Δακτύλιος 2021 στην Αθήνα: Τα όρια και οι αλλαγές από 25 Οκτωβρίου

Μπλόκο σε χιλιάδες οχήματα που δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν στο κέντρο της Αθήνας με τις αλλαγές που φέρνει ο «πράσινος» Δακτύλιος, ο οποίος επιστρέφει στη ζωή των Αθηναίων από τις 25 Οκτωβρίου 2021. Μετά τον σάλο και τις εξαγγελίες που υπουργού μεταφορών Κώστα Καραμανλή που έδωσε «ελευθέρας» αποκλειστικά για τα ηλεκτρικά οχήματα, η κυβέρνηση υπαναχώρησε και ανακοίνωσε αλλαγές.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της διυπουργικής σύσκεψης για σχετικά με την κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της πόλης, εκτός

των μονών – ζυγών τα οποία θα συνεχίσουν να μπορούν να κυκλοφορούν εναλλάξ τις καθημερινές, εντός του Δακτυλίου της Αθήνας θα κυκλοφορούν ελεύθερα:

τα ηλεκτρικά οχήματα,τα εκ κατασκευής φυσικού αερίου και υγραερίου οχήματα,τα υβριδικά οχήματα καιτα οχήματα κατηγορίας Euro 6 που εκπέμπουν κάτω από 120 gr CO2.Ψαλίδι στις άδειες για ελευθέρας στον Δακτύλιο

Όπως ανακοινώθηκε, περιορίζεται δραστικά ο αριθμός των αδειών που θα χορηγηθούν για κατ΄ εξαίρεση κίνηση εντός του Δακτυλίου. Στόχος είναι οι εν λόγω άδειες να μειωθούν τουλάχιστον στο μισό, ενώ αναθεωρείται προς το αυστηρότερο, το πλαίσιο φορτοεκφορτώσεων. Η πρόταση που συζητείται και αναμένεται να αποσαφηνιστεί το προσεχές διάστημα είναι η τροφοδοσία των καταστημάτων να έχει ολοκληρωθεί έως τις 8 το πρωί και να ξεκινά μετά τις 9 το βράδυ με εξαίρεση ορισμένα ευπαθή προϊόντα. Κάτι αντίστοιχο ίσχυε κατά την περίοδο διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το μακρινό 2004. Το μέτρο είχε πετύχει, αλλά στη συνέχεια εφαρμόστηκε αλά ελληνικά: Εκφυλίστηκε στην πορεία…

Ποια αυτοκίνητα δεν θα κυκλοφορούν πλέον στον Δακτύλιο

Με τα νέα μέτρα εκτός δακτυλίου μένουν όλα τα οχήματα κατηγορίας Euro 5 ανεξαρτήτως εκπομπών ρύπων, καθώς επίσης και ένα υπολογίσιμο τμήμα του συνόλου των περίπου 300.000 επιβατηγών οχημάτων Euro 6 στην Αττική, τα οποία υπερβαίνουν σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα τα 120 gr.

Στην Αττική υπολογίζεται ότι κυκλοφορούν συνολικά περί τα 2,3 εκατομμύρια ΙΧ. Με δεδομένο όμως ότι η Ελλάδα διαθέτει έναν από τους πλέον γηρασμένους στόλους στην Ευρώπη με μέσο όρο ηλικίας τα 16 έτη, όταν ο ευρωπαϊκός Μ.Ο είναι τα 11,5 χρόνια, εκτιμάται ότι ο συνολικός αριθμός αυτοκινήτων ηλεκτρικών, φυσικού αερίου και υβριδικών εντός του νομού είναι λίγο παραπάνω από 7.500.

Οι νέοι περιορισμοί δείχνουν κόκκινη κάρτα συνολικά στα οχήματα κατηγορίας Euro 5 ανεξαρτήτως εκπομπών, ενώ μειώνουν στα 120 από 140 g/km τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και για τα οχήματα κατηγορίας Euro 6, συγκριτικά με την προηγούμενη απόφαση. Επίσης, περιορίζουν την είσοδο των οχημάτων στα οχήματα αερίων καυσίμων δίνοντας ελευθέρας μόνο σε όσα έχουν καύσιμο αέριο εργοστασιακά και όχι όσα έχουν τοποθετηθεί εκ των υστέρων.

Στη νέα απόφαση δεν αναφέρονται καθόλου τα οχήματα, τα οποία ταξινομούνται για πρώτη φορά σε κράτος-μέλος της ΕΕ από την 01/01/2021 και εφεξής, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 175 g/km, στα οποία είχε επίσης επιτραπεί η είσοδος μόλις λίγους μήνες πριν. Όσοι αγόρασαν πρόσφατα τέτοιο αυτοκίνητο με το σκεπτικό να κυκλοφορούν ελεύθερα στο κέντρο της Αθήνας, πλέον δεν θα έχουν τέτοια δυνατότητα από τις 25 Οκτωβρίου.

Τα όρια του Δακτυλίου

Ο δακτύλιος μπήκε στη ζωή των Αθηναίων το 1979, ως επείγον, προσωρινό μέτρο, για λόγους εξοικονόμησης καυσίμων εξαιτίας της τότε παγκόσμιας πετρελαϊκής κρίσης. Το 1982 αποφασίστηκε να καθιερωθεί ως μόνιμο μέτρο «για λόγους κυκλοφοριακής αποσυμφόρησης και καταπολέμησης του νέφους».

Όρια εφαρμογής του μικρού δακτυλίου αποτελούν οι εξής λεωφόροι και οδοί: Αλεξάνδρας – Ζαχάρωφ – Μεσογείων – Φειδιππίδου – Μιχαλακοπούλου – Σπ. Μερκούρη – Βρυάξιδος – Υμηττού – Ηλ. Ηλιού – Αμβρ. Φραντζή – Συγγρού – Χαμοστέρνας – Πειραιώς – Ιερά Οδός – Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως – Πλατεία Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη – 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Αλεξάνδρας.

Όλες οι ειδήσεις

Τουρκία: Πώς αναλύουν Τούρκοι διεθνολόγοι τη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας

Ερντογάν: Η σιβυλλική δήλωση λίγες ώρες πριν την επίθεση σε τουρκική αυτοκινητοπομπή στη Συρία

Έληξε η NAVTEX για το Nautical Geo που παρέμεινε δεμένο στην Λάρνακα παρά την παρουσία γαλλικών πολεμικών πλοίων

The post Δακτύλιος 2021 στην Αθήνα: Τα όρια και οι αλλαγές από 25 Οκτωβρίου appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα