Blame game για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Η κρατική πυρηνική εταιρεία της Ουκρανίας Energoatom ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις σχεδιάζουν να απενεργοποιήσουν τα λειτουργικά μπλοκ ηλεκτρικής ενέργειας στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και να τα αποσυνδέσουν από το ουκρανικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε ανακοίνωσή της, η Energoatom αναφέρει ότι πιστεύει ότι η Ρωσία, η οποία ελέγχει το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής

στη νότια Ουκρανία, προετοιμάζεται να πραγματοποιήσει μια «ευρείας κλίμακας πρόκληση».

«Υπάρχουν πληροφορίες ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής προγραμματίζουν να διακόψουν τη λειτουργία των μονάδων παραγωγής ενέργειας και να τις αποσυνδέσουν από τις γραμμές τροφοδοσίας του ουκρανικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας στο εγγύς μέλλον», αναφέρει η Energoatom στην ανακοίνωσή της.

«Ο ρωσικός στρατός αναζητεί τώρα προμηθευτές καυσίμων για τις ντιζελοκίνητες γεννήτριες, οι οποίες αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία αφού σταματήσει η λειτουργία των μονάδων παραγωγής ενέργειας επειδή δεν θα τροφοδοτούνται εξωτερικά με ενέργεια τα συστήματα ψύξης του πυρηνικου καυσίμου», προσθέτει.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις τον Μάρτιο, αλλά εξακολουθεί να στελεχώνεται από Ουκρανούς τεχνικούς, αν και μόνον δύο από τους έξι αντιδραστήρες του λειτουργούν σε πλήρη ισχύ.

Η διακοπή της λειτουργίας του σταθμού θα ασκήσει νέες πιέσεις στην τροφοδοσία με ενέργεια της Ουκρανίας, ιδιαίτερα στο νότιο τμήμα της. Η Ουκρανία ετοιμάζεται ήδη για έναν από τους πιο δύσκολες χειμώνες της μετά την ανεξαρτησία της και για πιθανή έλλειψη ενέργειας.

Η Μόσχα κατηγόρησε το Κίεβο ότι προετοιμάζει μια «προβοκάτσια».

Ρωσία: Θα κλείσουμε τη Ζαπορίζια αν συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι μπορεί να κλείσει ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία, αν οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίσουν να βομβαρδίζουν τις εγκαταστάσεις, κάτι το οποίο διαψεύδει το Κίεβο.

Σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Ιγκόρ Κιρίλοφ, ο επικεφαλής των δυνάμεων πυρηνικής, χημικής και βιολογικής άμυνας της Ρωσίας, δήλωσε ότι τα εφεδρικά συστήματα υποστήριξης του σταθμού έχουν υποστεί ζημιές λόγω των βομβαρδισμών. Ο Κιρίλοφ πρόσθεσε ότι στην περίπτωση ατυχήματος στον σταθμό, ραδιενεργό υλικό θα κάλυπτε την Γερμανία, την Πολωνία και τη Σλοβακία.

Ο πυρηνικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ζαπορίζια κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις τον Μάρτιο. Αυτός εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στις γραμμές του μετώπου και επανειλημμένως έχουν σημειωθεί βομβαρδισμοί στην περιοχή του τις τελευταίες εβδομάδες. Η Ρωσία και η Ουκρανία επιρρίπτουν η μια στην άλλη την ευθύνη για τα πλήγματα.

The post Blame game για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα