Εμβόλιο covid-19: Ραντεβού στο embolio.gov.gr

Εμβόλιο covid-19 γίνεται μέσω της πλατφόρμας για ραντεβού στο embolio.gov.gr για τη χορήγηση της τρίτης δόσης. Όλες οι πληροφορίες για το εμβόλιο κατά κορονοϊού Covid-19.

Δεν είναι υποχρεωτική η τρίτη δόση

Η αναμνηστική δόση δεν είναι υποχρεωτική, άρα ο εμβολιασμός θεωρείται ολοκληρωμένος αν έχουν γίνει δύο δόσεις ή μία δόση με το μονοδοσικό εμβόλιο, και αποτελεί ισχυρή σύσταση για να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η προστασία.

Η λίστα με τους δικαιούχους για την τρίτη δόση, ανανεώνεται σε εβδομαδιαία βάση με όσους δικαιούχους

κλείνουν τους 6 μήνες από τη δεύτερη δόση.​

Μείωση αντισωμάτων λόγω μετάλλαξης

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, κατέληξε στην επιλογή των ομάδων του πληθυσμού, οι οποίες έχουν μεγαλύτερη ανάγκη συγκριτικά με άλλες για την ενίσχυσή τους με μία τρίτη δόση εμβολίου, καθώς σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα φάνηκε ότι τα αντισώματα, ως δείκτης της ανοσιακής απάντησης, μειώνονται με την πάροδο του χρόνου και η μείωση των αντισωμάτων, σε συνδυασμό και με την εμφάνιση των μεταλλάξεων του ιού, αποτέλεσε έναν κίνδυνο για τα άτομα τα οποία δεν είχαν επαρκή προστασία λόγω μειωμένης αποτελεσματικότητας των εμβολίων.

Τι προσφέρει η τρίτη δόση εμβολιασμούφωτ. αρχείου / pixabay

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου Covid-19 από την Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου:

Το μήνυμα που έχει αναρτήσει με αφίσες το Kέντρο Eλέγχου Λοιμώξεων στην Αμερική, εκφράζει την αγωνιά όλων των χωρών που δοκιμάζονται από την πανδημία.

​Τι λέει; Ο εμβολιασμός για Covid – 19 προστατεύει και από την λοίμωξη και από τη σοβαρή νόσο. Εμβολιαστείτε άμεσα τα άτομα ηλικίας άνω των 12 ετών.

​Η λοίμωξη Covid είναι τρεις φορές συχνότερη σε ανεμβολίαστους. Η εισαγωγή στο νοσοκομείο δύο φορές και ο θάνατος επτά φορές. Οι αριθμοί αυτοί έχουνε δοθεί από το μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό υγείας Kaiser Permanente.

​Αφορά, λοιπόν, την υπενθύμιση για τον πρωτογενή εμβολιασμό, τον κορμό, όπως έχουμε πει, του εμβολιαστικού προγράμματος. Στη χώρα μας η χορήγηση σταδιακά της 3ης αναμνηστικής δόσης έχει αρχίσει από την 1η Σεπτεμβρίου.

​Μόλις πριν 48 ώρες ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων, το FDA, έδωσε την έγκριση για τη χορήγηση της 3ης δόσης στους ενήλικες μετά την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού και το CDC συστήνει, διατυπώνει ισχυρή σύσταση για τον εμβολιασμό των ατόμων άνω των 50 ετών.

​Η έγκριση στηρίχθηκε κυρίως σε μια προοπτική τυχαιοποιημένη μελέτη που έγινε από την εταιρεία Pfizer και που περιέλαβε 10.000 εθελοντές οι οποίοι είχαν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.

​Οι μισοί, οι 5.000. έλαβαν τις δύο δόσεις του εμβολίου, οι άλλοι μισοί έλαβαν την 3η δόση του εμβολίου και αυτοί που δεν έλαβαν το εμβόλιο, πήραν ένα εικονικό φάρμακο.

​Νόσηση μετά από την χορήγηση της 3ης δόσης, παρουσίασαν έξι άτομα από τις 5.000 που είχαν εμβολιαστεί, ενώ από την ομάδα των μαρτύρων νόσησαν 123.

​Είναι λοιπόν εμφανής η διαφορά η οποία υπογραμμίζει την αποτελεσματικότητα της 3ηςδόσης του εμβολίου στην πρόληψη της νόσου.

​Να σημειωθεί ότι στη μεγάλη αυτή μελέτη καταγράφηκαν οι συνήθεις ανεπιθύμητες ενέργειες, ενώ η συχνότητα της περικαρδίτιδας – μυοκαρδίτιδας που θεωρείται πιο σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια, ήταν δύο περιπτώσεις στο 1 εκατομμύριο.

​Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο στόχος των εμβολίων κατά της Covid στις κλινικές μελέτες κατ’ αρχάς, ήταν η προστασία από τη σοβαρή νόσηση και το θάνατο. Στόχος που έχει επιτευχθεί απόλυτα, αποτελεσματικά παρά την κυκλοφορία των μεταλλάξεων, κυρίως της παραλλαγής Δ.

Θα πρέπει να διευκρινίζεται ότι δεν αποτελούσε αρχικό στόχο των εμβολίων η μείωση της μετάδοσης του ιού. Μεγάλος αριθμός μελετών με διαφορετικούς χρόνους και συνθήκες αφορά την μετάδοση του ιού από εμβολιασμένους.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι οι εμβολιαζόμενοι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό λιγότερο συχνά από τους ανεμβολίαστους και ότι ο κίνδυνος αυξάνει όταν στο περιβάλλον υπάρχει υψηλό ιικό φορτίο. Όμως, μεταδίδουν για βραχύτερο χρονικό διάστημα, όπως έχει διαπιστωθεί από μελέτες με μοριακό έλεγχο.

Το επίπεδο της χημικής ανοσίας, τα αντισώματα απλά που λέμε, του εμβολιασμένου επιδρά στην τοπική ανοσία, δηλαδή στους βλεννογόνους, μύτη, στόμα, του ανώτερου αναπνευστικού και αναμένεται η μείωση των αντισωμάτων με την πάροδο του χρόνου να καθιστά πιο εύκολη τη μόλυνση των εμβολιασμένων.

Η ενίσχυση της ανοσίας και της γενικής και της τοπικής με τη χορήγηση της τρίτης δόσης φαίνεται ότι θα συμβάλλει καθοριστικά στην πρόληψη της μόλυνσης και τη διασπορά του ιού στο περιβάλλον με αντίκτυπο και τη μείωση των κρουσμάτων, όπως έχει ήδη φανεί με τη μελέτη στο Ισραήλ.

Θα ήθελα να θυμίσουμε ότι ο χρόνος αύξησης των αντισωμάτων μετά την τρίτη δόση είναι γρήγορος, είναι ταχύς, εντός μιας έως τρεις ημέρες, δεδομένου ότι η τρίτη δόση προκαλεί δευτερογενή ανοσιακή ανταπόκριση. Δεν θέλει δηλαδή τις εβδομάδες που έχουμε ακούσει για τη χορήγηση της πρώτης ή και της δεύτερης δόσης.

Και ορισμένα σχόλια για τη φυσική νόσο για την οποία υπάρχουν αρκετές γνώσεις αλλά και πολλά άγνωστα σημεία. Υπάρχει μια προδημοσίευση του BMJ με τον τίτλο «οιαναρρωνύοντες από Covid παρουσιάζουν πλημμελή χυμική και κυτταρική ανταπόκριση στο αντιγόνο της ακίδας του κορονοϊού 12 μήνες μετά τη νόσο».

Η μελέτη είναι πολυκεντρική, έχει γίνει στο πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας στην Αυστραλία και περιλαμβάνει 43 άτομα που είχαν νοσήσει με ήπιαCovid πριν 12 μήνες και φάνηκε ότι διατηρούσαν ικανοποιητικά εξουδετερωτικά αντισώματα με διαφορετική, όμως, συχνότητα, ανάλογα με τις μεταλλάξεις.

​Δηλαδή, ήταν 44% για τη μετάλλαξη Α, 4,6% για την Β, 11,6 για την Γ, και 16,2 για την Δ. Ο εργαστηριακός έλεγχος έγινε με ειδικές λειτουργικές δοκιμασίες.

Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι υπάρχουν διαταραχές στην αλληλουχία του αντιγόνου της ακίδας του ιού των μεταλλάξεων. Η μελέτη, δηλαδή, αποδεικνύει σημαντική εξασθένιση της χημικής ανοσίας και μειονεκτική λειτουργία των αποκρίσεων των Τ- κυττάρων ως προς τα αντιγόνα των μεταλλάξεων.

Επομένως και η φυσική λοίμωξη δεν προστατεύει. Υπάρχουν διαταραχές που αφήνουν κενά για την προστασία του ατόμου.

Η διασπορά λόγω της μετάλλαξης Δ αύξησε τις περιπτώσεις επαναλοίμωξης σε νοσήσαντες και νόσου σε εμβολιασμένους.

Η ανοσία από την φυσική νόσο φαίνεται να εξασθενεί και η προστασία που προσφέρει δεν είναι η ίδια για όλα τα άτομα, για όλες τις μορφές της νόσου ή και τα υποκείμενα νοσήματα.

Νόσος και εμβολιασμός, υβριδική δηλαδή ανοσία, θεωρείται ότι προσφέρει, όπως έχουμε προαναφέρει, την καλύτερη προστασία.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεκτίμησε, με τα δεδομένα τα οποία είναι περιορισμένα της βιβλιογραφίας και τους παράγοντες που επηρεάζουν την ανοσοποίηση, και διαμόρφωσε τις συστάσεις που θα αναφέρει ο κύριος Θεμιστοκλέους.

Θα κλείσω με μια ακόμη υπενθύμιση για το αντιγριπικό εμβόλιο. Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης έδειξε ότι την 44η εβδομάδα υπάρχει μια συγκέντρωση 965 στελεχών ιών της γρίπης.

Είναι, δηλαδή, υπερδεκαπλάσια του αριθμού που είχαμε σε όλη την διάρκεια της περσινής περιόδου. Οι επικρατούντες τύποι είναι οι Α- με Η3Ν2, κυρίως, το 97% και Η1Ν1,το 3%- ενώ σε ποσοστό 14% είναι ο τύπος Β.

Τα στελέχη είναι κοντά σε αυτά των προ Covid ετών. Τα μελετούν γενετικά. Πάντως είναι μια πληροφορία ότι φέτος η χρονιά μπορεί να είναι διαφορετική ως προς τη γρίπη.

​2.300.000 εμβόλια έχουν γίνει, ενώ άλλες 300.000 εμβόλια έχουν συνταγογραφηθεί, αλλά περιμένουν. Γνωρίζουμε ότι τα εμβόλια προστατεύουν όταν γίνεται ο εμβολιασμός και όχι όταν περιμένουν στα φαρμακεία.

​Εμβολιασμός λοιπόν για τον Covid, εμβολιασμός και για τη γρίπη. Έχουμε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα μπροστά μας.

Ραντεβού για τρίτη δόση εμβολίου με ΑΜΚΑ

Κλείστε ραντεβού για εμβολιασμό στο embolio.gov.gr. Χρειάζεται να έχει κωδικούς taxisnet και να γνωρίζεται τον ΑΜΚΑ σας.

Όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών έχουν το δικαίωμα στην αναμνηστική δόση, εφόσον έχει μεσολαβήσει διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών από την χορήγηση της δεύτερης δόσης. Πιο συγκεκριμένα:

Για τα άτομα που έχουνε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με εμβόλια mRNA ή AstraZeneca, η αναμνηστική δόση θα είναι με εμβόλιο mRNA.Για τα άτομα που έχουνε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με εμβόλιο Johnson & Johnson, η αναμνηστική δόση θα πραγματοποιείται με το εμβόλιο της Johnson & Johnson ή με mRNA εμβόλιο, μετά από δύο μήνες τουλάχιστον.Για τα άτομα που έκαναν πρώτη δόση με εμβόλιο mRNA και δεύτερη δόση με Johnson & Johnson, δε συστήνεται να πραγματοποιήσουν τρίτη δόση.

Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες για την αναμνηστική δόση εδώ

Περισσότερες πληροφορίες για τον εμβολιασμό:

Eμβολιασμός και νόσησηΕμβολιασμός Κατ΄οίκον Ενημέρωση ΠολιτώνΕμβολιασμός με Pfizer από ιδιώτες Ιατρούς, Πληροφορίες για ΙατρoύςΕμβολιασμός κατ’οικον, Πληροφορίες για ΙατρoύςΙατρική Βεβαίωση για τον κατ’ οίκον εμβολιασμόΔιαβάστε περισσότερα για την Προτεραιοποίηση εμβολιασμού κατά της Covid-19 εδώ.Αν έχετε ήδη ραντεβού ακολουθήστε τον σύνδεσμο εδώ για να δείτε και να διαχειριστείτε το ραντεβού σας.Αν δεν διαθέτετε ΑΜΚΑ ακολουθήστε τις οδηγίες εδώ.Αν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε πρόβλημα αναφορικά με τον εμβολιασμό σας ακολουθήστε τις οδηγίες εδώ.

Όλες οι ειδήσεις

Εμβόλιο κορονοϊού σε παιδιά 5-11 ετών: «Πράσινο φως» από ΕΜΑ

Τρίτη δόση εμβολίου: Νέες οδηγίες από FDA και CDC

Εμβόλιο: Ποιο είναι πιο αποτελεσματικό – Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ

The post Εμβόλιο covid-19: Ραντεβού στο embolio.gov.gr appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα