τρεις και λίγο.

Η πρακτική αυτή τώρα να θεωρεί ο νέος Αρχηγός το προσωπικό του προηγούμενου ως “εχθρούς”, – ασχέτως αν τους είπαν να δηλώσουν μια υπηρεσία που επιθυμούν αρκεί να είναι “εκτός του ΓΕΝ”- είναι δίκοπο μαχαίρι για την ψυχολογία των στελεχών που θα κληθούν να αντικαταστήσουν τους ήδη υπηρετούντες στο ΕΓΑ. Αν υπάρχει τέτοια αντιμετώπιση σε κάθε αλλαγή, πολύ σύντομα δεν θα θέλει κανένα στέλεχος να πάει να υπηρετήσει το θεσμό του Αρχηγού. Ο κ. Δρυμούσης γνωρίζει καλά ότι βρήκε προσωπικό όταν πήγε να παραλάβει το γραφείο του Αρχηγού από τον κ. Πετράκη, που ήταν εκεί πριν ακόμη παραλάβει σαν Πλοίαρχος Διευθυντής στο ΕΓΑ του κ. Ελευσινιώτη και μετά του κ. Χρηστίδη. Δηλαδή 13+ χρόνια πριν. Προσωπικό που άλλαξε τουλάχιστον έξι Αρχηγούς.

Ο Αντιναύαρχος Δρυμούσης λοιπόν θα πρέπει γρήγορα να αποφασίσει, αν θα είναι Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού που θα εμπνεύσει και θα δώσει όραμα κι ελπίδα σε όλα τα υπηρετούντα στελέχη για την επόμενη μέρα ενός σύγχρονου από όλες τις απόψεις Ναυτικού ή ένας ακόμη εκπρόσωπος του κ.Φλώρου που ήρθε να εκτελέσει τις όποιες διαταγές του.

Εμείς εδώ θα είμαστε να το διαπιστώσουμε.

The post Επίχειρηση «εξαφάνισης» όποιου θυμίζει την εποχή Πετράκη στο ΓΕΝ! appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα