«Δεν θέλουμε κανένα προνόμιο κ.ΥΕΘΑ, μόνο την αξιοπρέπεια μας»! Ανοιχτή επιστολή στρατιωτικού προς τον ΥΕΘΑ

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

του Α΄ Αντιπροέδρου του

Πανελληνίου Σωματείου Ελλήνων Στρατιωτικών (ΠΑ.Σ.Ε.Σ.)

Ανθυπασπιστή Αριστείδη Κασιδόπουλου

προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας

κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο

Μετά από αναμονή σχεδόν τεσσάρων (4) ετών, θέσατε επιτέλους τη 15η Δεκεμβρίου 2022, σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, σχέδιο νόμου με τίτλο ”Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες

διατάξεις», με ημερομηνία ολοκλήρωσης της διαβούλευσης την 29η Δεκεμβρίου 2022.

Το εν λόγω σχέδιο νόμου βρίσκεται στην σωστή κατεύθυνση, αφού, έστω και μερικώς, γίνεται προσπάθεια να επιλυθούν χρονίζοντα προβλήματα των στελεχών των ΕΔ και να διορθώσει εξόφθαλμες στρεβλώσεις, οι οποίες μπορούν να χαρακτηριστούν ως προκλητικές στα μάτια του συνόλου των συναδέλφων. Ωστόσο, υπάρχουν σημεία τα οποία απαιτούν διευκρινήσεις αλλά και βελτιώσεις. Προσωπικά έχω καταθέσει δημόσια την θέση μου και έχω προτείνει τα σημεία τα οποία χρειάζονται τροποποίηση.

Ειδικότερα, στο άρθρο 71 με τίτλο  «Θέματα συνδικαλισμού Ενόπλων Δυνάμεων – Τροποποίηση άρθρου 30Γ ν.1264/1982» επιτέλους γίνεται πράξη, μεταξύ των άλλων, η δέσμευσή σας, για την απομάκρυνση των στρατιωτικών συνδικαλιστών από το Στρατιωτικό σας Γραφείο (ΣΓ ΥΕΘΑ) και η κατάργηση της σκανδαλώδους διάταξης του αμετάθετου ενός μεγάλου αριθμού στρατιωτικών συνδικαλιστών.   

Μόλις πρόσφατα πληροφορήθηκα ότι μια μερίδα συναδέλφων στρατιωτικών συνδικαλιστών, με αφορμή το ανωτέρω άρθρο,  ασκούν ασφυκτική πίεση στον κύκλο σας, ενώ παράλληλα έχει ενεργοποιηθεί κάθε «φίλος και γνωστός» ώστε να αναρτά – αναπαράγει το ίδιο σχόλιο στον ιστότοπο της δημόσιας διαβούλευσης με σκοπό την απαλοιφή του.

Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να γράψω δύο λόγια για τον συνδικαλισμό. Ο  συνδικαλισμός αποτελεί όπλο σε κάθε εργαζόμενο προκειμένου συλλογικά και συντεταγμένα να μπορεί να διεκδικεί καλύτερες συνθήκες εργασίας, μισθών, περίθαλψης, εκπαίδευσης κλπ. O χώρος των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί μια μικρογραφία της κοινωνίας. Ο στρατιωτικός συνδικαλισμός εμφανίστηκε ουσιαστικά μετά την ιστορική υπ΄ αριθμ. 3/2012 απόφαση της Ολομελείας του Αρείου Πάγου, ενώπιον του οποίου προσέφυγε η (τότε) Ένωση Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Α.Ε.Δ.), με Πρόεδρό της τον (τότε) Λοχαγό Ανέστη Τσουκαράκη. Όσοι πήραμε την απόφαση να εκπροσωπήσουμε τον συνάδελφο το κάναμε χωρίς εγγυήσεις, χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς εξασφαλίσεις, με μοναδική όμως δέσμευση να δημιουργήσουμε υγιή συνδικαλισμό, μακριά από το πρότυπο του συνδικαλισμού που δρα σε άλλους χώρους εργαζομένων, όπου η κομματοκρατία και ο εναγκαλισμός με τον εργοδότη εγκλωβίζει τις υγιείς κινήσεις του υγιούς συνδικαλιστή.

Το ως άνω άρθρο 71 δεν πλήττει, κατά την άποψή μου, τον πυρήνα της δυνατότητας εκπροσώπησης των συναδέλφων στρατιωτικών. Αυτό που οπωσδήποτε πλήττει είναι τα σκανδαλώδη προνόμια ορισμένων στρατιωτικών συνδικαλιστών, όπως τούτα νομοθετήθηκαν στο παρελθόν, όπως είναι το αμετάθετο καθώς και η συστέγασή τους με τον πολιτικό τους προϊστάμενο (εργοδότη τους). Ειδικά αυτό το τελευταίο αποτελεί όχι μόνο Ελληνική, αλλά παγκόσμια πρωτοτυπία. Αυτά τα προνόμια είναι που ψιθυρίζονταν σε κάθε στρατόπεδο και οι συνάδελφοί μας, μας χαρακτήριζαν προνομιούχους αμετάθετους στρατιωτικούς.

Κύριε Υπουργέ με το άρθρο αυτό δώσατε την δυνατότητα να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι. Εμείς που αποφασίσαμε από καρδιάς να διαθέσουμε τον εαυτό μας στην υπηρεσία των συναδέλφων ΔΕΝ επιθυμούμε να είμαστε αμετάθετοι. Μοιραζόμαστε τα ίδια προβλήματα και αγωνίες με τους υπολοίπους αφού εργαζόμαστε στους ίδιους χώρους εργασίας. Θέλουμε και το πράττουμε να υπηρετούμε στις Μονάδες, τα αεροδρόμια, τα πλοία ώστε να εκφράζουμε και να διεκδικούμε έχοντας ιδία γνώση των προβλημάτων. Δεν επιθυμούμε να υπηρετούμε στο Υπουργείο. Είναι πολύ μακριά από την καθημερινότητά μας.

Κύριε Υπουργέ «οι κύκλοι»» στους οποίους αναφέρθηκα παραπάνω, εκτός από την ασφυκτική πίεση που ασκούν στο περιβάλλον σας, απεργάζονται τρόπους ώστε να υπερκεράσουν τις επιπτώσεις του σχετικού άρθρου, επινοώντας διάφορα τεχνάσματα ώστε να μην χάσουν τα προνόμια αλλά και τις υπόλοιπες «δυνατότητές» τους. Παρακαλώ όπως μου επιτρέψετε να προτείνω όπως εξετάσετε το ενδεχόμενο να ορίσετε συγκριμένο αριθμό του «προνομίου» του αμετάθετου σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) της εκάστοτε Ομοσπονδίας. Στον συνδικαλιστικό χάρτη της Χώρας μας, τα ΔΣ των Ομοσπονδιών αποτελούνται συνήθως από 15 έως 27 μέλη. Ενδεικτικά αξίζει να αναφέρω ομοειδείς Ομοσπονδίες [: Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ): 27 μέλη, Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας (ΠΟΑΞΙΑ): 20 μέλη, Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού ΛΣ (ΠΟΕΠΛΣ): 19 μέλη, Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΟΕΥΠΣ): 19 μέλη].  Προκειμένου να ξεπεραστεί λοιπόν το «πρόβλημα» που θα δημιουργήσει το συγκεκριμένο άρθρο πληροφορούμαι ότι θα εμφανιστεί ξαφνικά Ομοσπονδία με ΔΣ το οποίο θα απαρτίζεται από 100 – 200 μέλη.

Κύριε Υπουργέ ΔΕΝ επιθυμούμε κανένα προνόμιο. Είναι ανιδιοτελής η επιθυμία μας για προσφορά στον συνάδελφο. Προστατεύστε το κύρος και την αξιοπρέπειά μας αλλά και το δικό σας. ΜΗΝ υποκύψετε σε πιέσεις.

The post «Δεν θέλουμε κανένα προνόμιο κ.ΥΕΘΑ, μόνο την αξιοπρέπεια μας»! Ανοιχτή επιστολή στρατιωτικού προς τον ΥΕΘΑ appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα