Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία και η προετοιμασία της-Βασίλης Κουμπάκης

Γράφει ο

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΜΠΑΚΗΣ

Τον τελευταίο καιρό η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι οφείλει να προετοιμαστεί και μιλάει για αναβίωση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Μία δύσκολη υπόθεση που δεν αρκεί μόνο να ειπωθεί, απαιτεί προγραμματισμένες και οργανωμένες πράξεις. Σημαντικός αρχαίος διανοούμενος που την φιλοσοφική του σκέψη αναλύουν και διδάσκουν στις στρατιωτικές σχολές του κόσμου δείχνει την κατεύθυνση που οφείλει να κινηθεί κάθε κράτος για την υπεράσπιση του. Σύμφωνα με το Θουκυδίδη ‘’Κανένα κράτος δεν μπορεί να παραμείνει ελεύθερο εάν δεν είναι στο ίδιο βαθμό ισχυρό με τα γειτονικά

του κράτη’’.  Αυτό σημαίνει ότι οι κυβερνώντες οφείλουν να ισχυροποιήσουν την Ελλάδα (οικονομική, πολιτισμική, διπλωματική, στρατιωτική, κλπ). Για το πως θα το κάνουν αυτό, το λέει ο ίδιος ο Θουκυδίδης, αρκεί να το διαβάσουν  και υλοποιήσουν. ‘’Η ισχύ της πόλης δεν είναι τα τείχη ούτε τα πλοία της αλλά οι άνδρες της σε αυτά’’.

Όλοι οι άνθρωποι είναι ίδιοι λέει ο Θουκυδίδης όμως ‘’γίνεται καλύτερος αυτός που εκπαιδεύεται στο δυσκολότερο σχολείο’’. Άρα εκτός από τα λόγια η κυβέρνηση οφείλει να περάσει στην πράξη για την πραγματοποίηση της ανασύστασης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, για το οποίο θα χρειαστεί προσωπικό, το οποίο υποτίθεται ότι προετοιμάζεται στα σχολεία μας. Όσο καλά συστήματα και να σχεδιάσουν οι επιστήμονες μηχανικοί κλπ πρέπει κάποιος να τα υλοποιήσει και αυτό το προσωπικό προετοιμάζεται από τα λύκεια μας και συγκεκριμένα τα Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας.

Το 2022 και το 2023 το Υπουργείο Παιδείας ανακοινώνει σε ΦΕΚ τα Επαγγελματικά Λύκεια με τους τομείς και ειδικότητες που έχουν την έγκριση του υπουργείου να λειτουργούν στη χώρα με τις Υπουργικές αποφάσεις Φ20/76562/Δ4 και Φ20/68135/Δ4 δημοσιευμένες στα ΦΕΚ 4040/23-06-2023 και ΦΕΚ 3201/22-06-2022 αντίστοιχα. Τομείς που έχουν άμεσα σχέση με την βιομηχανία, την αμυντική βιομηχανία και την άμυνα της χώρας που διδάσκονται στα Επαγγελματικά Λύκεια είναι ο Μηχανολογικός, Ναυτιλιακός και Ηλεκτρολογικός-Ηλεκτρονικός τομέας που σκοπό έχουν να προετοιμάζουν τεχνικό προσωπικό για να εργαστεί σε βιομηχανίες, οχήματα, κτήρια, αεροσκάφη, ναυτιλία κλπ.   

Το Υπουργείο Παιδείας ενέκρινε για το σχολικό έτος 2023-24 οι τρεις τομείς των ΕΠΑΛ, με τις ειδικότητες τους να είναι μόνο το 35,9% των υφιστάμενων στη χώρα τμημάτων των Επαγγελματικών Λυκείων, με πτωτική τάση σε σχέση με το 36,2% του σχολικού έτος 2022-23 παρά την απόλυτη αύξηση του αριθμού των τμημάτων από 2958 του σχ. έτους 2022-23 σε 3059 του σχ. έτους 2023-24. (βλέπε παράρτημα Α’ στο τέλος του άρθρου τους συγκεντρωτικούς πίνακες 2 και 4)

Από τα 396 ΕΠΑΛ που υπάρχουν στην χώρα στα 325 δηλαδή ποσοστό 82%, λειτουργούν οι ειδικότητες των 3ων αυτών τομέων, ενώ οι ειδικότητες αυτές αντιπροσωπεύουν το 35,9% του συνόλου τμημάτων στη χώρα. Η μεγάλη διαφορά (82% - 35,9%) προέρχεται από το γεγονός ότι οι ειδικότητες του κάθε τομέα δεν είναι συγκεντρωμένες σε λύκεια με κάποια συγκεκριμένη κατεύθυνση αλλά είναι διάσπαρτες σε αυτά, ανάλογα με τις κατά καιρούς ανάγκες της περιοχής. Αποτέλεσμα τέτοιας διάσπαρτης οργάνωσης της τεχνικής εκπαίδευσης και ειδικά της μηχανολογικής είναι η μειωμένη αποτελεσματικότητα στην εκπαιδευτική διαδικασία και μειωμένη δυνατότητα αξιοποίησης των δυνατοτήτων του εκπαιδευτικού προσωπικού, με σημαντική επίπτωση στην ποιότητα της εκπαίδευσης.

Για την πρώτη στο κόσμο ναυτιλία, με περίπου 5000 πλοία ελληνικών συμφερόντων που κυκλοφορούν στις θάλασσες της υδρόγειου, το Υπουργείο Παιδείας διαθέτει 72 τμήματα του Ναυτιλιακού τομέα των ΕΠΑΛ της χώρας, για εκπαίδευση πλοιάρχων και μηχανικών, κάτι που αντιπροσωπεύει το ανεπαρκέστατο 2,4% των τμημάτων των ΕΠΑΛ. Ανεπαρκέστατο διότι δεν μπορεί να τροφοδοτήσει με το απαραίτητο προσωπικό την Ελληνικών συμφερόντων ναυτιλία. Παρά την αύξηση των τμημάτων σε σχέση με προηγούμενο έτος 2022-23, από 60 τμήματα σε 72. Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι στα εμπορικά πλοία ελληνικών συμφερόντων οι έλληνες πλοίαρχοι και μηχανικοί να είναι πια μειοψηφία. Τα 72 τμήματα αυτά φαίνεται να είναι λίγα για την υψηλή ζήτηση που έχει η ελληνόκτητη ναυτιλία και τις υψηλές απολαβές που έχουν τα στελέχη της. Για μία ναυτιλία που ποιητής Στρατής Μυριβήλης λέει ‘’Όλα τα κύματα γνωρίζουν τις καρίνες των ελληνικών πλοίων’’ Ενώ είναι γνωστό ότι με το κύρος που έχει ο έλληνας πλοίαρχος και μηχανικός στην διεθνή αγορά εργασίας οι προοπτικές πρόσληψης των αποφοίτων αυτών των τμημάτων είναι μεγάλη ακόμα και σε ξένες ναυτιλιακές εταιρίες οι προετοιμασία για την επάνδρωση των πλοίων είναι ελλιπέστατη. Οι συχνές αναφορές ότι οι εφοπλιστές δεν προσλαμβάνουν έλληνες διότι οι ξένοι είναι φθηνότεροι και έτσι αυξάνονται τα κέρδη τους μπορεί να έχει σχέση με το κατώτατο πλήρωμα όμως καμία σχέση με τους αξιωματικούς του πλοίου, πλοιάρχους και μηχανικούς. Αυτό διότι κανένας εφοπλιστής δεν θα αφήσει το καράβι του αξίας μερικών εκατομμυρίων δολαρίων με το φορτίο του μερικών δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων στα χέρια φθηνού πλοιάρχου και μηχανικού αντί στα χέρια ικανού πλοιάρχου και μηχανικού. Οι πραγματικότητα είναι ότι αριθμητικά δεν επαρκούν οι απόφοιτοι των ανώτερων σχολών εμπορικού ναυτικού αξιωματικοί πλοίων (πλοίαρχοι και μηχανικοί) και χρειάζονται και οι απόφοιτοι των δημοσίων ΕΠΑΛ, τα οποία όμως ήταν λίγα και μόλις φέτος έγινε μία μικρή αύξηση.

Ο Μηχανολογικός τομέας με ειδικότητες που δραστηριοποιούνται σε βιομηχανία, κτήρια, εμπορικά καταστήματα τροφίμων, οχήματα, αεροσκάφη κλπ, καταλαμβάνει μόνο το 21,2% των τμημάτων των ΕΠΑΛ στη χώρα. Το μεγαλύτερο ποσοστό των τμημάτων του μηχανολογικού τομέα, δηλαδή το 34,5%  είναι από τμήματα οχημάτων με επόμενο στη σειρά τα τμήματα κλιματισμού με 24,7%, με μία μικρή πτωτική τάση σε σχέση με το προηγούμενο έτος 2022-23 που ήταν 35,4% και 24,9% αντίστοιχα. Οι ειδικότητα οχημάτων έχει μεγάλη ζήτηση που οφείλεται στην αδράνεια του υπουργείου και της δομές του να ασχοληθούν με τον επαγγελματικό προσανατολισμό με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Κάθε νέος ή και νέα βγαίνοντας από το σπίτι του θα δει αυτοκίνητο ή μηχανή και φυσικό είναι να γνωρίζει ή και να του αρέσει η ενασχόληση του με αυτά. Κανένας από τις δομές του υπουργείου παιδείας δεν ενημέρωσε τη νεολαία για τις μεγάλες επαγγελματικές προοπτικές που έχει η μηχανολογία στην βιομηχανία, ενώ οι εργασίες στην βιομηχανία δεν είναι ορατές για τους νέους.    

Η ειδικότητα που στοχεύει οι απόφοιτοι να εργαστούν στην βιομηχανία και προορίζεται να υποστηρίξει την βιομηχανική παραγωγή είναι η ειδικότητα μηχανολογικών κατασκευών με το 20,5% των τμημάτων στον μηχανολογικό τομέα ή το 133 / 3059 = 4,3% των τμημάτων των ΕΠΑΛ της χώρας. Τα περισσότερα τμήματα αυτής της ειδικότητας βρίσκονται στα Νησιά του Αιγαίου όπου η δυνατότητα βιομηχανικής δραστηριότητας είναι περιορισμένη λόγω των γεωγραφικών αποστάσεων και στην ουσία η ενασχόληση των αποφοίτων είναι σε ναυπηγοεπισκευαστικές δραστηριότητες και όχι κατασκευή νέων βιομηχανικών προϊόντων. Ο αριθμός 133 των τμημάτων στη χώρα όμως είναι πλασματικός διότι δεν αναφέρεται στα τμήματα που λειτουργούν αλλά στα τμήματα που έχουν την άδεια από το Υπουργείο Παιδείας να λειτουργήσουν και στην πραγματικότητα είναι μικρότερος. Συνήθως τα τμήματα αυτά είναι ολιγάριθμα για να περιορισθούν οι δαπάνες για εξοπλισμό και αναλώσιμα. Με το ποσοστό 4,3% των τμημάτων μηχανολογικών κατασκευών σε σχέση με το σύνολο τμημάτων στη χώρα καμία εξαγγελία για βιομηχανία ανάπτυξη δεν μπορεί να υλοποιηθεί (δεν επαρκούν οι αριθμοί). Αυτό λαμβάνοντας υπόψη το ποσοτικό μέγεθος ενώ εάν εκτιμηθεί και ο ποιοτικός παράγοντας τότε η βιομηχανική ανάπτυξη θα πρέπει να μπει στο πεδίο του ονείρου θερινής νυκτός. Εάν κάποιος από τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες μιλά για βιομηχανική ανάπτυξη και αμυντική βιομηχανία ή δεν ξέρει τα πραγματικά δεδομένα ή λέει ψέματα. Εκτός εάν σχεδιάζουν αμυντική βιομηχανία με πακιστανούς. Οι εταιρίες μηχανολογικών κατασκευών στην χώρα μας χρόνια είναι που ζητούν τεχνικούς για να εργαστούν σε αυτές δίνοντας καλές αμοιβές και σταθερή εργασία και δεν βρίσκουν διότι δεν αποφοιτούν από τα ΕΠΑΛ αφού δεν ενημερώνονται οι νέοι για τις επαγγελματικές προοπτικές τους.

Δυστυχώς στην έννοια βιομηχανική ανάπτυξη εμπίπτει και η αμυντική βιομηχανία την οποία φαίνεται να θέλει να αναβιώσει το Υπουργείο Αμύνης βλέποντας τις εστίες φωτιάς που μας περιβάλλουν (Ουκρανία, Μέση Ανατολή, Κοσσυφοπέδιο, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Τουρκία κλπ) αλλά και πραγματικά έχει ανάγκη η χώρα μας. Βέβαια η αμυντική βιομηχανία δεν απαιτεί μόνο απόφοιτους από τα τμήματα των μηχανολογικών κατασκευών, απαιτεί αποφοίτους και από τα τμήματα των ηλεκτρολόγων και ηλεκτρονικών, όπου τα ποσοτικά και ποιοτικά μεγέθη είναι στην ίδια κατάσταση (όχι ρόδινη).   

Η μηχανολογική ειδικότητα με την μικρότερη συμμετοχή στον Μηχανολογικό τομέα είναι η Αεροσκαφών με τα 7 τμήματα της σε όλη την Ελλάδα και το 1,1% των μηχανολογικών τμημάτων της, αμετάβλητο ποσοστό σε αριθμό σχετικά με το προηγούμενο έτος. Στις 7 γεωγραφικές περιοχές από τις 11 στους πίνακες 1 και 3 του παραρτήματος Α’ δεν υπάρχει ούτε από ένα τμήμα Αεροσκαφών. Έτσι δεν πρέπει να κάνει εντύπωση γιατί τα πυροσβεστικά αεροσκάφη δεν προλαβαίνουν να κατασβήσουν τις δασικές πυρκαγιές και καίγεται η χώρα μας από άκρη σε άκρη τη θερινή περίοδο. Τα αεροσκάφη για να πετάξουν παίρνουν άδεια μετά από έλεγχο κάθε 50 ώρες πτήσης. Έλεγχος που πραγματοποιείται από τεχνικούς αεροσκαφών και για τα πυροσβεστικά αεροσκάφη της θερινής περιόδου σημαίνει έλεγχο κάθε 5 ημέρες ή το πολύ κάθε εβδομάδα. Ο κλάδος όμως αυτός των αεροσκαφών είναι ευαίσθητος και απαιτεί πληθώρα αποφοίτων για να γίνει ποιοτική επιλογή κατά την πρόσληψη του προσωπικού. Απαιτεί υψηλή υπευθυνότητα, επαγγελματισμό και γνώση του αντικειμένου. Κάτι που δεν μπορεί να επιτευχθεί εύκολα διότι οι απόφοιτοι είναι περιορισμένοι αριθμητικά και ανεπαρκής.

Στον ηλεκτρολογικό-ηλεκτρονικό τομέα η κατανομή των τμημάτων επίσης δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις. Εάν το ποσοστό 12,3% για τον τομέα θεωρηθεί ικανοποιητικό δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για την κατανομή μεταξύ των ειδικοτήτων σε μία εποχή όπου τα ηλεκτρονικά συστήματα συμμετέχουν σε όλα τα μηχανολογικά και ηλεκτρολογικά συστήματα και οι γνώση τους είναι επιβεβλημένη πια. Αυτό σε συνδυασμό με την έλλειψη στην αγορά εργασίας εκπαιδευμένο τεχνικό προσωπικό ηλεκτρολόγων και ηλεκτρονικών σημαίνει ότι το ποσοστό συμμετοχής του ηλεκτρολογικού-ηλεκτρονικού τομέα στα ΕΠΑΛ είναι μικρή. Στα αμυντικά συστήματα της σύγχρονης εποχής την μεγάλη διαφορά την κάνουν τα ηλεκτρονικά, γι’ αυτό απαιτείται αναβάθμιση αυτής της ειδικότητας  όπως και του τομέα της.

Το σχολικό έτος 2023-2024 αυξήθηκαν τα νυχτερινά τμήματα των ΕΠΑΛ σε 78 από 72 που ήταν το 2022-23. Μία αύξηση που δείχνει ότι οι ενημερωμένοι πολίτες (έχοντας εμπειρία από την αγορά εργασίας και τις παραγωγικές διαδικασίες) συνειδητοποιούν την αναγκαιότητα να γραφούν ως μαθητές στα Επαγγελματικά Λύκεια αυξάνοντας και τα νυχτερινά τμήματα αντίστοιχα. Αυτό που είναι ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας για ενημέρωση της νέας γενιάς γίνεται με βιωματικό τρόπο από τους εργαζόμενους πολίτες, αποδεικνύοντας ότι το Υπουργείο Παιδείας με τις δομές του έχει αποτύχει να ενημερώσει τους μαθητές και γονείς για τις επαγγελματικές διεξόδους που προσφέρουν τα ΕΠΑΛ. Δυστυχώς τα ΕΠΑΛ χρησιμοποιούνται για την εύκολη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αντίθετα στην γνώμη του Θουκυδίδη που λέει ότι ‘’γίνεται καλύτερος αυτός που εκπαιδεύεται στο δυσκολότερο σχολείο’’ και όχι για την επάνδρωση της βιομηχανίας. Όσο υποβαθμίζονται τα ΕΠΑΛ τόσο συρρικνώνεται η βιομηχανία και οι επιστήμονες μας αναγκάζονται να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό. Αντίστροφα, η ανάπτυξη της βιομηχανίας, απαιτεί επάρκεια προσωπικού,  ποσοτικά και ποιοτικά.    

Εάν κάποιος αποφασίσει να κάνει Αμυντική Βιομηχανία στην Ελλάδα ας διαβάσει Θουκυδίδη ‘’Κανένα κράτος δεν μπορεί να παραμείνει ελεύθερο εάν δεν είναι στο ίδιο βαθμό ισχυρό με τα γειτονικά του κράτη’’.  Απαιτείται όλοι οι παράμετροι που επηρεάζουν αυτήν την υπόθεση να έρθουν στο ύψος των περιστάσεων και η σημαντικότερη παράμετρος που αναφέρει και ο Θουκυδίδης είναι :

‘’Η ισχύ της πόλης δεν είναι τα τείχη ούτε τα πλοία της αλλά οι άνδρες της σε αυτά’’.

Θεσσαλονίκη 15-1-2024                                                                                   Κουμπάκης Βασίλης

Τα στοιχεία της έρευνας παρουσιάζονται συνοπτικά στους πίνακες του παραρτήματος ενώ αναλυτικά είναι στη διάθεση του militaire.gr

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α’ : ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΤΟΙΧΕΊΩΝ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΤΗ 2022-2023  και 2023-2024

Πίνακας 1: Συγκεντρωτικά στοιχεία των τμημάτων των τριών τομέων Μηχανολογικός, Ναυτιλιακός και Ηλεκτρολογικός για το σχολικό έτος 2022-2023  στα ΕΠΑΛ ανά γεωγραφική περιοχή.

Γεωγραφικές Περιοχές

Μηχανολογικός

Ναυτιλιακός

Ηλεκτρολογικός

Α/Α

Αερο-σκαφών

Θέρ-μανση

Κατα-σκευών

Κλιμα-τισμό

Οχη-μάτων

Πλοι-άρχων

Μηχα-νικών

Ηλεκτρο-λόγων

Ηλεκτρο-νικών

1

Α. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ+ΘΡΑΚΗ

0

13

10

9

11

0

0

13

5

2

Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

1

30

18

28

34

1

1

41

20

3

Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

0

9

9

6

14

0

1

14

7

4

ΗΠΕΙΡΟΥ

0

5

2

7

9

0

0

12

6

5

ΝΗΣΙΑ ΙΩΝΊΟΥ

0

2

2

4

5

2

1

5

2

6

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

1

9

10

12

17

2

2

16

8

7

Δ. ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΆΔΑ

0

10

13

14

20

1

0

23

7

8

ΑΤΤΙΚΗ

3

17

19

48

59

12

12

61

36

9

ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ

0

8

20

12

25

11

8

28

13

10

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

2

9

15

10

19

3

4

24

9

11

ΚΡΗΤΗ

0

6

10

9

13

1

1

15

8

Σύνολο

7

118

128

159

226

32

28

252

121

Ποσοστό στο τομέα

1,1%

18,5%

20,1%

24,9%

35,4%

53,3%

46,7%

67,6%

32,4%

Τμημάτων του τομέα

638

60

373

Ποσοστό στο σύνολο

21,2%

2,0%

12,6%

Πίνακας 2: Γενικά στοιχεία των τριών τομέων Μηχανολογικός, Ναυτιλιακός και Ηλεκτρολογικός για το σχολικό έτος 2022-2023 στα ΕΠΑΛ ανά γεωγραφική περιοχή.

Γεωγραφικές Περιοχές

ΕΠΑΛ των 3ων τομέων

Ειδικότητες τομέων

Τμήματα

Σύνολο ΕΠΑΛ ανά περιοχή

Α/Α

Ημερή-σια

Νυχτε-ρινά

Σύνολο

Μηχ

Ναυ

Ηλ

3ων τομέων

Σύνολο

1

Α. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ+ΘΡΑΚΗ

11

6

17

61

182

25

2

Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

38

11

49

174

549

61

3

Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

10

5

15

60

143

17

4

ΗΠΕΙΡΟΥ

9

3

12

41

121

17

5

ΝΗΣΙΑ ΙΩΝΊΟΥ

5

2

7

23

53

10

6

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

18

4

22

77

221

33

7

Δ. ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΆΔΑ

23

5

28

89

211

32

8

ΑΤΤΙΚΗ

59

18

77

267

720

95

9

ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ

31

8

39

122

303

41

10

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

28

6

34

95

246

39

11

ΚΡΗΤΗ

17

4

21

63

209

26

Σύνολο

249

72

321

1071

2958

396

Ποσοστό

77,6%

22,4%

100%

 36,2%

Πίνακας 3: Συγκεντρωτικά στοιχεία των τμημάτων των τριών τομέων Μηχανολογικός, Ναυτιλιακός και Ηλεκτρολογικός για το σχολικό έτος 2023-2024  στα ΕΠΑΛ ανά γεωγραφική περιοχή.

Γεωγραφικές Περιοχές

Μηχανολογικός

Ναυτιλιακός

Ηλεκτρολογικός

Α/Α

Αερο-σκαφών

Θέρ-μανση

Κατα-σκευών

Κλιμα-τισμό

Οχη-μάτων

Πλοι-άρχων

Μηχα-νικών

Ηλεκτρο-λόγων

Ηλεκτρο-νικών

1

Α. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ+ΘΡΑΚΗ

0

12

10

9

12

1

1

14

5

2

Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

1

30

21

30

35

1

1

40

20

3

Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

0

10

10

6

14

0

2

14

8

4

ΗΠΕΙΡΟΥ

0

5

3

7

9

1

2

12

6

5

ΝΗΣΙΑ ΙΩΝΊΟΥ

0

2

2

4

5

2

1

5

2

6

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

1

9

10

11

16

3

2

16

9

7

Δ. ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΆΔΑ

0

10

13

14

20

1

1

23

7

8

ΑΤΤΙΚΗ

3

21

18

45

57

11

12

60

34

9

ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ

0

11

20

14

24

11

8

30

13

10

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

2

9

16

10

19

3

4

24

11

11

ΚΡΗΤΗ

0

6

10

10

13

2

2

15

8

Σύνολο

7

125

133

160

224

36

36

253

123

Ποσοστό στο τομέα

1,1%

19,3%

20,5%

24,7%

34,5%

50,0%

50,0%

67,3%

32,7%

Τμημάτων του τομέα

649

72

376

Ποσοστό στο σύνολο

21,2%

2,4%

12,3%

Πίνακας 4: Γενικά στοιχεία των τριών τομέων Μηχανολογικός, Ναυτιλιακός και Ηλεκτρολογικός για το σχολικό έτος 2023-2024 στα ΕΠΑΛ ανά γεωγραφική περιοχή.

Γεωγραφικές Περιοχές

ΕΠΑΛ των 3ων τομέων

Ειδικότητες τομέων

Τμήματα

Σύνολο ΕΠΑΛ ανά περιοχή

Α/Α

Ημερή-σια

Νυχτε-ρινά

Σύνολο

Μηχ

Ναυ

Ηλ

3ων τομέων

Σύνολο

1

Α. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ+ΘΡΑΚΗ

11

6

17

43

2

19

64

187

25

2

Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

38

12

50

117

2

60

179

580

61

3

Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

10

5

15

40

2

22

64

153

17

4

ΗΠΕΙΡΟΥ

9

4

13

24

3

18

45

132

17

5

ΝΗΣΙΑ ΙΩΝΊΟΥ

5

2

7

13

3

7

23

53

10

6

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

18

4

22

47

5

25

77

231

33

7

Δ. ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΆΔΑ

23

5

28

57

2

30

89

216

32

8

ΑΤΤΙΚΗ

58

19

77

144

23

94

261

708

95

9

ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ

31

9

40

69

19

43

131

320

41

10

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

28

7

35

56

7

35

98

259

39

11

ΚΡΗΤΗ

16

5

21

39

4

23

66

220

26

Σύνολο

247

78

325

649

72

376

1097

3059

396

Ποσοστό

76,0%

24,0%

100%

1097

Ποσοστό στο σύνολο

35,9%

The post Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία και η προετοιμασία της-Βασίλης Κουμπάκης appeared first on Militaire.gr.

Keywords
υπουργείο παιδείας, σημαίνει, ελλαδα, θουκυδίδης, ισχύ, σχολεια, φεκ, επαλ, οφείλεται, νέα, συμμετοχή, θεσσαλονικη, ετη, σταση εργασιας, κρητη, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, θερινη ωρα, πυρκαγιες, τελος του κοσμου, μιλα, αμοιβες, φιλοσοφικη, αδεια, αυτοκινητο, γνωμη, γνωση, επαλ, εργασια, θουκυδίδης, νησια, σχολες, υπουργείο παιδείας, υψος, φεκ, ψεματα, αγορα, αγορα εργασιας, αδρανεια, αυξηση, αμυνα, βοσνια, βοσνια ερζεγοβινη, γεγονος, γινει, γινεται, γονεις, δυνατοτητα, δυστυχως, δειχνει, εγινε, ευκολα, υπαρχει, ειπωθει, εκπαιδευση, ελλειψη, εβδομαδα, ενημερωση, εννοια, εποχη, ερζεγοβινη, ετη, ετος, ευθυνη, εφοπλιστης, ιδια, ιδιο, υποθεση, καιγεται, κυβερνηση, λεει ψεματα, λογια, μηχανικος, ναυτιλια, νεολαια, ουσια, οφείλεται, οχηματων, οχηματα, πεδιο, πινακες, ποιοτητα, πλοια, συγκεκριμενα, σειρα, συμμετοχή, σπιτι, στρατιωτικες σχολες, ταση, τμημα, τουρκια, τειχη, ισχύ, υψηλη, φυσικο, ωρες, χωρα, ηλεκτρονικα, υπουργειο, ποιητης, σημαίνει, θαλασσες, χερια
Τυχαία Θέματα
Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, -Βασίλης Κουμπάκης,elliniki amyntiki viomichania, -vasilis koubakis