Στις προτεραιότητες Βορίδη η ενίσχυση της ορεινής αιγοπροβατοτροφίας

Σε διαβούλευση θα τεθεί, εντός των επομένων ημερών, νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο οποίο θα περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις που αφορούν στον ΕΛΓΑ, δήλωσε χθες Τετάρτη 17/6 στη διάρκεια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης.

«Οι ρυθμίσεις αυτές θα περιορίζουν διάφοραανορθολογικά κόστη στον ΕΛΓΑ και θα βελτιώνουν την κατάστασή του», ανέφερεχαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης για να προσθέσει: «Βελτιώνοντας

τη δημοσιονομικήκατάσταση του Οργανισμού, θα μπορέσει αυτός να εξυγιανθεί ταμειακά και επομένωςνα βελτιώσει και τον χρόνο αποπληρωμής και καταβολής των ζημιών».

Απαντώντας σε άλλη επίκαιρη ερώτηση ο ΥπουργόςΑγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επεσήμανε τη σαφή πρόθεσή του να ενισχύσει τηνορεινή κτηνοτροφία.

Ο κ. Βορίδης τόνισε ότι η ενίσχυση της ορεινήςαιγοπροβατοτροφίας είναι στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης όχι μόνο γιακοινωνικούς λόγους αλλά και διότι «ο τρόπος που αναπτύσσεται έχει ποιοτικάχαρακτηριστικά τα οποία δίνουν προβάδισμα στην προσπάθεια που κάνουμε για τηνενίσχυση της ποιότητας σε συγκεκριμένα προϊόντα».

Αναφερόμενος στην πρόσφατη ανακοίνωση τηςενίσχυσης της ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας με τη δέσμευση 31 εκατομμυρίων ευρώ γιανα αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, ο κ. Βορίδηςτόνισε ότι τα χρήματα αυτά δεν έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση διαρθρωτικώνπροβλημάτων της κτηνοτροφίας. «Το ποσό των 31 εκατομμυρίων θα κατευθυνθεί, μετη διαδικασία των κρατικών ενισχύσεων, σε όσους επλήγησαν από τον κορωνοϊό»ανέφερε και πρόσθεσε: «Ακούω μια σύγκριση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε 41, εσείς δώσατε31. Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε 41 για τα διαρθρωτικά προβλήματα της αιγοπροβατοτροφίας σε τεσσεράμισιχρόνια. Εμείς δίνουμε 31 για την επίπτωση από τον κορωνοϊό σε δύο μήνες».

Ο κ. Βορίδης διευκρίνισε ότι θα εξελιχθεί τώρα ηδιαδικασία των ενισχύσεων και αν διαπιστωθούν αδικίες «αφού διασταυρώσουμεστοιχεία και θα τις καλύψουμε» επαναλαμβάνοντας ότι η παρούσα ρύθμιση είναιστοχευμένη και ορθολογική αλλά ως οριζόντια, διαφανής και ενιαία, δεν μπορεί νακαλύψει όλες τις περιπτώσεις.

Σε ό,τι αφορά στη δακοκτονία ο κ. Βορίδηςεπανέλαβε ότι η Κρήτη έχει ήδη ενισχυθεί, μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών καικατόπιν σχετικής εισήγησης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μετο ποσό των δύο εκατομμυρίων ευρώ αλλά και περαιτέρω, υπογραμμίζοντας ότι «όλαέχουν γίνει προσηκόντως και εμπροθέσμως. Είμαστε απολύτως έτοιμοι και,επομένως, δεν υπάρχει η παραμικρή καθυστέρηση στο ζήτημα αυτό, που είχεεμφανιστεί σε άλλες χρονιές».

Αναφορικά με τον αριθμό των δακοκτονιών, δηλαδήτων δολωματικών ψεκασμών, ο Υπουργός έκανε σαφές ότι αυτός έχει σχέση με τιςκαλές γεωργικές πρακτικές που πρέπει να ακολουθούνται και για τις οποίες οιπλέον αρμόδιοι είναι οι ειδικοί γεωπόνοι – επιστήμονες. Συμπλήρωσε δε ότι ηΚρήτη «έχει πάρει πιο ακριβά και πιο εξελιγμένα φάρμακα για τη δακοκτονία».

Τέλος, σχετικά με ζητήματα αντιχαλαζικής προστασίας, ο κ. Βορίδης έκανε σαφές ότι το Υπουργείο δεσμεύεται από σύμβαση και προκήρυξη της προηγούμενης Κυβέρνησης, όμως υπογράμμισε την ύπαρξη μέτρων ενεργητικής χαλαζοπροστασίας και μάλιστα με υψηλές χρηματοδοτήσεις οι οποίες φθάνουν συνολικά τα 12,5 εκατομμύρια ευρώ.

«Θέλω να παρακινήσω τους παραγωγούς να προχωρήσουν στην αξιοποίηση αυτών των μέτρων και αυτών των επενδύσεων οι οποίες χρηματοδοτούνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης», κατέληξε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

The post Στις προτεραιότητες Βορίδη η ενίσχυση της ορεινής αιγοπροβατοτροφίας appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα