Χαμάς : Ο Δούρειος Ίππος Νετανιάχου – Ισραήλ και ΗΠΑ -Δημ.Σκουτέρης

Γράφει ο Δημήτρης Σκουτέρης

Το μακελειό της Χαμάς που άρχισε στις 7 Οκτωβρίου 2023, πυροδότησε έναν πόλεμο που ακόμη συνεχίζεται βυθίζοντας το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, τον Λίβανο και αύριο ίσως το Ιράν ίσως την ευρύτερη Μέση Ανατολή στον ανείπωτο πόνο.  Η Χαμάς αναδεικνύεται σε μέγα χορηγό της πολιτικής του Νετανιάχου, του Ισραήλ αλλά και των ΗΠΑ στην επιδίωξη τους να αναδιαμορφώσουν τις σχέσεις ισχύος στην γεωπολιτικά εύθραυστη  Μέση Ανατολή.

Ήταν ο Νετανιάχου αυτός που εδώ και 13 χρόνια

εισηγήθηκε και επέβαλλε ακόμα και στις ΗΠΑ μια εκ πρώτης απόψεως περίεργη  πολιτική έναντι της Χαμάς. Να αντιμετωπίζεται δηλαδή αυτή η τρομοκρατική ομάδα ως οιονεί εταίρος, σε βάρος του Αμπάς και του Παλαιστινιακού Κράτους, σύμφωνα και με δημοσιογραφικές πληροφορίες Ισραηλιτικών ΜΜΕ.

Έτσι έγκυροι παρατηρητές αναφέρουν ότι επί έτη, οι διάφορες κυβερνήσεις υπό την ηγεσία του Μπέντζαμιν Νετανιάχου ακολούθησαν μια υποκριτική-διπρόσωπη θα τολμούσαμε να αναφέρουμε- προσέγγιση στον τρόπο που διαχειρίζονταν αφενός την Παλαιστινιακή Αρχή  και αφετέρου τη Χαμάς. Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η Παλαιστινιακή Αρχή που εδρεύει στην Δυτική Όχθη με επικεφαλής τον Πρόεδρο της  Μαχμούντ Αμπάς είναι ο νόμιμος εκπρόσωπος του Παλαιστινιακού Λαού. Η Χαμάς που η κύρια δύναμή της βρίσκεται στη Λωρίδα της Γάζας είναι μια ριζοσπαστική ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση. Παρά ταύτα ο Νετανιάχου εγκαινίασε πολιτική φαινομενικά ίσων αποστάσεων μεταξύ Χαμάς και Παλαιστινιακής Αρχής, αλλά με τρόπο που δημιουργούσε προβλήματα στο Αμπάς.

Κύριος στόχος ήταν να αποτραπεί οποιοδήποτε μέλος της Κυβέρνησης της Δυτικής Όχθης ή ακόμα και ο ίδιος ο Μαχμούντ Αμπάς από το να προχωρήσει τις διαδικασίες και τυπικής ίδρυσης του παλαιστινιακού κράτους.

Έτσι, Νετανιάχου και λοιποί Ισραηλινοί κυβερνητικοί στην προσπάθεια τους  να μειώσουν ή και να βλάψουν τον Αμπάς, αναβάθμισαν την Χαμάς από μια τρομοκρατική ομάδα σε μια οργάνωση με την οποία το Ισραήλ διεξήγαγε έμμεσες διαπραγματεύσεις μέσω της Αιγύπτου και σε μια οργάνωση που της επετράπη να λαμβάνει εισροές μετρητών από το εξωτερικό.

Η Χαμάς συμπεριλήφθηκε επίσης στις συζητήσεις σχετικά με την αύξηση του αριθμού των αδειών εργασίας που χορηγούσε το Ισραήλ στους εργάτες της Γάζας, γεγονός που συνέβαλε στον έλεγχο μεγαλύτερων τμημάτων Παλαιστινίων που ζούσαν στη Γάζα από αυτή την σουνιτική τρομοκρατική οργάνωση.

Στον τοπικό τύπο καταγράφονται δηλώσει Ισραηλινών αξιωματούχων που ισχυρίζονταν ότι αυτές οι άδειες, επιτρέπουν στους εργάτες της Γάζας να κερδίζουν υψηλότερους μισθούς από ό,τι στον θύλακα, γεγονός που ισχυροποιεί τη θέση της Χαμάς μεταξύ του πληθυσμού έτι περαιτέρω.

Σο τέλος της πέμπτης κυβέρνησης του Νετανιάχου το 2021, εκδόθηκαν περίπου 2.000-3.000 άδειες εργασίας στους κατοίκους της Γάζας. Στη συνέχεια ο αριθμός ανέβηκε σε 5.000 και, κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Bennett-Lapid, αυξήθηκε απότομα σε 10.000. Από τότε που ο Νετανιάχου επέστρεψε στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2023, ο αριθμός των αδειών εργασίας εκτινάχθηκε σε σχεδόν 20.000.

Είναι γνωστό ότι η Χαμάς εκτός της πολιτικής διαθέτει και στρατιωτική πτέρυγα μέσω της οποία διεξάγει τις τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον ακόμα και αμάχων Ισραηλινών πολιτών.  Στις τρομοκρατικές της δραστηριότητες περιλαμβάνονται οι βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, οι ρίψεις ρουκετών, η διείσδυση σε Ισραηλινές κοινότητες και οι δολοφονίες Ισραηλινών πολιτών. Σημειώνεται ότι η αντιπολίτευση καταλογίζει στον Νετανιάχου και τις κυβερνήσεις από το 2014, ότι έχουν κάνει ουσιαστικά τα στραβά μάτια στα εμπρηστικά μπαλόνια και τις ρουκέτες από τη Γάζα.

Δει δε χρημάτων… Ποιος χρηματοδοτεί και πώς την Χαμάς; Υπενθυμίζουμε ότι η τρομοκρατική αυτή οργάνωση ιδρύθηκε το 1987 από δύο πρώην μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας της Αιγύπτου, τον Σεΐχη Άχμεντ Γιασίν και τον Μαχμούντ Αλ Ζαχάρ. Αποτελεί μια προέκταση της ιδεολογίας και της πρακτικής του κινήματος της ισλαμιστικής φονταμενταλιστικής Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Είναι το Κατάρ-η σημερινή έδρα των Αδελφών Μουσουλμάνων αυτό που παίζει το κύριο οικονομικό ρόλο στη Γάζα μέσω της χρηματοδότησης της Χαμάς, για την οποία όχι μόνον δεν αντιδρά το Ισραήλ, αντίθετα την επιτρέπει. Ιδού οι σχετικές μαρτυρίες:

«Το Κατάρ διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στη Γάζα, είτε διευκολύνοντας την παροχή βοήθειας, είτε διαμεσολαβώντας. Το Ισραήλ δεν θα διακινδυνεύσει να χάσει αυτήν τη σχέση επειδή χρειάζεται το Κατάρ», δήλωνε ο Παλαιστίνιος ακαδημαϊκός Χάλεντ Χρουμπ στον ιστοχώρο Doha News. Ο Ντιντιέ Μπιγιόν (του γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών και Στρατηγικών Σχέσεων – IRIS) υπολογίζει σε περίπου $ 30 εκατ.  μηνιαίως την οικονομική βοήθεια που στέλνει το Κατάρ στη Γάζα, μεταξύ άλλων και για τις πληρωμές των εκεί δημοσίων υπαλλήλων πολλοί από τους οποίους είναι μέλη της Χαμάς. «Η Ντόχα επιδοτεί τη Χαμάς με $ 360 έως και $ 480 εκατ. ετησίως. Με το ένα τρίτο αυτών των χρημάτων το Κατάρ αγοράζει αιγυπτιακά καύσιμα που το Κάιρο στη συνέχεια στέλνει στη Γάζα. Ενα άλλο τρίτο πηγαίνει σε φτωχές οικογένειες της Γάζας, ενώ το τελευταίο τρίτο πληρώνει τους μισθούς της γραφειοκρατίας της Χαμάς», έγραφε ο Χουσεΐν Αμπντουλ Χουσεΐν (του αμερικανικού Foundation for Defense of Democracies – FDD) στη Haaretz τον Μάιο του 2022.

Το Ισραήλ λοιπό  έχει επιτρέψει να εισέλθουν στη Γάζα οι βαλίτσες που περιέχουν εκατομμύρια μετρητά από το Κατάρ μέσω των περασμάτων του από το 2018, προκειμένου δήθεν να διατηρήσει την εύθραυστη κατάπαυση του πυρός με τους ηγέτες της Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας.

Τις περισσότερες φορές, η πολιτική του Ισραήλ ήταν να αντιμετωπίζει την Παλαιστινιακή Αρχή ως βάρος και τη Χαμάς ως περιουσιακό της στοιχείο. Ο ακροδεξιός MK Bezalel Smotrich, τώρα ο υπουργός Οικονομικών της σκληροπυρηνικής κυβέρνησης και ηγέτης του κόμματος του Θρησκευτικού Σιωνισμού, το είπε ο ίδιος το 2015.

Σύμφωνα με διάφορες αναφορές, ο Νετανιάχου έκανε παρόμοια αναφορά  σε μια συνάντηση της κόμματος του, του Λικούντ στις αρχές του 2019, όταν φέρεται να είπε ότι όσοι αντιτίθενται σε ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους θα πρέπει να υποστηρίξουν τη μεταφορά κεφαλαίων στη Γάζα, επειδή η διατήρηση του διαχωρισμού και της αντιπαλότητας, το «διαίρει και βασίλευε « δηλαδή  μεταξύ της Παλαιστινιακής Αρχής της Δυτικής Όχθης και της Χαμάς στη Γάζα θα εμπόδιζαν την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

Ενώ ο Νετανιάχου δεν κάνει αυτού του είδους τις δηλώσεις δημόσια ή επίσημα, τα λόγια του εσωκομματικά είναι σύμφωνα με την πολιτική που εφάρμοσε. Το ίδιο μήνυμα επαναλήφθηκε από δεξιούς σχολιαστές, οι οποίοι μπορεί να έλαβαν σχετικά non papers για το θέμα.

Ενισχυμένη από αυτή την πολιτική, η Χαμάς είχε την ψευδαίσθηση ότι γινόταν όλο και πιο δυνατή οπότε το Σάββατο 7 Οκτώβρη 2023 το Ισραήλ βίωσε το δικό του «Περλ Χάρμπορ». Την πιο αιματηρή μέρα στην ιστορία του – όταν τρομοκράτες της Χαμάς πέρασαν τα σύνορα, έσφαξαν εκατοντάδες Ισραηλινούς και απήγαγαν άγνωστο αριθμό υπό την κάλυψη χιλιάδων ρουκετών που εκτοξεύτηκαν κατά των πόλεων, των χωριών των αμάχων  σε όλο το νότο αλλά και το κέντρο της χώρας.

Η χώρα γνώρισε επιθέσεις και πολέμους, αλλά ποτέ σε τέτοια κλίμακα σε ένα μόνο πρωινό. Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: Η ιδέα της έμμεσης ενίσχυσης της Χαμάς πληρώθηκε και πληρώνεται βαριά από εκείνο το   Σάββατο.

Μόλις πριν από λίγες μέρες από εκείνη την αποφράδα ημέρα, ο Assaf Pozilov , δημοσιογράφος του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου Kan, έγραψε στο Twitter τα εξής: «Η οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ ξεκίνησε  άσκηση πολύ κοντά στα σύνορα, και χωρίς να κρύβονται ,στην οποία εξασκήθηκαν στην εκτόξευση πυραύλων, την εισβολή στο Ισραήλ και την απαγωγή στρατιωτών .»

Το Κράτος του Ισραήλ επειδή η περιοχή βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Χαμάς και άρα είναι υπεύθυνη για όλη την εκπαίδευση και τις εκεί δραστηριότητες έχει την ευθύνη διότι προφανώς δεν ήθελε να δράσει ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ, παρότι γνώριζε..

Από άλλη οπτική γωνία μπορεί να λεχθεί ότι η  Χαμάς έγινε ισχυρότερη και χρησιμοποίησε την αιγίδα της ειρήνης που τόσο λαχταρούσαν οι Ισραηλινοί ως κάλυμμα για την εκπαίδευσή της, και εκατοντάδες Ισραηλινοί πλήρωσαν με τη ζωή τους αυτή την παράλειψη ή αυτό το προβοκάρισμα καλύτερα ;.

Βεβαίως οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι ο τρόμος που επιβάλλεται στον άμαχο πληθυσμό στο Ισραήλ είναι τέτοιος που οι πληγές από αυτόν δεν θα επουλωθούν για χρόνια, μια πρόκληση που επιδεινώνεται και από τις δεκάδες απαγωγές στη Γάζα. Για να μην αναφερθούμε στις οικονομικές και όχι μόνον συνέπειες.

Ποιοι είναι οι ωφελημένοι και ποιοι πληρώνουν αυτόν τον πόλεμο; Οι δαπάνες των ΗΠΑ για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ και τις συναφείς επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή ανέρχονται σε τουλάχιστον 22,76 δισεκατομμύρια δολάρια. Αναφερόμαστε σε δαπάνες οπλικών συστημάτων. Άρα όλα τα λεφτά εισπράχθηκαν από τις αμερικανικές εταιρείες παραγωγής οπλικών συστημάτων. Κατά τον Μπάιντεν αυτό μειώνει την ανεργία στις ΗΠΑ.

Από την άλλη πλευρά  το 96 τοις εκατό του πληθυσμού της Γάζας (2,15 εκατομμύρια άνθρωποι) αντιμετωπίζει έντονα επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας. Σύμφωνα με  επιστολή στις 2 Οκτωβρίου 2024 προς τον Πρόεδρο Μπάιντεν από μια ομάδα ιατρών των ΗΠΑ, 62.413 άνθρωποι στη Γάζα πέθαναν από την πείνα, ενώ ξεπερνούν τους 41 000 οι νεκροί από τις εχθροπραξίες. Αλήθεια πόσοι από αυτούς θα ζούσαν αν η Χαμάς δεν είχε προβεί στην τρομοκρατική ενέργεια της 7ης Οκτωβρίου 2023;

Ο πόλεμος έσυρε πολλά Αραβικά κράτη στην αγκαλιά του βαθέως κράτους των ΗΠΑ προκειμένου να εξασφαλίσουν ακόμα περισσότερα οπλικά συστήματα. Ταυτόχρονα η εμπλοκή των ΗΠΑ σε ακήρυκτο πόλεμο με τους Χούθι έχει επιβαρύνει το κόστος και τον χρόνο μεταφορών των αγαθών. Πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος επέκτασης του πολέμου, αλλά και το χειρότερο η χρήση πυρηνικών είτε από το Ισραήλ είτε από το Ιράν.

   

The post Χαμάς : Ο Δούρειος Ίππος Νετανιάχου – Ισραήλ και ΗΠΑ -Δημ.Σκουτέρης appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χαμάς, Δούρειος Ίππος Νετανιάχου – Ισραήλ, ΗΠΑ -Δημ Σκουτέρης,chamas, doureios ippos netaniachou – israil, ipa -dim skouteris