Είναι τόσο καλές οι διακρατικές συμφωνίες που συνεχώς επικαλούμαστε; Με αφορμή τα F-16

Στην Ελλάδα ψάχνοντας τη διαφάνεια που θα ΄πρεπε να ΄ναι ΑΥΤΟΝΟΗΤΗ στις αγορές οπλικών συστημάτων πολλές φορές χάνουμε την ουσία που έχει να κάνει με το συμφέρον της χώρας και των φορολογουμένων που πληρώνουν τα όπλα. Βλέπουμε δέντρο,χάνουμε δάσος…

Φθάσαμε στο νόμο-γρίφο Βενιζέλου που εξασφαλίζει διαφάνεια δια της “απαγορεύσεως” αγορών.

Όλες οι κυβερνήσεις ανεξαρτήτως κομματικού χρώματος θεωρούν και παρουσιάζουν στους πολίτες ως πιο

“ασφαλείς” και καλές συμφωνίες τις διακρατικές. Πολλά τα πλεονεκτήματά τους, αλλά έχουν και σοβαρά μειονεκτήματα. Με πρώτο ότι είναι πάντα πιο ακριβές. Κι όχι μόνο αυτό.

Με αφορμή την επικείμενη συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό των F-16 απόστρατος αξιωματικός μας έστειλε ένα άρθρο που θα πρέπει να τεθεί ως αντικείμενο προβληματισμού.

Γράφει:

Πολύ μελάνι χύθηκε και συνεχίζει, για την περίφημη αναβάθμιση των F-16. Ανακοινώσεις παρέα με τον Αμερικανό Πρόεδρο, κονταρομαχίες στην Βουλή, συνωστισμός στην αμυντική βιομηχανία γιά κάποιο κοκαλάκι από την μελλοντική πίτα και κάπου εκεί στην άκρη και ο επιχειρησιακός φορέας να κάνει ασκήσεις αριθμητικής, πόσα αεροπλάνα θα αναβαθμίσει, 120, 90 η 80;

Από ότι λένε οι επαίοντες και η κοινή λογική, το πρόγραμα πρέπει να γίνει. ΔΕΝ απαξιώνεις τό μοναδικό αποτρεπτικό εργαλείο σου με τίς παρούσες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή.

Τα εύλογα ερώτηματα, πώς θα γινει αυτό ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι το καλύτερο δυνατόν, για τα χρήματα που με αίμα, στην κυριολεξία θα διαθέσει ο Ελληνικός Λαός.

Οι απαντήσεις δεν είναι πάντα εύκολες,τεχνικά οικονομικά και νομικά Είναι όμως εφικτές, άν θελήσουμε να ασχοληθούμε σοβαρά, όπως απαιτεί τέτοιο θέμα .

Οι διακρατικές συμφωνίες,αγοράς οπλικών συστημάτων και υπηρεσιών, Foreign Military Sales (FMS), δημιουργούν ένα αίσθημα ασφάλειας . Πιο διαφανείς με ισχυρές εγγυήσεις τελικού αποτελέσματος . Είναι μονόδρομος δε,σε περιπτώσεις που τα υλικά και υπηρεσίες, ελέγχονται αποκλειστικά από την Αμερικανική Κυβέρνηση για λόγους εθνικής ασφαλείας. Δεν αγοράζεις συγκεκριμένα όπλα η τεχνολογίες αιχμής με εμπορικές διαδικασίες.Είναι επίσης μονόδρομος, αν δεν έχεις δυνατότητα χρηματοδότησης, τα (FMS) προσφέρουν κρατική δανειοδότηση.

Παρά τις αντικειμενικές διευκολύνσεις, τα (FMS) δεν είναι πάντοτε η βέλτιστη λύση, επίσης δεν είναι δωρεάν ,ένα πρόγραμα μπορεί να επιβαρυνθεί σημαντικά λόγω παρέμβασης των.

Σέ πολλές περιπτώσεις, η Αμερικανική Κυβέρνηση επιτρέπει εμπορικές διαδικασίες, διαπραγματεύσεις δηλαδή εταιρειών απευθείας με πελάτες, αφού προηγουμένως έχει εγκρίνει την πώληση.Τελικά δηλαδή, αυτός πού αποφασίζει, εφόσον αυτό είναι δυνατόν, σύμφωνα με τα προλεχθεντα, είναι ο πελάτης και μόνον αυτός. Το λέω αυτό γιατί διάβασα κάτι περίεργα για παρέμβαση της Αμερικανικής πρεσβείας στις διαδικασίες, αυτά εκτιμώ ότι ίσχυαν επί εποχής Purifoy. Ο πελάτης, στην συγκεκριμένη περίπτωση το Ελληνικό Κράτος κατά την ταπεινή μου άποψη έχει, κρυστάλινα επιχειρήματα για τον τρόπο υλοποίησης..Δηλαδή,το πρόγραμα πρέπει να υλοποιηθεί

• Στον ελάχιστο δυνατόν χρόνο

• Μέ το μικρότερο δυνατό κόστος, χωρίς ποιοτικούς και ποσοτικούς συμβιβασμούς.

Με τις μέγιστες επιχειρησιακές και οικονομικές εγγυήσεις, όσον αφορά το τελικό αποτέλεσμα. Με την καλύτερη δυνατή συμμετοχή της αμυντικής βιομηχανίας. Άν αυτά σε βασικές γραμμές, εξασφαλίζονται από τα (FMS), χωρίς δεύτερη σκέψη να επιλεγούν για την υλοποίηση του προγράματος. Διαφορετικά άς καθίσουν οι ειδικοί να βρούν την κάλιστη λύση, εδώ και τώρα. Δεν είναι ευχολόγιο,είναι δυνατότητα και δικαίωμα του Ελληνικού Κρατους . Είναι δύσκολο να πείσεις τον γονατισμένο Έλληνα,ότι θα δώσει πάνω από1δις,για αναβάθμιση 80 F-16 πού θα είναι όλα έτοιμα μετά 10ετία.Άν το επιθυμητό δεν είναι εφικτό,και δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, ας βγούν οι αρμόδιοι με απλά λόγια να ενημερώσουν, τον Ελληνικό λαό .Δικαιολογίες του τύπου, δεν μάς επιτρέπεται από τους κανονισμούς των Αμερικανικών υπηρεσιών ή μας κούνησε το δάκτυλο η Πρεσβεία είναι για απόφοιτους δημοτικού.

The post Είναι τόσο καλές οι διακρατικές συμφωνίες που συνεχώς επικαλούμαστε; Με αφορμή τα F-16 appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα