Αντιδράσεις για την καταδίκη σε ισόβια του Οσμάν Καβαλά στην Τουρκία

«Καταστροφικό πλήγμα για τη δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα» χαρακτηρίζει η Διεθνής Αμνηστία την καταδίκη του ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά σε ισόβια κάθειρξη από δικαστήριο της Τουρκίας.

Την ίδια ώρα, ευρωβουλευτές σημειώνουν ότι «επιβεβαιώνεται ο αυταρχικός χαρακτήρας του ισχύοντος συστήματος» στην Άγκυρα.

Διεθνής Αμνηστία: Προσπάθεια φίμωσης ανεξάρτητων φωνών

Η καταδίκη του Οσμάν Καβαλά είναι «μια προσπάθεια φίμωσης

των ανεξάρτητων φωνών», καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία, που χαρακτηρίζει την απόφαση του δικαστηρίου «καταστροφικό πλήγμα για τη δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ο Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη Νιλς Μούιζνιεκς επισήμανε στην ανακοίνωσή του ότι η δικαστική απόφαση αψηφά τη λογική και ότι οι αρχές δεν κατάφεραν, κατ’ επανάληψη, να παρουσιάσουν αποδείξεις που να τεκμηριώνουν τις αβάσιμες κατηγορίες.

«Αυτή η άδικη ετυμηγορία δείχνει ότι η δίκη για το Γκεζί ήταν απλώς μια προσπάθεια φίμωσης των ανεξάρτητων φωνών», πρόσθεσε.

Η Τουρκία «απομακρύνεται από τη διεθνή συναίνεση»

Η απόφαση του δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης για τον Οσμάν Καβαλά «επιβεβαιώνει τον αυταρχικό χαρακτήρα του ισχύοντος συστήματος και δείχνει ξεκάθαρα την έλλειψη διάθεσης για πραγματικές μεταρρυθμίσεις κάθε είδους στον τομέα των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου» αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσαν ο μόνιμος εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία Νάτσο Σάντσες Αμόρ και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας Ε.Ε.-Τουρκίας, Σεργκέι Λαγκοντίνσκι.

Όπως σημειώνουν, η Τουρκία «απομακρύνεται από τη διεθνή συναίνεση για μια τάξη βασισμένη σε κανόνες, ενώ δεν σέβεται τις δικές της διεθνείς δεσμεύσεις».

«Εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στον Οσμάν Καβαλά και στους υπόλοιπους κατηγορούμενους σε αυτή τη δίκη του «Γκεζί» -οι οποίοι επίσης καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές φυλάκισης- και στις οικογένειές τους. Σήμερα είναι μια πολύ θλιβερή μέρα όχι μόνο για αυτούς αλλά και για όσους καθημερινά υπερασπίζονται τα θεμελιώδη δικαιώματα και το κράτος δικαίου στην Τουρκία και για όλους εκείνους που επιθυμούν να δουν τη χώρα να έρχεται πιο κοντά στην Ε.Ε.», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι ευρωβουλευτές.

Επιπροσθέτως, επισημαίνουν ότι η απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου «περιφρονεί σαφώς τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και σίγουρα θα έχει συνέπειες στη διαδικασία επί παραβάσει που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης».

Μπορέλ: Αγνοούν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

O Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, αναφερόμενος στην απόφαση του δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης, σε ανάρτησή του στο twitter αναφέρει ότι «η ισόβια κάθειρξη του Οσμάν Καβαλά από το τουρκικού δικαστήριο μαζί με βαριές ποινές φυλάκισης για άλλους κατηγορούμενους δείχνουν μέγιστη σκληρότητα» και προσθέτει ότι «αγνοούν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

«Ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών είναι σήμερα πιο σημαντικός από ποτέ» καταλήγει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ.

The post Αντιδράσεις για την καταδίκη σε ισόβια του Οσμάν Καβαλά στην Τουρκία appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αντιδράσεις, Οσμάν Καβαλά, Τουρκία,antidraseis, osman kavala, tourkia