Δυο ενστάσεις και μία παρατήρηση για τη συνέντευξη Δένδια

Στη συνέντευξη του ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια στον Antenna, υπάρχουν πολλές ενστάσεις από στρατιωτικούς και μια παρατήρηση που έχει να κάνει με το μέλλον του στο ΥΕΘΑ.

Η πρώτη ένσταση είναι με το πωλητήριο που έβαλε σε σημαντικό αριθμό μαχητικών αεροσκαφών. Επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε τεθεί το θέμα της πώλησης των πρώτων F-16 που είχε αγοράσει η Ελλάδα.

Τότε υπήρχαν έτοιμες χώρες των Βαλκανίων για να τα αγοράσουν και το θέμα είχε νόημα να συζητηθεί. Δυστυχώς ο τότε Α/ΓΕΑ Χρήστος Βαίτσης μπλόκαρε το θέμα. Μετά από την αποστράτεια του ανακοινώθηκε ως σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη και δραστηριοποιήθηκε ως σύμβουλος και στην αεροπορία του Κατάρ.

Τώρα η πρόταση Δένδια δεν φαίνεται να έχει τύχη. Όσες χώρες θα μπορούσαν να αγοράσουν τα παλιά μαχητικά αεροσκάφη της ΠΑ έχουν τακτοποιήσει τις ανάγκες τους.

Συνεπώς καλό θα είναι να συμμαζέψουμε όσα μπορούμε από τα υπάρχοντα αεροσκάφη, να ενισχύσουμε τον οπλισμό τους -στα Mirage 2000-5 για παράδειγμα- και να πάψουμε να υπολογίζουμε τα …F-35 στη δύναμη των αεροσκαφών που θα αντιμετωπίσουν την τουρκική απειλή. Ο κ.Δένδιας γνωρίζει ότι αυτά τα αεροσκάφη θα έχουν κυρίως «νατοϊκό καπέλο». Ας μην κρυβόμαστε.

Η δεύτερη ένσταση του περιεχομένου της συνέντευξης είναι ότι δεν ειπώθηκε μισή, ούτε καν μία λέξη για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων! Μπορεί ο κ.Δένδιας να μην το έχει συνειδητοποιήσει αλλά το νούμερο ένα πρόβλημα των Ενόπλων Δυνάμεων αυτή τη στιγμή δεν είναι οι εξοπλισμοί. Είναι η αποψίλωση των Ενόπλων Δυνάμεων από τα στελέχη του που προτιμούν το δρόμο της εξόδου και όχι της παραμονής στο στράτευμα. Ταυτόχρονα οι νέες και οι νέοι εμφανίζονται χρόνο με το χρόνο όλο και πιο απρόθυμες και απρόθυμοι να επιλέξουν την στρατιωτική καριέρα.

Η παρατήρηση για το μέλλον του στο ΥΕΘΑ. Αρκετές φορές αναφέρθηκε στους επόμενους που θα υλοποιήσουν κάποια από τα σχέδια που έχει ανακοινώσει. Αν αυτό σημαίνει ότι έχει έρθει σε μία συνεννόηση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικά αυτά που έχουν πιθανότητες να κυβερνήσουν ώστε να υπάρχει μία συνέχεια στα θέματα έχει καλώς. Δεν έχει πέσει στην αντίληψη κανενός ότι υπάρχει τέτοια συνεννόηση. Συνεπώς κάποιοι συμπεραίνουν ότι ο κ.Δένδιας δεν αποκλείει την έξοδο του από το ΥΠΕΘΑ σύντομα. Ίσως μετά από τις ευρωεκλογές.

Όπως γράψαμε και χθες οι σχέσεις Μαξίμου-Δένδια έχουν υποστεί νέο πλήγμα…

The post Δυο ενστάσεις και μία παρατήρηση για τη συνέντευξη Δένδια appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δυο, Δένδια,dyo, dendia