Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα-Η Αριστερή Πρόταση για πριν και μετά τις δημοτικές εκλογές

Γράφει ο

ΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣΔιδάσκων καθηγητής  Τμήματος Οικονομικής Έρευνας ΕΚΠΑΚείμενο από το academia.edu 

Οι δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023 είναι μιας πρώτης τάξης ευκαιρία o κόσμος της εργασίας να ξαναβρεί την αυτοπεποίθησή του ώστε να αναμετρηθεί με τη κυβερνητική νεοφιλελεύθερη πολιτική. Σε αυτό σημαντικό ρόλο παίζουν παραδοσιακά οι συσχετισμοί στο Δήμο της Αθήνας όπου ρίχνει το βάρος το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων.

Από

την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Με την επανεκλογή Μπακογιάννη θέλει την επιβεβαίωση σε τοπικό επίπεδο της πολιτικής που ακολουθεί πανελλαδικά. Ζητά από τη μια να ξεχάσουμε τις φωτιές, τα παιδιά μας που κάνουν μάθημα σε σχολεία στεγασμένα σε container, την κατεδάφιση της δημόσιας υγείας, τα εξωφρενικά ενοίκια λόγω Airbnb, τους ανύπαρκτους ελεύθερους χώρους, τον αποκλεισμό και την αναλγησία απέναντι σε πρόσφυγες, μετανάστες, άπορους και άστεγους. Από την άλλη ζητά να αποδεχθούμε τα έργα «ανάπλασης» (Μεγάλος Περίπατος, Βοτανικός, Ακαδημία Πλάτωνα κλπ.) που αποτελούν στην πράξη ιδιωτικοποίηση των δημόσιων χώρων. Η λογική της «αξιοποίησης» του κ. Μπακογιάννη βλέπετε απευθύνεται σε όλους τους άλλους εκτός από τους κατοίκους της πόλης αφού εξυπηρετεί τα κέρδη των λίγων και όχι τις ανάγκες των πολλών.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται οι υποψηφιότητες Δούκα (ΠΑΣΟΚ) και Ζαχαριάδη (ΣΥΡΙΖΑ). Αμφότεροι προσπαθούν να αντιγράψουν έργα ανάλογης έμπνευσης με το «μεγάλο περίπατο» ή «μεγάλο περίδρομο» του Μπακογιάννη από άλλες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να συγκινήσουν τους «επιχειρηματίες» της πόλης.

Ειδικά για το ΣΥΡΙΖΑ όλο και περισσότεροι υιοθετούν την ατζέντα, τη φρασεολογία και την εικόνα ενός μετα -  Δημοκρατικού ή και σκέτου Δημοκρατικού (κατά το αμερικανικό) κόμματος όπως εισηγείται ο κ. Κασελάκης. Τους ενοχλεί πλέον και η αναφορά στην αριστερά. Θέλουν ένα ευέλικτο προφίλ που θα τους κάνει θελκτικούς στα «συμφέροντα» αδιαφορώντας αν γίνονται εξίσου αποκρουστικοί με τη ΝΔ για το κόσμο.

Σε αυτό σκηνικό δεν είναι τυχαίο που οι φασίστες προσπαθούν να πλασαριστούν σαν εκφραστές της «αντισυστημικής ψήφου» με την υποψηφιότητα του καταδικασμένου για εγκληματική δράση Κασιδιάρη. Φυσικά στην πραγματικότητα η ψήφος στον Κασιδιάρη είναι η  συστημικότερη ψήφος. Οι φασίστες προορίζονται για εμπροσθοφυλακή των συμφερόντων που θα εκδιώκουν με τραμπουκισμούς και ξύλο μετανάστες, φτωχούς και άστεγους από τις γειτονιές τους. Έτσι θα «ανοίγει ο δρόμος» για την «ανάπλαση» και την «αξιοποίηση» Η έξαρση των επιθέσεων και οι ξυλοδαρμοί σε μετανάστες τον τελευταίο καιρό εξυπηρετούν την εξοικείωση του κόσμου με αυτή την πρακτική. Άσε που οι μετανάστες για ανεξήγητο λόγο θεωρούνται υπεύθυνοι για τις φωτιές ώστε να βγαίνει λάδι η κυβέρνηση και το σύστημα.

Η όλη κατάσταση ρίχνει το βάρος της οργάνωσης της δράσης στις δυνάμεις της πραγματικής αριστεράς. Δυστυχώς όμως από την πλευρά του ΚΚΕ δεν επιδιώχθηκε η μετωπική εκλογική συνεργασία. Μοιάζει να θεωρούν ότι η εκλογική ενίσχυση του κόμματος είναι η μόνη εγγύηση για την υπεράσπιση των λαϊκών αναγκών. Με αυτό τον τρόπο, ανεξάρτητα από προθέσεις, το ΚΚΕ μετατρέπεται σε πάρκινγκ ψήφου δυσαρέσκειας αντί να απελευθερώνει τη δράση του κόσμου.

Οι δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς έχουν μια διαφορετική πρόταση κοινής δράσης. Με τη συγκρότηση της «Ανατρεπτικής Συμμαχίας για την Αθήνα» καλούν σε συστράτευση για την αντιμετώπιση της πολιτικής που «που βάζει το κέρδος και την ανταγωνιστικότητα πάνω από τις ζωές, τα δικαιώματα και τις πόλεις». Αυτό σηματοδοτεί και η τοποθέτηση του Κώστα Παπαδάκη ως επικεφαλής του συνδυασμού. Ο Κώστας είναι δικηγόρος, μέλος της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής και ένας από τους δικηγόρους της επιτροπής πολιτών με επικεφαλής το Μανώλη Γλέζο που μπλόκαραν το έκτρωμα του Βοτανικού στο Συμβούλιο της Επικρατείας το 2009.

Εγγύηση για το πολιτικό στίγμα και τη δράση του συνδυασμού είναι και η δράση των εν ενεργεία δημοτικών και συνοικιακών συμβούλων που εκλέχτηκαν με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή και την Ανυπότακτη Αθήνα, καθώς και οι υπόλοιποι αγωνιστές που συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο. Ο συνδυασμός φιλοδοξεί να γίνει πηγή ελπίδας και χώρος κοινής δράσης σε αυτές τις δύσκολες στιγμές και οι συλλογικότητες και τα άτομα που τον απαρτίζουν ζητούν από το κόσμο να τον πλαισιώσει.     

    

    

The post Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα-Η Αριστερή Πρόταση για πριν και μετά τις δημοτικές εκλογές  appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα