Απάντηση ΕΜΘ στην επιστολή αποφοίτων ΑΣΣΥ

Με μεγάλη έκπληξη ξημερώματα Μ. Σαββάτου, οι ΕΜΘ και ΕΠΟΠ διάβασαν στο militaire.gr μια επιστολή κάποιων αποφοίτων ΑΣΣΥ, με την οποία εκφράζουν την αντίθεσή τους, αναφορικά με την θεραπεία μιας νομοθετικής ρύθμισης, η οποία κυοφορείται.  

Δυστυχώς αγαπητοί συνάδελφοι απόφοιτοι ΑΣΣΥ, παρά τις δηλώσεις σας περί του αντιθέτου, με την επιστολή σας τίθεστε απέναντι από τους ΕΜΘ

και τους ΕΠΟΠ πτυχιούχους ΑΕΙ. Επίσης είναι βέβαιο ότι η συγκεκριμένη επιστολή, θα προκαλέσει αλγεινή εντύπωση και στους αποδέκτες της, καθώς εκφράζει τη μονομερή και ελιτίστικη άποψη, ότι μόνο οι πτυχιούχοι ΑΕΙ απόφοιτοι ΑΣΣΥ, πρέπει να έχουν το αποκλειστικό προνόμιο και δικαίωμα να απολαμβάνουν το ευεργέτημα του ενός επιπλέον βαθμού σε σχέση με τις υπόλοιπες κατηγορίες πτυχιούχων ΑΕΙ.   

Το θεσμικό πλαίσιο το οποίο επικαλείστε στην επιστολή σας, αναφορικά με την βαθμολογική εξέλιξη των στελεχών, δεν είναι κάτι στατικό και αμετάβλητο και ουσιαστικά νεκρό. Οφείλει να είναι ζωντανό και να τροποποιείται κατά καιρούς, αφού θα αφουγκράζεται τις υπηρεσιακές, τις ηθικές και ανθρωπινές ανάγκες, είτε για να βελτιώσει είτε για να θεραπεύσει νομοθετικές αβλεψίες και εσκεμμένες παραλείψεις.   

Το δίκαιο αίτημα των ΕΜΘ και ΕΠΟΠ πτυχιούχων ΑΕΙ για την απονομή ενός επιπλέον αποστρατευτικού βαθμού, το οποίο βασίζεται στο άρθρο 23 του ν. 3883/10 δεν στοχεύει στην εξίσωση των κατηγοριών προσωπικού και εννοείται ότι δεν θα πλήξει με κανένα τρόπο την ιεραρχία. Η συγκεκριμένη πρόταση κρίνεται απαραίτητη να νομοθετηθεί, για την εφαρμογή της ισονομίας και είναι μια νομοθετική παρέμβαση, η οποία θα θεραπεύσει ένα πραγματικό και όχι ένα επίπλαστο πρόβλημα. Επίσης είναι απολύτως βέβαιο ότι δεν θα αποτελέσει αποσταθεροποιητικό παράγοντα και δεν θα ταράξει σε κανένα επίπεδο τις αρχές και την ιεραρχία, αφού το συγκεκριμένο ευεργέτημα αφορά κατά κύριο λόγο την κατάσταση της αποστρατείας των στελεχών ΕΜΘ και ΕΠΟΠ

Περαιτέρω, σχετικά με την αναφορά που κάνετε στην επιστολή σας για τον τρόπο εισαγωγής των ΑΣΣΥ και των ΕΜΘ-ΕΠΟΠ στις Ένοπλές Δυνάμεις, σας γνωρίζεται ότι το ευεργέτημα του ενός επιπλέον βαθμού για τους πτυχιούχους ΑΕΙ ΑΣΣΥ, δεν περιορίζεται μόνο στους ΑΣΣΥ που εισήχθησαν στις Ένοπλες Δυνάμεις με πανελλαδικές εξετάσεις αλλά περιλαμβάνει και εξισώνει και τους παλαιότερους ΑΣΣΥ, οι οποίοι εισάγονταν στις Ένοπλές Δυνάμεις, όπως όλοι γνωρίζουν, χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις.   

Ακόμη, είναι πασίγνωστο ότι τα κέντρα λήψης αποφάσεων πλαισιώνονται από αποφοίτους ΑΣΣΥ και αποτελεί κοινό μυστικό, ότι η επιρροή και οι εισηγήσεις της συγκεκριμένης κατηγορίας προσωπικού, αποτελεί διαχρονική τροχοπέδη για οποιαδήποτε βελτιωτική νομοθετική ρύθμιση για τους ΕΜΘ και τους ΕΠΟΠ

Η διασφάλιση της ισονομίας και η αναγνώριση σε όλους πρώην υπαξιωματικούς του ακαδημαϊκού κριτηρίου (πτυχίου ΑΕΙ), σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί γενικευμένη ισοπέδωση των πάντων, όπως καθ υπερβολή αναφέρετε στην επιστολή σας. Σίγουρα ο κοινός νους προσβάλλεται, όταν προβάλλεται η άποψη ότι το πτυχίο ΑΕΙ πρέπει να αναγνωρίζεται μόνο στους ΑΣΣΥ και τα ίδια και ισότιμα πτυχία των ΕΜΘ και ΕΠΟΠ δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και να ευεργετούνται με τον ίδιο τρόπο από την Υπηρεσία.       

Η άποψη και η ερμηνεία ότι μια θεραπευτική νομοθετική πρωτοβουλία για την απονομή ενός επιπλέον αποστρατευτικου βαθμό στους ΕΜΘ και ΕΠΟΠ πτυχιούχους ΑΕΙ, θα κατατείνει στην κατάργηση των προελεύσεων και θα επιφέρει καίριο πλήγμα στον πυρήνα της λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων, μπορεί να χαρακτηριστεί τουλάχιστον άστοχη και να τοποθετηθεί στο φάσμα μεταξύ εμπάθειας και αστεϊσμού.       

Τέλος, ευτυχώς για τους ΕΜΘ και τους ΕΠΟΠ, οι ηγεσίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων, κατανοώντας τις νομοθετικές παραλείψεις και αστοχίες του παρελθόντος και αναγνωρίζοντας τα δίκαια αιτήματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, έχουν αποδείξει ότι έχουν ως πάγια βούληση και στόχο, τη δίκαιη θεραπεία ως προς την αντιμετώπιση θεμάτων που άπτονται του προσωπικού τους, προχωρώντας σε διορθωτικές παρεμβάσεις, εφόσον αυτές δεν αποκλίνουν από τη φιλοσοφία της κείμενης και ήδη ισχύουσας νομοθεσίας αλλά συγκλίνουν στην πιστή εφαρμογή της θεμελιώδους αρχής της ισονομίας. 

Καλό Πάσχα σε όλο το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ένας ΕΜΘ 

The post Απάντηση ΕΜΘ στην επιστολή αποφοίτων ΑΣΣΥ appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα