«Απόβαση» μεταναστών στην Ιταλία – Πάνω από 1.000 σε λιγότερο από 24 ώρες

«Απόβαση» μεταναστών στην Ιταλία. Περισσότεροι από 1.000 μετανάστες μεταφέρθηκαν στη νότια Ιταλία το Σάββατο (11/3). Η ιταλική Ακτοφυλακή έκανε μεγάλες επιχειρήσεις διάσωσης για τρία σκάφη εν μέσω θαλασσοταραχής στα ανοιχτά της Καλαβρίας.

Ένα σκάφος της Ακτοφυλακής μετέφερε 584 άτομα στην πόλη Ρέτζιο Καλάμπρια. Ένα άλλο συνόδευσε ένα κατάμεστο αλιευτικό σκάφος –που μετέφερε 487 μετανάστες– στο λιμάνι του Κροτόνε. Ήταν κοντά στο σημείο του ναυαγίου στις 26 Φεβρουαρίου που σκότωσε τουλάχιστον 74 άτομα.

Ιταλοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι άλλοι 200 μετανάστες παραλήφθηκαν από τις ακτές

της Σικελίας και θα μεταφερθούν στην Κατάνια αργότερα μέσα στην ημέρα.

Περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στην Ιταλία από την Τετάρτη, σε σύγκριση με περίπου 1.300 για ολόκληρο τον Μάρτιο του περασμένου έτους. Η συντηρητική κυβέρνηση της χώρας υπό την Μελόνι αγωνίζεται να περιορίσει την είσοδο μεταναστών, παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις που έχει δώσει να σταματήσει τις ροές.

Η Ακτοφυλακή έστειλε οκτώ σκάφη την Παρασκευή σε διάφορες επιχειρήσεις διάσωσης, ενώ ένα περιπολικό σκάφος κλήθηκε για να αποτρέψει οποιαδήποτε επανάληψη της καταστροφής του περασμένου μήνα, όταν ένα πλοίο με μετανάστες διαλύθηκε σε απόσταση αναπνοής από τις ακτές της Καλαβρίας.

Το σώμα μιας νεαρής κοπέλας ανασύρθηκε το Σάββατο, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε 74. Εβδομήντα εννέα άνθρωποι επέζησαν από το ναυάγιο, αλλά περίπου 30, που θεωρούνται νεκρά, εξακολουθούν να αγνοούνται.

Οι εισαγγελείς ερευνούν εάν οι ιταλικές αρχές έπρεπε να είχαν κάνει περισσότερα για να αποτρέψουν την καταστροφή. Η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι απέρριψε αυτά τα σενάρια και προσπάθησε να ρίξει την ευθύνη εξ ολοκλήρου στους διακινητές.

Το υπουργικό συμβούλιο της Ιταλίας εισήγαγε την Πέμπτη αυστηρότερες ποινές φυλάκισης για τους διακινητές και υποσχέθηκε να ανοίξει περισσότερα κανάλια για νόμιμη μετανάστευση.

Στα τέλη του περασμένου έτους, κατέστρεψε τα φιλανθρωπικά σκάφη διάσωσης, κατηγορώντας τα ότι λειτουργούσαν ως υπηρεσία ταξί για μετανάστες. Το μέτρο οδήγησε σε απότομη μείωση του αριθμού των πλοίων διάσωσης που περιπολούν στα ανοιχτά της Βόρειας Αφρικής, απ’ όπου αποπλέει η πλειονότητα των μεταναστών.

Οι αριθμοί λένε άλλα: Έχουν αυξηθεί δραματικά, με περίπου 17.000 μετανάστες να έχουν φτάσει στην Ιταλία με πλοίο μέχρι στιγμής φέτος, έναντι περίπου 6.000 την ίδια περίοδο του 2022.

The post «Απόβαση» μεταναστών στην Ιταλία – Πάνω από 1.000 σε λιγότερο από 24 ώρες appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα