Πλήγμα για τις αυστραλιανές εξαγωγές βοδινού στην Κίνα – Σε νέα φάση ο εμπορικός πόλεμος μετά τον κορωνοϊό

Καθώς γίνεται γνωστή η είδηση, δύσκολα μπορείς να αποφύγεις τις συσχετίσεις.

Η Κίναανέστειλε τις εισαγωγές βοδινού από τέσσερις εκ των μεγαλύτερων μεταποιητώνκρέατος που δραστηριοποιούνται στην Αυστραλία. Λίγο νωρίτερα είχε ξεσπάσει κόντραγια τις ευθύνες της Κίνας στη διάδοση του κορωνοϊού, όπου η Αυστραλία φάνηκε νακλίνει περισσότερο προς τη στάση του Αμερικανού προέδρου Ντ. Τραμπ.

Η κινεζικήαπόφαση να αναστείλει τις εισαγωγές βοδινού από την Αυστραλία έρχεται μετά τηναπαίτηση της Αυστραλίας, τον περασμένο μήνα, για διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευναςσχετικά με την προέλευση του νέου

κορωνοϊού, και λίγες μόλις ημέρες μετά τηνπρόταση της Κίνας να επιβάλει δασμό 80% στις εισαγωγές κριθαριού από την Αυστραλία.

Ο εμπορικόςπόλεμος λοιπόν ανάβει και σε εκείνο το μέτωπο, με την Κίνα να ισχυρίζεται ότι οιεπιχειρήσεις μπλοκαρίστηκαν οι εξαγωγές τους έχουν προβλήματα με την επισήμανσηκαι τα υγειονομικά πιστοποιητικά. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥπουργείουΕξωτερικών, η τελωνειακή υπηρεσία της Κίνας εντοπίζει «συνεχώς» περιστατικάκατά τα οποία οι αυστραλιανές εταιρείες παραβιάζουν τις απαιτήσεις επιθεώρησης καικαραντίνας. Έτσι λοιπόν ανεστάλησαν οι εισαγωγές για «να διασφαλιστεί η ασφάλειακαι η υγεία των Κινέζων καταναλωτών».

Ο Αυστραλός υπουργόςΕμπορίου από την πλευρά του χαρακτήρισε την κινεζική απαγόρευση «απογοητευτική».Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι «χιλιάδες θέσεις εργασίας σχετίζονται με αυτές τιςεγκαταστάσεις επεξεργασίας κρέατος. Πολλοί περισσότεροι αγρότες βασίζονται σεαυτές για την πώληση των βοοειδών τους».

Στις μέρες μας,πάντως, που όλα δείχνουν να μπαίνουν σε μια στενωπό και αναμένεται παγκόσμιαοικονομική ύφεση, πρέπει να σκεφτόμαστε και πέρα από τα προφανή. Ήδη, πολλοίαναλυτές συσχετίζουν την απόφαση της Κίνας όχι μόνο με τη στάση της Αυστραλίαςστην υπόθεση του κορωνοϊού, αλλά και με την υποχρέωση που έχει αναλάβει η Κίναέναντι των ΗΠΑ να αυξήσει τις εισαγωγές αμερικανικών γεωργικών προϊόντων,συμπεριλαμβανομένου του βόειου κρέατος. Η δέσμευση αυτή απορρέει από την Φάση 1της εμπορικής συμφωνίας Κίνας – ΗΠΑ. Ήταν φανερό ότι για να αυξήσει τις εισαγωγέςτης από τις ΗΠΑ, η Κίνα θα πρέπει να κόψει από κάπου αλλού. Και στη ζυγαριάίσως να βαραίνουν περισσότερο οι εμπορικές σχέσεις με τους Αμερικανούς, οιοποίοι όμως επίσης ασκούν πολύ μεγάλη κριτική και πίεση στην Κίνα για τη στάση τηςκατά το ξεκίνημα της πανδημίας. Τα πράγματα βίσκοναι σε μια λεπτή ισορροπία, οεμπορικός πόλεμος ίσως να μπαίνει σε νέα φάση με καινούργια επεισόδια, οπότε αςπεριμένουμε να τα δούμε…

Ας πούμε για το τέλος ότι, με αξία πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (1,94 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ), η κινεζική ζήτηση για αυστραλιανό βοδινό αυξήθηκε το 2019. Η υπόθεση αποτελεί πλήγμα για την Αυστραλία η Κίνα είναι μακράν ο μεγαλύτερος εμπορικός της εταίρος, απορροφώντας το 38% του συνόλου των εξαγωγών το 2019. Η Αυστραλία ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής βοδινού στην Κίνα το 2019, μετά τη Βραζιλία και την Αργεντινή.

[Με πληροφορίες από REUTERS]

The post Πλήγμα για τις αυστραλιανές εξαγωγές βοδινού στην Κίνα – Σε νέα φάση ο εμπορικός πόλεμος μετά τον κορωνοϊό appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα