Προς έγκριση από την Ε.Ε. 6 νέα σήματα του ΕΛΓΟ, ανάμεσά τους τα AGRO 8 και AGRO 11

14:00 8/9/2021 - Πηγή: meatnews

Την παρουσίαση έξι νέων σημάτων πιστοποίησης AGRO, πραγματοποίησε σε ειδική εκδήλωση ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Ανάμεσά τους το AGRO 8 για πιστοποιημένο χοιρινό κρέας και το AGRO 11 για προϊόντα από κοτόπουλα ελεύθερης βοσκής.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες 7/9/2021 στον κήπο του Βυζαντινού Μουσείου στην Αθήνα από τον πρόεδρο

του ΕΛΓΟ καθηγητή Σέρκο Χαρουτουνιάν και εκπροσώπους των τεχνικών επιτροπών που εκπόνησαν τα νέα σήματα.

O πρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, καθηγητής Σέρκος Χαρουτουνιάν

«Η πολύ πλούσια βιοποικιλότητα, η μοναδική παράδοση και οι μικρές παραγωγές που συνεπάγεται ο περιορισμένος κλήρος της Ελλάδος, επιβάλλουν ως μονόδρομο για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα της χώρας τη στρατηγική στροφή προς την παραγωγή πιστοποιημένων προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία», τόνισε ο κ. Χαρουτουνιάν στην ομιλία του και συνέχισε: «Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ανταποκρινόμενος στις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή και της αγοράς, έχει δημιουργήσει έξι νέα εθνικά πρότυπα ποιότητας, που εντάσσονται στη σειρά «ΑGRO» του Οργανισμού. Είμαι σίγουρος ότι θα τύχουν της εμπιστοσύνης του κοινού, ενισχύοντας στην πράξη τη στροφή προς τα ποιοτικότερα και υγιεινότερα αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα».

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ η διαδικασία για τα νέα σήματα είχε ξεκινήσει το 2018, αλλά "είχε βαλτώσει". Τα νέα σήματα πρόκειται να υποβληθούν στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τη διαδικασία για να δοθεί η τυπική έγκριση της Κομισιόν θα πρέπει να υπάρξει μια τρίμηνη περίοδος διαβούλευσης, οπότε αναμένεται τα σήματα να είναι διαθέσιμα στους παραγωγούς στο τέλος του χρόνου.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός εξήρε το ρόλο του ΕΛΓΟΔΗΜΗΤΡΑ στον τομέα της διασφάλισης της ποιότητας των τροφίμων, της προστασίας της προέλευσής τους και των συμβόλων και ενδείξεων στα αγροτικά προϊόντα. Και σημείωσε ότι «γι΄ αυτό και για εμάς, στο Υπουργείο, αποτελεί πρώτιστο μέλημα η υλοποίηση ενός πλέγματος πολιτικών για την εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής ασφάλειας και ποιότητας των τροφίμων που φτάνουν στο τραπέζι όλων μας. Για να προστατεύσουμε την υγεία και τα συμφέροντα των καταναλωτών. Για να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Και βεβαίως για να πετύχουμε τη μέγιστη δυνατή προστιθέμενη αξία για τα προϊόντα μας προς όφελος των ελλήνων παραγωγών».

Ο κ. Λιβανός τόνισε ότι θεωρεί «επιβεβλημένη την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών, και κυρίως των νέων και των παιδιών μας, για την αναγκαιότητα και τον ρόλο μιας πιο καλής, πιο σωστής, πιο υγιεινής διατροφής. Γιατί τελικά, όπως πολύ σωστά λένε, είμαστε ό,τι τρώμε».

Και κατέληξε: «Διαβεβαιώνω ότι είμαστε εδώ για να προφυλάσσουμε τη διατροφική αλυσίδα, να εξασφαλίσουμε την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία και βεβαίως για να στηρίξουμε τους παραγωγούς μας, τους αγρότες και τους καταναλωτές μας. Για να διασφαλίζουμε την παραγωγή καλύτερων προϊόντων, για μια καλύτερη ζωή. Για μας και τα παιδιά μας».

Τα 6 νέα εθνικά σήματα πιστοποίησης

Τα έξι νέα σήματα πιστοποίησης αφορούν:

Προϊόντα ολοκληρωμένης διαχείρισης (AGRO 2)Πιστοποιημένο χοιρινό κρέας (AGRO 8)Προϊόντα προστατευόμενων περιοχών δικτύου Natura 2000 (AGRO 9)Τοπικά προϊόντα (AGRO 10)Προϊόντα από κοτόπουλα ελεύθερης βοσκής (AGRO 11)Προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας θαλάσσιας εκτροφής και λιμνοθαλασσών (AGRO 12)

Την παρουσίαση των σημάτων έκαναν εκπρόσωποι των επιμέρους τεχνικών επιτροπών.

AGRO 8. Πιστοποιημένο χοιρινό κρέας Ο επίκουρος καθηγητής Κτηνιατρικής ΑΠΘ, Παναγιώτης Τάσσης

Για το AGRO 8 μίλησε ο επίκουρος καθηγητής της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ Παναγιώτης Τάσσης, ο οποίος τόνισε ότι το νέο πρότυπο "αφήνει πίσω παλαιότερες πρακτικές", ενώ δίνει βάρος στην ορθή διατροφή των χοίρων, την βιοασφάλεια και την ευζωία των ζώων. Όπως είπε για να προχωρήσει ένα νέο πρότυπο πρέπει να έχει άμεσο όφελος ο χοιροτρόφος, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζεται και ο τελικός καταναλωτής του προϊόντος. Ο κ. Τάσσης είπε ακόμη ότι έχουν ενδιαφερθεί κάποιοι παραγωγοί στη Βόρεια Ελλάδα και αναμένουν την εφαρμογή του νέου σήματος.

Απαντώντας ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ σε ερώτηση του Meat News σχετικά με τις ενστάσεις που είχαν διατυπωθεί στη διαβούλευση που προηγήθηκε από διάφορους φορείς, είπε ότι στην τελική διαμόρφωση του σήματος λήφθηκαν υπόψη αυτές οι απόψεις και αμβλύνθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι αντιρρήσεις.

Μπορείτε να διαβάσετε εδω σε μορφή pdf την παρουσίαση του κ. Π. Τάσση

AGRO 11. Προϊόντα από κοτόπουλα ελεύθερης βοσκήςH τεχνική σύμβουλος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πτηνοτροφίας, Μαρία Σιμιτοπούλου

Για το AGRO 11 μίλησε η Μαρία Σιμιτοπούλου ως εκπρόσωπος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πτηνοτροφίας. Όπως είπε ενώ η καταναλωτική ζήτηση κρέατος πουλερικών είναι πολύ υψηλή, έχει αλλάξει ο τρόπος διάθεσης: από το 1990 που το 95% των παραγόμενων κοτόπουλων διατίθεντο ολόκληρα, το 2020 το ποσοστό αυτό έπεσε στο 40% μόνο.

Άρα οι επιχειρήσεις εκτροφής κοτόπουλων ελεύθερης βοσκής είχαν την ανάγκη ενός προτύπου που να τους επιτρέπει να αξιοποιήσουν τα πιστοποιημένα προϊόντα τους.

Μπορείτε να διαβάσετε εδώ σε μορφή pdf την παρουσίαση της κας Μ. Σιμιτοπούλου

Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ θα επιβλέπει την εφαρμογή και νέων αυτών προτύπων AGRO, διενεργώντας επιθεωρήσεις στους ιδιωτικούς φορείς που θα δραστηριοποιηθούν στην πιστοποίησή τους, στις πιστοποιημένες επιχειρήσεις και στα σημεία πώλησης των προϊόντων των πιστοποιημένων ή μη επιχειρήσεων, με στόχο τη διαπίστωση της συμμόρφωσής τους με τις προδιαγραφές.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα