«Αδειάζει» Ερντογάν πρώην σύμβουλος σε Γιλμάζ και Τσιλέρ: Έχει δίκιο η Ελλάδα για τα νησιά

Ο πρώην σύμβουλος επί Μεσούτ Γιλμάζ και Τανσού Τσιλέρ «αδειάζει» τον Ερντογάν για τα νησιά στο Αιγαίο, προκαλώντας την αντίδραση τουρκικών ΜΜΕ.

«Η Ελλάδα έχει δίκιο» στο θέμα των νησιών του Αιγαίου, λέει ο Τούρκος πρέσβης επί τιμή, Γιαλίμ Εράλντ. «Υπάρχουν πολλοί ισχυρισμοί για την κυριαρχία ότι τα νησιά δόθηκαν υπό όρους. Κάτι

τέτοιο δεν υπάρχει. Τα νησιά που βρίσκονται πέρα από τα τρία μίλια δόθηκαν στην Ελλάδα και η Τουρκία το έχει αποδεχτεί εδώ και πολλά χρόνια. Το να τεθεί αυτό σε αμφισβήτηση τώρα -στην διπλωματία- καθιστά την Τουρκία επιτιθέμενο κράτος», σημείωσε ο Εράλντ όπως μετέδωσε το OPEN, επισημαίνοντας:

«Λέμε: «Δεν μέτρησαν αυτό το νησί στη Λωζάνη, δεν μέτρησαν εκείνο το νησί». Αν θυμάμαι καλά στη Μεσόγειο υπάρχουν πάνω από 2.400 νησιά και βραχονησίδες. Αποκλείεται μια συνθήκη να μετρήσει όλα αυτά τα νησιά. Δεν το έχουμε δει πουθενά, Η Λωζάνη, τα νησιά πέρα από τα τρία μίλια, τα έδωσε στην Ελλάδα, είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει».

Ο Ερλαντ διετέλεσε στο παρελθόν σύμβουλος του Μεσούτ Γιλμάζ και της Τανσού Τσιλέρ, ενώ υπηρέτησε στην τουρκική μόνιμη αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη, στο ΝΑΤΟ, στις πρεσβείες της Ουάσινγκτον. Εξαιτίας των θέσεων που διατυπώνει δημόσια τις τελευταίες μέρες, και των ενστάσεων που εκφράζει για τη νομιμότητα των ισχυρισμών του Ερντογάν κατά της Ελλάδας, έχει βρεθεί στο στόχαστρο φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ, που τον κατηγορούν ακόμη και για … «ενδοτισμό».

Χαρακτηριστικό το ρεπορτάζ του TRT που ανέφερε ότι ο Εράλπ έλαβε τα αξιώματά του επί κυβερνήσεων του κεμαλικού CHP ενώ ενδεικτική είναι η φράση που ακούστηκε στον αέρα: «με τη στάση του και τις απόψεις που εξέφρασε, ο Γιαλίμ Εράλπ αποκάλυψε ξεκάθαρα τι νοοτροπία κυριάρχησε για λίγο στην τουρκική εξωτερική πολιτική».

Αναφερόμενος στο θέμα της αίτησης της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο Εράλπ δήλωσε ότι «πρέπει να παρουσιάσουν στοιχεία» σχετικά με την υποστήριξή τους προς το PKK/YPG». Ο Εράλπ, ο οποίος δεν φάνηκε να πιστεύει ότι η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι υποστηρίζουν την τρομοκρατική οργάνωση, επεσήμανε ότι οι δύο αυτές χώρες «αναγνωρίζονται ως φιλειρηνικές χώρες» στον κόσμο.

Εκφράζοντας την αντίθεσή του για τη νέα επιχείρηση στη Συρία, ο Εράλπ ανέφερε πως η τουρκική πολιτική «δημιουργεί μάρτυρες. Οι νεκροί αυτοί είναι δικοί μας άνθρωποι».

The post «Αδειάζει» Ερντογάν πρώην σύμβουλος σε Γιλμάζ και Τσιλέρ: Έχει δίκιο η Ελλάδα για τα νησιά appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα