Συστάσεις του Συμβουλίου της Ε.Ε. σχετικά με τη βιοασφάλεια και τις διασυνοριακές ασθένειες των ζώων

Το Συμβούλιο ενέκρινε σήμερασειρά συμπερασμάτων σχετικά μετη «βιοασφάλεια: μια ευρείαέννοια με ενιαία προσέγγιση».

Σε πρακτικό επίπεδο, ηβιοασφάλεια νοείται εν γένει ως μέτραδιαχείρισης και υλικά μέτρα που έχουν σχεδιαστεί για τη μείωσητου κινδύνου των διασυνοριακώνασθενειών των ζώων. Γενικότερα, αποτελεί στρατηγική και ολιστικήπροσέγγιση για τη διαχείριση των σχετικών κινδύνων. Το υψηλό επίπεδοβιοασφάλειας είναι απαραίτητο για την προστασία του εδάφους της Ε.Ε. από τηνείσοδο και την εξάπλωση ασθενειών τωνζώων, πολλές από τις οποίες μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειεςόχι μόνο για

τον γεωργικό τομέα, αλλά και για την κοινωνία στο σύνολό της.

Στα συμπεράσματά του, τοΣυμβούλιο τονίζει με έμφαση τον βασικό ρόλο της βιοασφάλειας για τηναντιμετώπιση των υφιστάμενων απειλών, όπως η αφρικανική πανώλη των χοίρωνκαι ο αφθώδης πυρετός, και τονίζει τη σημασία της συμμετοχής και της συνεργασίαςόλων των σχετικών τομέων και παραγόντων, συμπεριλαμβανομένωνόχι μόνο των γεωργών και άλλων κατόχων ζώων, αλλά επίσης, παραδείγματος χάριν,των μεταφορέων και των κυνηγών.

Προς τον σκοπό αυτό, τοΣυμβούλιο καλεί τα κράτη μέλη και την Κομισιόν να εξασφαλίσουν επαρκή ικανότητα βιοασφάλειας και επαρκείς οικονομικούς πόρους τόσο σεεθνικό όσο και σε ενωσιακό επίπεδο.

Στα συμπεράσματαεπισημαίνονται επίσης οι κίνδυνοι που ενέχει ο ανθρώπινος παράγοντας καθώς και ο ρόλος των εκστρατειώνεπικοινωνίας και ευαισθητοποίησης για τον μετριασμό των κινδύνων αυτών.

Η Ε.Ε. αντιμετώπισε διάφορεςκρίσεις και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στην επικράτειά της εξαιτίας τωνδιασυνοριακών ασθενειών των ζώων, όπως η αφρικανική πανώλη των χοίρων και οαφθώδης πυρετός. Οι διασυνοριακές ασθένειες των ζώων είναι εξαιρετικάμεταδοτικές και μπορούν να εξαπλωθούν γρήγορα, ανεξαρτήτως εθνικών συνόρων, καιέχουν σοβαρές κοινωνικοοικονομικές συνέπειες στις περιοχές όπου εμφανίζονται.

Παρά τις προσπάθειες πουέχουν καταβάλει τα κράτη μέλη για τον έλεγχο και την εξάλειψη των ασθενειών πουέχουν εισέλθει στην Ε.Ε. τα τελευταία χρόνια, η δυναμική επιζωοτική κατάστασησε τρίτες χώρες που γειτνιάζουν με την Ε.Ε. αποτελεί συνεχή απειλή εισβολής ήεκ νέου εισβολής των διασυνοριακών ασθενειών των ζώων στην Ε.Ε.

Keywords
Τυχαία Θέματα