Χερσαία επιχείρηση στη Γάζα: Ο Στρατηγός Ζιαζιάς γράφει για το τι έχει να αντιμετωπίσει το Ισραήλ

Γράφει οΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΙΑΖΙΑΣΕπίτιμος Α/ΓΕΣ

Εχουν ήδη περάσει δύο εβδομάδες από το  ισχυρότατο και φονικό, τρομοκρατικό  πλήγμα που εδέχθη το Ισραήλ και η κυβέρνησή εθνικής ενότητας, αμφιταλαντεύεται για το αν θα πρέπει να επιχειρηθεί μία χερσαία εισβολή ή όχι……..Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός , σε δηλώσεις αναφέρθηκε σε «εξάλειψη» της Χαμάς και αλλαγή του «χάρτη της Γάζας».

Για να γίνει όμως η «εξάλειψη» της Χαμάς απαιτείται να εμπλακεί το Ισραήλ σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο , σε ενα πολύπλοκο και δύσκολο επιχειρησιακό περιβάλλον , όπου

ειναι απαραίτητη κατ’ αρχήν εκτεταμένη πληροφόρηση , πράγμα που οι Ισραηλινοί φαίνεται,προς το παρόν δεν διαθέτουν .

Για αυτό εκτίμηση μου είναι ότι το Ισραήλ δεν θα αρχίσει ακομη χερσαία επιχείρηση στην Λωρίδα της Γάζας , παρόλο ότι όλα δείχνουν πως είναι έτοιμο επιχειρησιακα και τακτικά να επιχειρήσει. Οι  προκαταρκτικές και σημειακές επιχειρήσεις βέβαια των Ισραηλινών ειδικών τμημάτων είναι ήδη σε εξέλιξη εντός της Γάζας. Οι λόγοι που φαίνεται ότι οι Ισραηλινοί δεν θα πραγματοποιήσουν άμεσα την δεδηλωμένη από τους ίδιους επιχείρηση εισβολής είναι ότι :

•Ο «συνωστισμός» των δυνάμεων του ισραηλινού στρατού σε χώρους διασποράς στο νότιο Ισραήλ ,από μόνος του δειχνει, ότι η χερσαία επίθεση των Ισραηλινών δεν βρίσκεται προ των πυλών, δηλαδή να γίνει μέσα στις αμέσως επόμενες ώρες. Για να συμβεί αυτό οι χώροι διασποράς θα πρέπει ν’ έγκατεληφθούν από τα μέσα μάχης , και όλα αυτα να λάβουν θέσεις σχηματισμού μάχης σε χώρους εξόρμησης, με προκαθορισμένες αποστάσεις και σαφώς μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. 

•Οι ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις,αντελήφθησαν την παγίδα της Χαμάς ,δηλαδή η πρόκληση μιας τυφλής, άμεσης και εκδικητικής αντίδρασης των Ισραηλινών προκαλώντας νεκρούς αμάχους, προκειμένου να παρασύρει την συμπάθεια όχι μόνο του αραβικού αλλά και όλου του μουσουλμανικού κόσμου διευρύνοντας έτσι το αντιϊσραηλινό μέτωπο . Παρατείνοντας την προετοιμασία (οργάνωση μάχης) , και δίνοντας χρόνο στην εκκένωση αμάχων, αποκάλυψε την αμηχανία και ανησυχία της τρομοκρατικής οργάνωσης, αφού ενώ είχε προετοιμαστεί για απάντηση απέναντι σε μία άμεση επίθεση του ισραηλινού στρατού, αντιλήφθηκε ότι η χρονική παράταση της χερσαίας επιχείρησης δεν ευνοεί τα σχέδιά της.

•Η χερσαία εισβολή στη Γάζα, σε μια περιοχή πυκνοκατοικημενη,με σκαμμένα τούνελ παντού, με κάθε κτίριο πολεμίστρα και εστία αντίστασης, με τόσο φανατισμό και απύθμενο μίσος ένθεν κακείθεν, θα επιφέρει μεγάλο αριθμό θυμάτων και στις Ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις , αλλά και σε μεγάλο αριθμό αμάχων……Υπό το ηθικό και πολιτικό βάρος μιας πρωτοφανούς ανθρωπιστικής κρίσης - των χιλιάδων νεκρών  αμάχων, η οποία θα σοκάρει την παγκόσμια κοινή γνώμη ,το μέλλον του Ισραήλ είναι επισφαλές. 

•Η προετοιμασία που χρειάζεται μια επιχείρηση αυτού του είδους απαιτεί χρόνο, εκπαίδευση ειδική και προετοιμασία. Τα στρατεύματα έχουν λάβει πρόσθετη εκπαίδευση σε ειδικό εκπαιδευτικό περιβάλλον ,για να πολεμήσουν σε ερειπωμένα αστικά περιβάλλοντα . Γενικα η γεωμορφολογία της Γάζας και η προετοιμασία που χρειάζεται μια επιχείρηση σε αστικό περιβάλλον εκτιμάται ότι είναι πολύ δύσκολη, κοστοβόρος και πολύ χρονοβόρος επιχείρηση .

•Θα δημιουργησει σοβαρά προβλήματα ή θα ακυρώσει  τις «Συμφωνίες του Αβραάμ», θα αποσταθεροποιήσει περαιτέρω δύο από τους σημαντικότερους συμμάχους των ΗΠΑ (Αίγυπτος και Ιορδανία) και θα καταστήσει αδύνατη την εξομάλυνση με τη Σαουδική Αραβία. Πρόκειται για τεράστια στρατηγικά πισωγυρίσματα. Θα επιτρέψει επίσης στη Χαμάς να βάλει πραγματικά φωτιά στη Δυτική Οχθη και να ξεκινήσει εκεί ένας πόλεμος μεταξύ Εβραίων εποίκων και Παλαιστινίων. 

•Θα μπορούσε να παγιδεύσει το Ισραήλ στη Γάζα, να παρασύρει τις ΗΠΑ σε έναν ακόμη πόλεμο στη Μέση Ανατολή και να υπονομεύσει άλλα σημαντικότερα συμφέροντα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής αυτή τη στιγμή , όπως  να βοηθήσει την Ουκρανία, για να ενταχθεί στη Δύση, να περιορίσει την Κίνα και να διαμορφώσει ένα φιλοαμερικανικό μπλοκ που θα περιλαμβάνει την Αίγυπτο, το Ισραήλ, μετριοπαθείς αραβικές χώρες και τη Σαουδική Αραβία, το οποίο θα μπορούσε να αντισταθμίσει το Ιράν και να καταπολεμήσει την παγκόσμια απειλή του ριζοσπαστικού Ισλάμ.

 •Η αυξανόμενη ανησυχία για τη Χεζμπολάχ, την οργάνωση που κυριαρχεί στο νότιο Λίβανο.Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές ,υπάρχει η εκτίμηση ότι η Χεζμπολάχ περιμένει τη στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεων του ισραηλινού στρατού θα έχει επικεντρωθεί στη Λωρίδα της Γάζας ώστε να επιτεθεί στο Ισραήλ δημιουργώντας ένα πλήρες μέτωπο από τον βορρά.

•Η επίτευξη στρατηγικού «αιφνιδιασμού» ειναι πλέον αδύνατη για τους Ισραηλινούς δεδομένου ότι η Χαμας ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο και άρα εν τοπω και χρονω τους αναμένουν άρα τον μόνο αιφνιδιασμό που μπορούν να επιτύχουν οι Ισραηλινοί είναι ο τακτικός αιφνιδιασμός , δηλαδή ο τρόπος ενέργειας τους , που μπορεί να μην είναι και εισβολή , όπως οι ίδιοι είπαν , κάτι που απαιτεί λεπτομερή σχεδιασμό και χρόνο .

•Υφίσταται  ορατός ο κίνδυνος ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης με απρόβλεπτες συνέπειες, όχι μόνο για το Ισραήλ, αλλά για την παγκόσμια κοινότητα, για την παγκόσμια ασφάλεια ……

•Τέλος θεωρείται βέβαιο ότι από τους ομήρους δεν θα επιζήσει σχεδόν κανείς . Ο ισραηλινός στρατός θελει να εντοπίσει τους ομήρους, πριν αρχίσει την πλήρους κλίμακας χερσαία επέμβαση, αλλά και να δώσει χρόνο στους αμάχους να φύγουν, ώστε να μην υπάρξει διεθνής κατακραυγή.

Ειναι γεγονός ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να κάνει βεβιασμένες κινήσεις διότι έχει πολύ συγκεκριμένο στόχο και μάλιστα εδώ και χρόνια έχει χαρτογραφήσει πλήρως την Χαμάς. Όμως η παραμονή ενός στρατού σε αναμονή για πολύ καιρό θα μπορούσε να επηρεάσει την ετοιμότητα και το ηθικό του . Βέβαια κανείς δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει στη Λωρίδα της Γάζας μόλις  ο Ισραηλινός στρατός επιτύχει τον σκοπό του και ανατρέψει τη Χαμάς. Η δήλωση του προέδρου Μπαιντεν  ότι θα ήταν «μεγάλο λάθος για το Ισραήλ να καταλάβει ξανά τη Γάζα», νομίζω τα λέει όλα .

Εκτίμηση είναι οτι το Ισραήλ θα συνεχίσει το σφυροκόπημα με την αεροπορία και το πυροβολικό του, μεχρι να εξουδετερωθούν οι υποδομές και η μαχητική ικανότητα της Χαμάς ,δηλαδή  οταν ισοπεδωθεί η Λωρίδα της Γάζας και μετά να αρχίσει επιχειρήσεις εκκαθάρισης του αστικού περιβάλλοντος  . Ενδεχομένως να δούμε και αυτό που έγινε στο Ναγκόρνο Καραμπαχ , δηλαδή μετακίνηση πληθυσμού από την Γάζα προς το έδαφος της Αιγύπτου και όχι μόνον……Δηλαδή εκδίωξη πληθυσμού ,αυτό είναι η «αλλαγή του χάρτη» που δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός .

Είναι αναμενόμενο ότι η νέα σύγκρουση στην Μέση Ανατολή ,θα επηρεάσει ή και θα αναδιατάξει συμμαχίες, συνεργασίες, συμφέροντα ενεργειακά, οικονομικά και αμυντικά με καταλυτικές επιπτώσεις στο Ισραήλ και στην περιοχή μας. Όμως, δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη αν δεν ληφθούν υπόψη η ασφάλεια, τα δικαιώματα και δικαιοσύνη για τους Παλαιστινίους. Στην  τωρινή του φάση βέβαια δεν μπορεί να γίνει καμμία σοβαρὴ συζήτηση γιὰ την  ἐπίλυση του παλαιστινιακου ζητήματος χωρὶς την  εξάλειψη της Χαμάς .

Το Ισραήλ μπορεί να προκαλέσει τεράστια φθορά στην Χαμάς ή  την «εξάλειψη», αλλά ο πόλεμος δεν θα αλλάξει τον τρόπο σκέψεως των Παλαιστίνιων , που αισθάνονται αποκλεισμένοι σε έναν χώρο , που πριν από την ίδρυση του Ισραήλ , αποτελούσε την πατρίδα τους .

Χωρίς να λυθεί το Παλαιστινιακό η διαρκής ειρήνη είναι μία ψευδαίσθηση. 

Η πρώην Πρωθυπουργός του Ισραήλ Γκολντα Μειρ είχε πει την συγκλονιστική φράση: «θα έχουμε Ειρήνη , οταν οι Παλαιστίνιοι αγαπήσουν τα παιδιά τους περισσότερο από οσο μισούν εμάς». Νομίζω αυτή η φράση τα λέει όλα και περιγράφει την κατάσταση στην Μέση Ανατολή και σήμερα …..

The post Χερσαία επιχείρηση στη Γάζα: Ο Στρατηγός Ζιαζιάς γράφει για το τι έχει να αντιμετωπίσει το Ισραήλ appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χερσαία, Γάζα, Στρατηγός Ζιαζιάς, Ισραήλ,chersaia, gaza, stratigos ziazias, israil