Αντισυνταγματική η εισφορά αλληλεγγύης των αποστράτων αποφάσισε το Ελεγκτικό Συνέδριο

Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε αντισυνταγματική την εισφορά αλληλεγγύης των συνταξιούχων στρατιωτικών. Η απόφαση ελήφθη μετά από την προσφυγή δύο απόστρατων της ΕΛΑΣ και του Λιμενικού.

Το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστηρίο είχε δικαιώσει συνταξιούχους του δημόσιου τομέα και των ειδικών μισθολογίων, όπως δικαστές, γιατροί του ΕΣΥ, καθηγητές πανεπιστημίων κ.ά.

Οι

σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκριναν οριστικά και αμετάκλητα, με πλειοψηφία 25 υπέρ, 9 κατά ότι η εισφορά αλληλεγγύης είναι αντισυνταγματική, καθώς είναι αντίθετη σε μια σειρά διατάξεων του Συντάγματος, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Σύβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου .

Η δημοσίευση των αποφάσεων σηματοδοτεί την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και την αυτόματη αύξηση των συντάξεων, ενώ επιβάλλει την αναδρομική επιστροφή της εισφοράς αλληλεγγύης έντοκα με τόκο υπερημερίας σε όσους έχουν προσφύγει στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Το σκεπτικό των αποφάσεων καλύπτει και το έως σήμερα ισχύον νομοθετικό πλαίσιο εφαρμογής της εισφοράς αλληλεγγύης της υπουργίας του Γιώργου Κατρούγκαλου, όπως και την περίπτωση εκείνη που η κυβέρνηση επιχειρήσει είτε να διατηρήσει την επίμαχη εισφορά με άλλη ονομασία, είτε να νομοθετήσει ανάλογη εισφορά.

Σημειώνεται επίσης ότι η εισφορά αλληλεγγύης «δεν αποτελεί έκτακτο δημοσιονομικό μέτρο προς ελάφρυνση του Προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης, αλλά διαρθρωτικού χαρακτήρα παρέμβαση, υπό μορφή πάγιου μηχανισμού χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης».

Έπρεπε λοιπόν, να υπάρχει «ώριμη, πλήρως και επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη», από την οποία να προκύπτει «το αναγκαίο και πρόσφορο τόσο της επιβολής της εισφοράς στην κατηγορία των συνταξιούχων όσο και του ύψους της για τη βιωσιμότητα του συστήματος».

The post Αντισυνταγματική η εισφορά αλληλεγγύης των αποστράτων αποφάσισε το Ελεγκτικό Συνέδριο appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα