H ΜΑΧΗ των ΚΑΝΝΩΝ 2 Αυγούστου 216 π.Χ.

Γράφει ο Αντιστράτηγος ε.α. Διονύσιος Ι. Θεοδωρίτσης (*)

Η ΜΑΧΗ  των ΚΑΝΝΩΝ (αγγ. Battle of Cannae, λατ. Cannensis pugna, ιταλ. Battaglia di Canne, γαλλ. Bataille de Cannes, ισπ. Batalla de Cannas), σύμφωνα με τους σύγχρονους ιστορικούς αποτελεί μια από τις σημαντικότερες μάχες του Δεύτερου Καρχηδονιακού Πολέμου και διεξήχθη στις 2 Αυγούστου του 216 π.Χ., στις Κάννες της περιοχής της Απουλίας, στη Νοτιοανατολική  Ιταλία.

Ο στρατός

της Καρχηδόνας, υπό την ηγεσία του στρατηγού ΑΝΝΙΒΑ ΒΑΡΚΑ νίκησε με αποφασιστικό τρόπο τον αριθμητικά μεγαλύτερο Ρωμαϊκό  Στρατό, υπό την ηγεσία των υπάτων Λεύκιου Αιμίλιου Παύλου και Γάιου Τερέντιου Βάρρωνος.

Θεωρείται μια από τις πιο ένδοξες μάχες εκείνης της περιόδου, καθώς αποτελεί και τη δεύτερη μεγαλύτερη ήττα των Ρωμαίων στη στρατιωτική τους ιστορία (μετά τη ήττα στο Αραύσιο το 105 π.Χ.)

Μετά από τις ήττες στον ποταμό Τρέβιο και στη Μάχη της λίμνης Τρασιμένης (Λατ. Thrasymenne ή Trasimenne), οι Ρωμαίοι αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν μετωπικά τον Αννίβα στις Κάννες, έχοντας στη διάθεσή τους συνολικά 87.000 στρατιώτες.

Το ρωμαϊκό πεζικό στη μάχη είχε βαθύτερο σχηματισμό από ό,τι συνηθιζόταν εκείνη την εποχή, και ο Αννίβας αποφάσισε να τους αντιμετωπίσει χρησιμοποιώντας την τακτική της ΔΙΠΛΗΣ  ΥΠΕΡΚΕΡΑΣΗΣ .
Αυτή η τακτική είχε ως αποτέλεσμα τον αποδεκατισμό του ρωμαϊκού στρατού στη μάχη, καθώς επίσης και την υποταγή μερικών συμμάχων της Ρώμης στον Αννίβα.

Η Μάχη των Καννών έγινε γνωστή για την τακτική που χρησιμοποίησε ο Αννίβας, η οποία είχε επηρεάσει σημαντικά τη μετέπειτα ρωμαϊκή και στρατιωτική ιστορία.

Ο ιστορικός Τεοντόρ Α. Ντόντζ έγραψε: Λίγες μάχες των αρχαίων είναι εξαιρετικές από την πλευρά ικανότητας στην αρχηγία του στρατού, από ότι η Μάχη των Καννών.
Ο Αννίβας είχε το κάθε πλεονέκτημα για νίκη. Η μάχη, από την πλευρά των Καρχηδονίων, ήταν Έργο Τέχνης !
Ο διάσημος Γουίλ Ντουράντ έγραψε : Ήταν ένα υπέροχο  παράδειγμα στρατηγικής.
Είναι από τις καλύτερες μάχες τακτικής για 2000 χρόνια !

Η τακτική της διπλής υπερκέρασης του Αννίβα, στη Μάχη των Καννών συχνά θεωρείται ως μια από τις καλύτερες τακτικές μάχης στην ιστορία .

Η μάχη των Καννών ήταν μια από τις μεγαλύτερες ήττες του ρωμαϊκού στρατού και αντιπροσωπεύει μια στρατηγική που έχει σπάνια εφαρμοστεί με επιτυχία στη σύγχρονη ιστορία.
Η νίκη του Αννίβα, έχει κάνει τη λέξη  «Κάννες»  συνώνυμο της στρατιωτικής επιτυχίας και έχει σήμερα μελετηθεί λεπτομερώς σε πολλές  Στρατιωτικές  Ακαδημίες  κύρους Παγκοσμίως .

Λοιπές  Καίριες  Επισημάνσεις:

Απώλειες Ρωμαίων : 50.000 άνδρες.

Στις ΚΑΝΝΕΣ ο ΑΝΝΙΒΑΣ ΚΕΡΔΙΖΕΙ μια  ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ .
ΚΕΡΔΙΖΕΙ τη ΝΙΚΗ , αλλά και  ΧΑΝΕΙ ( κατά την άποψή μας) τα ΠΑΝΤΑ , γιατί  δεν Αποφάσισε να  ΚΙΝΗΘΕΙ ΤΑΧΕΩΣ και να εισέλθει  στη ΡΩΜΗ, η οποία ήταν πλέον  «του Χεριού του. »

Ο Δισταγμός να μη κτυπήσει  το  «ΘΗΡΙΟ» μέσα στη  ΦΩΛΙΑ του, έδωσε στο «ΘΗΡΙΟ» χρόνο να γιατρέψει  τις Πληγές του … !

Επίκαιρο  Παράδειγμα  Σήμερα , για τους Στρατιωτικούς μας Διοικητές  στη Μάχη ,  και – κυρίως –  για τους Πολιτικούς  μας Ταγούς στην Πολιτική …. !!

(*) Ο Αντιστράτηγος ε.α. Διονύσιος Ι.  Θεοδωρίτσης, είναι Αρχηγός της Τάξεως ΣΣΕ / 1975 και απόφοιτος της Ανωτάτης Στρατιωτικής Ακαδημίας Νάσσερ της Αιγύπτου, ονομασθείς και εταίρος αυτής.

Πηγές :
Στρατιωτική Ιστορία ΣΣΕ.
Wikipedia.
Διαδίκτυο.

The post H ΜΑΧΗ των ΚΑΝΝΩΝ  2 Αυγούστου 216 π.Χ.  appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα