Πρόγραμμα ενίσχυσης αγροκτηνοτρόφων και αλιέων εισηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ

Για αποσπασματικότητα, προχειρότητα, αναβλητικότητα και τελικά έλλειψη σχεδίου για την υποστήριξη της μετάβασης σε μια βιώσιμη, περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά, ελληνική γεωργία, κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κάνονταςλόγο για την πολιτική διαχείριση της κρίσης στον αγροτικό τομέα, το κόμμα της αξιωματικήςαντιπολίτευσης, έδωσε στη δημοσιότητα την εξειδίκευση στον αγροτικό τομέα, τωνμέτρων που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο του προγράμματος «ΜένουμεΌρθιοι».

Όπωςανακοινώνει

ο ΣΥΡΙΖΑ, «Οι πληττόμενεςαγροτικές επιχειρήσεις και συνεταιρισμοί καλύπτονται πλήρως από την ομπρέλα τωνβασικών οριζόντιων μέτρων του “Μένουμε Όρθιοι”, δηλαδή από την μη επιστρεπτέαενίσχυση και την αναπλήρωση του μισθολογικού κόστους και οι αγρότες ως φυσικάπρόσωπα καλύπτονται από τις προβλέψεις του Εισοδήματος Έκτακτης Ανάγκης.Επομένως, τα άμεσα μέτρα ύψους 300 εκ. ευρώ που ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ αφορούν σεεπιπλέον ποσό που απαιτείται σήμερα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τουαγροτικού κόσμου, πέραν των οριζόντων μέτρων και πέρα από την ενεργοποίηση τωνεργαλείων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και των χρηματοδοτικών εργαλείωντης Αναπτυξιακής Τράπεζας που έτσι κι αλλιώς είχαν προβλεφθεί πριν το ξέσπασματης πανδημίας».

Στοπλαίσιο αυτό, το κόμμα εισηγείται μέτρα που στηρίζουν το εισόδημα του γεωργού,του κτηνοτρόφου, του αλιέα αλλά και τις αγροτικές επιχειρήσεις και επιπλέον θωρακίζουντη βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα. Τα μέτρα είναι τα ακόλουθα:

ΓΕΩΡΓΙΑ
Μέτραστήριξης του εισοδήματος των αγροτών

• Στήριξη των κτηνοτρόφων για απώλειαεισοδήματος λόγω χαμηλών τιμών πώλησης (αμνοερίφια και λοιπή ζωική παραγωγή)σύνολο 80 εκ.

• Ειδική ενίσχυση ελαιοκαλλιέργειαςλόγω πτώσης ζήτησης και τιμών ύψους 120 εκ. (πρόβλημα που προηγείται τηςπανδημίας)

• Ειδικό σχέδιο απόσταξης οίνου μεενίσχυση ύψους 30 εκατ. του συγχρηματοδοτούμενου επιχειρησιακού προγράμματοςοίνου για την αλλαγή χρήσης των αποθεμάτων ώστε να καταστεί δυνατή η απορρόφησητης παραγωγής της αμπελουργίας αυτή την καλλιεργητική περίοδο.

• Μείωση των εισφορών ΕΛΓΑ για τηντρέχουσα καλλιεργητική περίοδο κατά 20% με κάλυψη του κενού από εθνικούςπόρους, ύψους 35 εκατ.

• Επιτάχυνση των πληρωμών του δημοσίουπρος δικαιούχους (παλαιές οφειλές, υπόλοιπα βασικής ενίσχυσης, μέτρα ΠΑΑ, κλπ)

Το Κράτος ως αγοραστής «ύστατηςκαταφυγής» για την απορρόφηση παραγωγής πληττόμενων κλάδων

• Ειδικό πρόγραμμα απορρόφησηςπαραγόμενων προϊόντων ύψους 30 εκατ. για στήριξη κοινωνικών και κρατικών δομών(κοινωνικά παντοπωλεία/τράπεζες τροφίμων, γηροκομεία, σχολεία) με φρέσκααγροτικά προϊόντα αγροτικών συνεταιρισμών νωπών κηπευτικών, φρούτων εποχής,γαλακτοκομικών ειδών, ελαιολάδου.

Αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων καιτροποποιήσεις στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020

• Άμεση ενεργοποίηση ευρωπαϊκούπρογράμματος «Φρούτα & Γάλα στα σχολεία» ύψους 4,8 εκ. περίπου για το 2020που λόγω ‘ανωτέρας βίας’ μπορεί να αξιοποιηθεί, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις τηςΕπιτροπής, για αγορά και διανομή σε δημόσια νοσοκομεία, κοινωφελή ιδρύματα καιτράπεζες τροφίμων.

Ενίσχυσηρευστότητας μέσω Χρηματοδοτικών Εργαλείων

• Άμεση ενεργοποίηση του ΤαμείουΕγγυοδοσίας της Αναπτυξιακής Τράπεζας (έχουν εξαγγελθεί πόροι 250 εκατ. για τηνχρηματοδότηση των αγροτών και αγροτικών επιχειρήσεων (μέχρι 200 χιλ για αγρότεςκαι 500 χιλ για επιχειρήσεις), σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΕΕ, για την παροχήμερικών εγγυήσεων για δάνεια κεφαλαίου κίνησης καθώς και για την μερική ή πλήρηεπιχορήγηση προμηθειών εγγυήσεων για τη χορήγηση δανείων (αφορά και τηναλιεία).

• Άμεση ενεργοποίηση του νεοιδρυθέντοςΤαμείου Εγγυήσεων ΠΑΑ για την χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων στη γεωργίαάνω των 10 χιλ ευρώ με πόρους κοντά στα 450 εκ. και με την εγγύηση 80 εκ. τουΠΑΑ.

• Άμεση ενεργοποίηση του χρηματοδοτικούεργαλείου των μικροπιστώσεων που προέβλεπε η σύσταση του Ταμείου Εγγυήσεων τουΠΑΑ με την νομοθέτηση του σχετικού νομοσχεδίου που είχε ετοιμάσει η κυβέρνησηΣΥΡΙΖΑ.

• Καταβολή του 70% των άμεσωνενισχύσεων της ΚΑΠ στους αγρότες πριν τοκαλοκαίρι στη βάση του μέσου όρου τωνδηλώσεων των περασμένων τριών ετών.

ΑΛΙΕΙΑ
• Στήριξη των πληττόμενων αλιέων με τοΕισόδημα Έκτακτης Ανάγκης (για παράδειγμα αλιέας παντρεμένος με 2 παιδιά με καθαρό περσινό εισόδημα 9.000€θα λάβει 3.200 € μέχρι και τον Σεπτέμβρη).

Άμεσαμέτρα στήριξης με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας &Θάλασσας (ΕΠΑΛΘ 2014-2020)

•           Αντιστάθμιση για την απώλεια εισοδήματος με το μέτρο για την προσωρινή παύση αλιευτικών δραστηριοτήτων για τους αλιείς εκτιμώμενου ύψους 10 εκατ.

•           Παροχή αντιστάθμισης και χορήγηση κεφαλαίου κίνησης για την παραγωγή στην υδατοκαλλιέργεια και την μεταποίηση με το μέτρο για τη δημόσια υγεία συνολικού ύψους 30 εκατ.

The post Πρόγραμμα ενίσχυσης αγροκτηνοτρόφων και αλιέων εισηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα