Βορίδης: Θέμα ημερών οι ανακοινώσεις για ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων

15:00 7/5/2020 - Πηγή: meatnews

Τη διαβεβαίωση ότι όσοι κλάδοι πλήττονται εξαιτίας τηςπανδημίας του κορωνοϊού «θα ενισχυθούν δίκαια και όπως πρέπει» παρείχε εκ νέουαπό του βήματος της Βουλής την Τετάρτη 6 Μαΐου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξηςκαι Τροφίμων, Μάκης Βορίδης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Λάρισας της ΝέαςΔημοκρατίας, Χρήστου Κέλλα, ο κ. Βορίδης τόνισε ότι «έχει προχωρήσει η συζήτηση, είναι ώριμη και μέσα στις επόμενες μέρεςθα είμαι

σε θέση να ανακοινώσω το ακριβές ποσό και τη μεθοδολογία με την οποίαπρόκειται να ενισχυθούν οι αιγοπροβατοτρόφοι».

Συμπλήρωσε δε ότι «έχει γίνει η προπαρασκευαστική δουλειά μετρόπο οργανωμένο και μεθοδικό ώστε να μην χαθεί το δικαίωμα της ενίσχυσης πουέχουν» προσθέτοντας ότι «το ίδιο θα γίνει και με τους χοιροτρόφους».

Μάλιστα, προς επίρρωση των λεγομένων του ανακοίνωσε στηνΟλομέλεια της Βουλής την ιδιαίτερα θετική εξέλιξη της έγκρισης από τηνΕυρωπαϊκή Επιτροπή της ενίσχυσης των ανθοπαραγωγών (ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώπερίπου), μετά από σχετικό αίτημα που είχε υποβάλει η ελληνική Κυβέρνηση. «Θα ακολουθήσει η αποζημίωση μέσω τωνενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) των αλιέων και με σαφή τεκμηρίωση θαυποβληθεί και το αίτημα για τους αιγοπροβατοτρόφους με βάση τον προσωρινόκανονισμό από την Κομισιόν ο οποίος ψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γιανα αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας».

Ο κ. Βορίδης έκανε σαφές ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σεοριζόντιες επιδοματικές πολιτικές αλλά θα συνεχίσει να παρεμβαίνει εκεί πουπραγματικά απαιτείται ενίσχυση και υφίστανται και οι προϋποθέσεις. «Το ίδιο θα συμβεί και σε κάθε κλάδο τουπρωτογενούς τομέα ο οποίος έχει πληγεί. Ήδη έχει ξεκινήσει η συζήτηση για τηντομάτα και τη φράουλα. Συζητάμε όλα τα αιτήματα τα οποία στηρίζονται σεπραγματικά στοιχεία που αφορούν διαταραχή της τιμής ή διαταραχή της ποσότηταςκαι οφείλονται στον κορωνοϊό» συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δήλωσεσκωπτικά ότι: «Ακολουθούμε ευλαβικά μιασυγκεκριμένη μεθοδολογία προκειμένου να στηρίξουμε τους τομείς που επλήγησανουσιαστικά, πραγματικά, συστηματικά, αποτελεσματικά. Δεν πετάμε κορώνες όπωςορισμένοι οι οποίοι δήθεν κόπτονται για το τι συμβαίνει στους παραγωγούς, αλλάπου στην πραγματικότητα το μόνο για το οποίο κόπτονται είναι να παριστάνουντους Ηρακλειδείς ανεύθυνα, για να εκμεταλλευτούν την αγωνία των ανθρώπων».

Σε ό,τι αφορά την αποζημίωση των κτηνοτρόφων του Τυρνάβου οιοποίοι επλήγησαν από καταρροϊκό πυρετό το 2014, ο κ. Βορίδης τόνισε ότι επιλύεταιένα ζήτημα που σοβούσε επί έξι ολόκληρα χρόνια.

«Το θέμα δενελύθη επί τόσα χρόνια διότι δεν έγιναν οι έλεγχοι που έπρεπε να γίνουν,προκειμένου να προσδιοριστεί με ακρίβεια η ζημία και αυτό χωρίς υπαιτιότητα τωνκτηνοτρόφων» είπε ο Υπουργός για να προσθέσει: «Εμείς λύσαμε τη νομική περιπλοκή που δημιουργήθηκε με διάταξη η οποίαέχει συμπεριληφθεί στο περαιωθείσης διαβουλεύσεως νομοσχέδιο το οποίο μόλιςλάβει την υπογραφή και του Υπουργού Οικονομικών θα εισαχθεί για συζήτηση στοΣώμα».

Αναφερόμενος στους ισχυρισμούς του υπεύθυνου επί αγροτικώνθεμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Αραχωβίτη ότι φέρνει προς ψήφιση την τροπολογία πουεκείνος είχε καταθέσει, ο κ. Βορίδης επεσήμανε: «Η διάταξη αυτή έχει συνταχθεί από την Κτηνιατρική Υπηρεσία. Αφού ήταντόσο απλό το ζήτημα, γιατί δεν το τελείωσε ο κ. Αραχωβίτης; Δεν φτάνει πουέχουν ολιγωρήσει, είναι αμελείς, δεν επέλυσαν βασικά ζητήματα, δεν δέσμευσανποσά, τώρα παριστάνουν και τους κήνσορες και τους τιμητές. Η υποκρισίαπερισσεύει».

The post Βορίδης: Θέμα ημερών οι ανακοινώσεις για ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα