Βορίδης: Ιστορικής σημασίας συμφωνία για τη νέα ΚΑΠ

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης συμμετείχε στην τακτική σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 19 και την Τρίτη 20 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο η οποία κατέληξε σε μία ιστορικής σημασίας συμφωνία για την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της περιόδου 2022 - 2027 έπειτα από 2,5 περίπου χρόνια δύσκολων διαπραγματεύσεων.

Μετάαπό μία πολύωρη συνεδρίαση που διήρκεσε συνολικά πάνω από 40 ώρες, τα 27 Κράτη- Μέλη κατέληξαν σε μία ισορροπημένη συμφωνία για τον κανονισμό που αφορά σταΣτρατηγικά

Σχέδια της ΚΑΠ, με την οποία διαμορφώθηκε ο τρόπος ενσωμάτωσης τηςπεριβαλλοντικής φιλοδοξίας (Πράσινη Συμφωνία) της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιοεφαρμογής της Ευρωπαϊκής Αγροτικής Πολιτικής.

Συγκεκριμένα,ο Υπουργός πέτυχε να υπάρξει σημαντικός βαθμός ευελιξίας στην εφαρμογή τωνοικολογικών σχημάτων (eco schemes) του Πυλώνα Ι (άμεσες ενισχύσεις) προκειμένουνα μην απολεσθούν ευρωπαϊκοί πόροι. Επιπλέον, συμφωνήθηκε η δυνατότητασυμψηφισμού γεωργοπεριβαλλοντικών δαπανών του Πυλώνα ΙΙ (αγροτική ανάπτυξη) μετα ποσά που θα διατεθούν για την υλοποίηση των οικολογικών σχημάτων.

Επιπροσθέτως,στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης σχετικά με τα Πρότυπα για την καλή γεωργική καιπεριβαλλοντική κατάσταση της γης #8 (Αμειψισπορά) και #9 (Διατήρηση μηπαραγωγικών στοιχείων και περιοχών για τη βελτίωση της βιοποικιλότητας στιςγεωργικές εκμεταλλεύσεις), συμφωνήθηκε να εφαρμόζονται σε εκτάσεις πάνω από 100στρέμματα χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση.

Όπωςεπιπλέον αναφέρει το ΥΠΑΑΤ, ο κ. Βορίδης πέτυχε να εξαιρεθούν από τηδημοσιονομική πειθαρχία οι μικροκαλλιεργητές που λαμβάνουν ενισχύσεις έως 2.000ευρώ ετησίως, όπως επίσης και να υπόκεινται σε πιο απλοποιημένους ελέγχους μεστόχο τη διασφάλιση της συμβολής τους στις φιλοπεριβαλλοντικές απαιτήσεις πουθέτει η Ένωση.

Στη βάση αυτής της Συμφωνίας, το Συμβούλιο προώθησε το θέμα για συζήτηση και ψήφιση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να ολοκληρωθεί και τυπικά το νομικό πλαίσιο των κανονισμών της νέας ΚΑΠ

Στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στο Λουξεμβούργο συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Κωνσταντίνος Μπαγινέτας. 

The post Βορίδης: Ιστορικής σημασίας συμφωνία για τη νέα ΚΑΠ appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα