Facebook: Ο Zuckerberg πληρώνει δισ. για να «κλείσει» το σκάνδαλο data με την Cambridge Analytica

Το Facebook συμφώνησε να διευθετήσει την πολύκροτη αγωγή για αποζημίωση επειδή επέτρεψε στην Cambridge Analytica πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα δεκάδων εκατομμυρίων χρηστών, τέσσερα χρόνια αφότου ο Observer αποκάλυψε το σκάνδαλο που βύθισε τον τεχνολογικό γίγαντα σε επανειλημμένες διαμάχες.

Μια δικαστική κατάθεση αποκαλύπτει ότι η Meta, η μητρική εταιρεία

του Facebook, έχει καταρχήν συμβιβαστεί με ένα άγνωστο ποσό σε μακροχρόνια αγωγή που ισχυριζόταν ότι το Facebook μοιράστηκε παράνομα δεδομένα χρηστών με τη βρετανική εταιρεία Cambridge Analytica.

Ακολούθησαν αποκαλύψεις για μαζική κατάχρηση δεδομένων που έκανε ένας πληροφοριοδότης της Cambridge Analytica στον Observer το 2018, μια αποκάλυψη που ανάγκασε τον διευθύνοντα σύμβουλο Mark Zuckerberg να καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου και οδήγησε την εταιρεία social media να λάβει πρόστιμο πολλών δισεκατομμυρίων λιρών. Μέρες μετά τη δημοσίευση της ιστορίας, η τιμή της μετοχής του Facebook μειώθηκε κατά περισσότερο από 100 δισ. δολάρια.

Ωστόσο, ορισμένοι εξέφρασαν την απογοήτευσή τους ότι η χρονική στιγμή της πιθανής διευθέτησης θα εμπόδιζε την απερχόμενη διευθύνουσα σύμβουλο του Zuckerberg και του Meta, Sheryl Sandberg, να καταθέσουν -κατά τη διάρκεια των έως και έξι ωρών ανάκρισης- στους δικηγόρους των εναγόντων τον επόμενο μήνα.

Η Carole Cadwalladr, η δημοσιογράφος του Observer της οποίας οι έρευνες για το Facebook και την Cambridge Analytica βοήθησαν επίσης στην έμπνευση της ταινίας του Netflix The Great Hack, είπε: «Είναι ένα δείγμα του πόσο απελπισμένος είναι ο Ζούκερμπεργκ να αποφεύγει να απαντά σε ερωτήσεις σχετικά με τη συγκάλυψη της παραβίασης δεδομένων της Cambridge Analytica από το Facebook: Ότι το Facebook έχει διευθετήσει αυτήν την υπόθεση μόλις λίγες μέρες πριν από την αντεξέτασή του ενόρκως για έξι ώρες».

Όπως προέκυψε ο Ζούκερμπεργκ και η Σάντμπεργκ, που πρόσφατα ανακοίνωσαν ότι θα παραιτηθεί το φθινόπωρο, θα καλούνταν σε ανάκριση, με τις καταθέσεις να έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν μετά τις 20 Σεπτεμβρίου.

Οι τελευταίες εξελίξεις ακολούθησαν μια ξεχωριστή αγωγή πέρυσι που υποστήριξε ότι το Facebook πλήρωσε 4,9 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα από όσα χρειαζόταν στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC) σε έναν διακανονισμό για το σκάνδαλο της Cambridge Analytica προκειμένου να προστατευτεί ο Ζούκερμπεργκ.

Στη μήνυση διατυπωνόταν ο ισχυρισμός ότι το μέγεθος του διακανονισμού των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων υποκινήθηκε από την επιθυμία να αποτραπεί το όνομα του ιδρυτή του Facebook στην καταγγελία της FTC.

Ο Cadwalladr πρόσθεσε: «Το Facebook έχει αποδείξει ότι είναι έτοιμο να πληρώσει σχεδόν οποιοδήποτε χρηματικό ποσό για να αποφύγει τα στελέχη του να απαντήσουν σε αυτές τις ερωτήσεις. Αυτός ο διακανονισμός προστίθεται στα 5 δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν ήδη καταβάλει στην FTC (Federal Trade Commission των ΗΠΑ).

«Η αλήθεια θα φανεί μια μέρα – αλλά σήμερα δεν είναι εκείνη η μέρα».

Στη νέα δικαστική κατάθεση, που αποκαλύφθηκε αργά την Παρασκευή, δεν δίνονται οικονομικοί όροι ή λεπτομέρειες του προκαταρκτικού διακανονισμού.

Ο Observer ζήτησε από το Facebook και τους δικηγόρους του να κοινοποιήσουν περισσότερες λεπτομέρειες για τον κατ’ αρχήν διακανονισμό, αλλά αρνήθηκε να απαντήσει.

Ωστόσο, η κατάθεση ζητά από τον δικαστή του ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Σαν Φρανσίσκο να θέσει την ομαδική αγωγή σε αναμονή για 60 ημέρες έως ότου οι δικηγόροι τόσο των εναγόντων όσο και του Facebook ολοκληρώσουν μια γραπτή διευθέτηση.

Η από 4ετίας μήνυση, που ασκήθηκε από μια ομάδα χρηστών του Facebook, προέβαλε τον ισχυρισμό ότι το Facebook παραβίασε τους νόμους περί απορρήτου των καταναλωτών μοιράζοντας προσωπικά δεδομένα χρηστών με άλλες εταιρείες όπως η Cambridge Analytica , η οποία κηρύχθηκε σε πτώχευση μόλις δύο μήνες μετά την αποκάλυψη του Observer.

Οι χρήστες του Facebook μήνυσαν την εταιρεία το 2018, αφού προέκυψε ότι η βρετανική εταιρεία αναλύσεων συνδεδεμένη με την επιτυχημένη εκστρατεία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ το 2016 για τον Λευκό Οίκο απέκτησε πρόσβαση στα δεδομένα έως και 87 εκατομμυρίων συνδρομητών του δικτύου κοινωνικής δικτύωσης.

Θεωρήθηκε ότι η Meta θα μπορούσε να είχε αναγκαστεί να πληρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια εάν έχανε την υπόθεση.

Κατά τα λοιπά, το Facebook έχει δηλώσει ότι οι πρακτικές απορρήτου του είναι συνεπείς με τις αποκαλύψεις του και «δεν υποστηρίζουν καμία νομική αξίωση».

The post Facebook: Ο Zuckerberg πληρώνει δισ. για να «κλείσει» το σκάνδαλο data με την Cambridge Analytica appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα