Μπαράζ τουρκικών δηλώσεων για τα “18 υπό ελληνική κατάληψη νησιά του Αιγαίου”!

Οι τουρκικοί ισχυρισμοί περί “ελληνικής κατάληψης” 18 νησιών του Αιγαίου,αποτελούν σημείο τριβής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στην Τουρκία. Μετά από την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα, η αντιπολίτευση τον “πυροβολεί” διαρκώς επειδή δεν έθεσε το θέμα!

Η κόντρα Ερντογάν με την κεμαλική αντιπολίτευση, ξεκίνησε ουσιαστικά από πέρυσι, λίγο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, όταν ο Τούρκος πρόεδρος έθεσε ζήτημα Συνθήκης Λωζάννης.

Οι εκπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης απέφευγαν συνήθως να υϊοθετήσουν τους ισχυρισμούς

της αντιπολίτευσης, απαντώντας πάντα με το δήθεν «επιχείρημα» ότι τα νησιά αυτά δεν χάθηκαν επί εποχής Ερντογάν, αλλά πιο πριν από τους Κεμαλικούς.

Όπως και να ΄χει το θέμα αμφισβήτησης των ελληνικών νησιών φαίνεται ότι παίρνει διαστάσεις στην Τουρκία.

Αρκεί να δει κάποιος τι γράφει ο τουρκικός Τύπος:

Εφημερίδα Sözcü:

Πρωτοσέλιδο άρθρο γνώμης αναφέρει ότι παρόλο που ο Πρόεδρος Erdoğan ασχολήθηκε με την κατάσταση των «Τούρκων στη Δυτική Θράκη» δεν έθεσε ως θέμα συζήτησης τα “18 τουρκικά νησιά που κατέλαβε η Ελλάδα”. Στη συνέχεια επισημαίνει τα εξής: «Εδώ και μήνες γράφουμε για την ελληνική κατάληψη στο Αιγαίο και αναφέρουμε την ελληνική βιαιοπραγία. Θα επιθυμούσαμε ο Erdoğan να θέσει στην ατζέντα το ζήτημα αυτό κατά την επίσκεψή του. Όμως ο ίδιος προτίμησε να το εξηγήσει με έμμεσο τρόπο στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, λέγοντας ότι ‘στη Συνθήκη της Λωζάννης υπάρχουν εκκρεμότητες που δεν κατανοούνται. Πρέπει να επικαιροποιηθεί η Συνθήκη της Λωζάννης. Υπάρχει η κρίση των Ιμίων και δεν μπορεί να λυθεί. Για την κατάργηση όλων των προβλημάτων, είναι ωφέλιμο να τα συζητήσουμε εκ νέου. Αυτά τα λόγια προτίμησε. Όμως δεν θα ήταν καλύτερα αν ρωτούσε άμεσα λέγοντας ‘Ρε Ελλάδα! Πώς καταλαμβάνεις τα 18 νησιά μας; Γιατί τοποθέτησες όπλα στα νησιά του Αιγαίου τα οποία έχουν καθεστώς αποστρατικοποίησης σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης; Γιατί οι κάννες των κανονιών είναι στραμμένες προς την Τουρκία; Ποιος είναι ο σκοπός σου;’».

«Η αντίδραση του Kılıçdaroğlu προς τον Πρόεδρο Erdoğan για τη Λωζάννη» τιτλοφορείται ανυπόγραφο δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του NTV, το οποίο αναφέρεται στην ομιλία του αρχηγού του CHP, Kemal Kılıçdaroğlu, στην Βουλή σε συζήτηση για τον προϋπολογισμό, κατά την οποία φέρεται ότι σχολίασε το ζήτημα των «18 νησιών» και τη Συνθήκη της Λωζάννης. Αναλυτικότερα δήλωσε τα εξής: «Ο αξιότιμος Πρόεδρος πήγε στην Ελλάδα και είναι ωφέλιμο για την βελτίωση των σχέσεων φιλίας. Εκεί η Λωζάννη τέθηκε προς συζήτηση. Θα ήθελα να ρωτήσω τον αξιότιμο Erdoğan με ποια αιτιολογία έθεσε προς συζήτηση τη Λωζάννη. Πριν θέσεις προς συζήτηση τη Λωζάννη, δείξε μου πρώτα το πτυχίο πανεπιστημίου. Πώς θέτεις ως θέμα συζήτησης τα δικά μου σύνορα σε μία άλλη χώρα; Εκεί γιατί δεν αναφέρθηκες στα ‘18 νησιά που βρίσκονται υπό κατάληψη’; Το 12ο και 15ο άρθρο της Λωζάννης έχουν παραβιαστεί ξεκάθαρα».

Σε δηλώσεις που έκανε σήμερα ο αρχηγός του CHP, Kemal Kılıçdaroğlu, κατά τη διάρκεια επαφών του στο Denizli αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα νησιά του Αιγαίου επισημαίνοντας τα εξής (ειδησεογραφική ιστοσελίδα Gazeteduvar): «Ο αξιότιμος Erdoğan είπε κάποια σκληρά πράγματα για το μακαρίτη Bülent Ecevit. Κατέκρινε τον εθνικισμό του. Αν θέλετε να μάθετε για τον εθνικισμό του Ecevit, ο μακαρίτης Ecevit έγραψε τον εθνικισμό στο όρος Πενταδάκτυλος στην Κύπρο. Τον έγραψε στα χωράφια του Afyon. Ο εθνικισμός του ήταν γενναιόδωρος. Τώρα θέλω να ρωτήσω τον αξιότιμο Εrdoğan. Εσύ λες ότι είσαι εθνικιστής. Κοίταξε τα νησιά του Αιγαίου, τα ελληνικά νησιά. Η Ελλάδα κατέλαβε τα νησιά μου μας ανήκουν. Αυτός είναι ο εθνικισμός σας; Γιατί δεν προστατεύεις τα νησιά; Στα νησιά που μας ανήκουν, σύμφωνα με τα αμερικανικά και αγγλικά έγγραφα, κυματίζει η ελληνική σημαία. Θέλω την απάντηση από τον Erdoğan. Να μην ασχολείσαι με τον Ecevit».

Σε ερώτηση αναφορικά με «τα νησιά του Αιγαίου, τα οποία λέγεται ότι έχει καταλάβει η Ελλάδα», κλήθηκε να απαντήσει ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Φικρί Ισίκ, σε πρωινή εκπομπή στο ΝΤV.:

«Γίνονται πολλές εικασίες για αυτό το ζήτημα. Είναι ένα ζήτημα που ανέκυψε με τους Βαλκανικούς Πολέμους και από τότε μέχρι σήμερα αποτελεί πηγή σοβαρής έντασης μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας. Η Τουρκία είχε πάντα μία εποικοδομητική στάση προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα, κυρίως τα προβλήματα που εμπίπτουν στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Τουρκία υποχωρεί, στο ελάχιστο, από τα εθνικά της συμφέροντα. Δεν μπορεί να υποχωρήσει. Βλέπετε καμιά φορά γράφουν ότι δώσαμε αυτό, δώσαμε το άλλο. Τίποτα δεν δόθηκε. Η Τουρκία δεν διστάζει καθόλου να κάνει βήμα όταν πρόκειται για τα δικά της εθνικά συμφέροντα. Και μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί ούτε πετραδάκι.

Αλλά δεν είναι δυνατόν να γίνουμε εργαλείο για το εξής: Ο Υπουργός Άμυνας της απέναντι πλευράς είναι ο αρχηγός ενός κόμματος. Κάθε φορά που στριμώχνεται πολιτικά έρχεται προς αυτή την πλευρά. Και δόξα το Θεό στην Τουρκία υπάρχουν πολλοί που τους αρέσει να ασχολούνται με τον Καμμένο. Προφασίζονται την έλευσή του εδώ για να ξεσηκώσουν την Τουρκία και θεωρούν ότι θα μας χρησιμοποιήσουν για την παράστασή τους.Εμείς δεν είναι δυνατόν να συναινέσουμε σε κάτι τέτοιο. Αλλά δεν διστάζουμε καθόλου μα καθόλου όταν πρόκειται για την διαφύλαξη των εθνικών συμφερόντων της Τουρκίας. Σε αυτό το ζήτημα δεν υπήρξε η παραμικρή αρνητική εξέλιξη μέχρι τώρα. Ορισμένοι μπορούν να κάνουν εικασίες αλλά αυτό είναι κρατική πολιτική της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Δεν υπάρχει κανενός είδους επιστροφή από αυτή την πολιτική. Ούτε υποχώρηση από αυτή την πολιτική υπάρχει. Γι’ αυτό η Τουρκία κάνει με κάθε ευκαιρία φανερή την αποφασιστικότητά της. Ωστόσο αποτελεί βασική αρχή για εμάς, όταν το κάνουμε αυτό, να ασκούμε τα δικαιώματά μας που απορρέουν από την διεθνή νομιμότητα, από το διεθνές δίκαιο, αλλά και να δείχνουμε σε όλον τον κόσμο την στάση της Τουρκίας για την επίλυση των προβλημάτων με ειρηνικά μέσα μέχρι τέλους.

Χθες κάναμε ιφταρ με τους στρατιώτες μας στο Αιγαίο στο πλοίο Heybelıada. Ανοιχτήκαμε στα διεθνή ύδατα. Εκεί οι στρατιώτες μας έχουν μεγάλη αποφασιστικότητα. Το ΥΠΕΞ μας έχει μία συγκεκριμένης στάση για αυτό το ζήτημα. Μέχρι σήμερα η Τουρκία έχει αποκτήσει σημαντική εμπειρία. Να μην έχει κανείς αμφιβολία. Η Τουρκία δεν υποχωρεί στο ελάχιστο από τα δικαιώματά της στο Αιγαίο, δεν απέχει στο ελάχιστο από το να χρησιμοποιήσει τα δικαιώματά της. Κανένας δεν θα πρέπει να έχει αμφιβολία γι’αυτό. Αλλά όπως είπα δεν πρόκειται να γίνουμε εργαλεία στο σόου κάποιων».

The post Μπαράζ τουρκικών δηλώσεων για τα “18 υπό ελληνική κατάληψη νησιά του Αιγαίου”! appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα