Παγκόσμια δίψα για πρωτεΐνη
Η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για πρωτεΐνη αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς την παγκόσμια αγορά τροφίμων και επηρεάζει πλέον άμεσα τη γεωργία, την κτηνοτροφία και τη βιομηχανία τροφίμων. Αυτό που μέχρι πριν από λίγα χρόνια θεωρούνταν κυρίως τάση της αθλητικής διατροφής, σήμερα έχει εξελιχθεί σε ένα ευρύτερο καταναλωτικό ρεύμα που καθορίζει παραγωγικές και εμπορικές αποφάσεις σε ολόκληρο τον αγροδιατροφικό τομέα.
Προϊόντα όπως γιαούρτια, ροφήματα, μπάρες δημητριακών, γλυκά, ακόμη και καφές ή παγωτό,
Η νέα αυτή τάση δημιουργεί ήδη έντονες πιέσεις στην αλυσίδα παραγωγής τροφίμων, από την παραγωγή γάλακτος και κρέατος μέχρι τις καλλιέργειες φυτικών πρωτεϊνών και τις διεθνείς εμπορικές ροές αγροτικών προϊόντων.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της whey protein, δηλαδή της πρωτεΐνης ορού γάλακτος, όπου μέσα στο 2026 καταγράφηκαν σημαντικές αυξήσεις τιμών και περιορισμένη διαθεσιμότητα στην παγκόσμια αγορά. Η ζήτηση αυξήθηκε τόσο έντονα ώστε αρκετές επιχειρήσεις δήλωσαν ότι τα αποθέματά τους είχαν ήδη δεσμευτεί για μήνες.
Το πρόβλημα δεν σχετίζεται απαραίτητα με έλλειψη γάλακτος, αλλά με το γεγονός ότι η παραγωγή whey απαιτεί εξειδικευμένες μονάδες επεξεργασίας και σύνθετες διαδικασίες μεταποίησης. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν αυξηθεί η παραγωγή πρώτης ύλης, η βιομηχανία δεν μπορεί να ανεβάσει άμεσα τον όγκο παραγωγής.
Αλλάζουν οι καλλιέργειες και η κτηνοτροφίαΗ παγκόσμια «στροφή στην πρωτεΐνη» επηρεάζει πλέον και τις επιλογές των παραγωγών. Σε αρκετές χώρες, αγρότες εγκαταλείπουν μέρος των παραδοσιακών καλλιεργειών και επενδύουν περισσότερο σε φυτικές πρωτεΐνες όπως όσπρια, αρακάς και άλλες πρωτεϊνούχες καλλιέργειες που χρησιμοποιούνται σε συμπληρώματα και εμπλουτισμένα τρόφιμα.
Την ίδια στιγμή, η αυξημένη κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών συμπίπτει με πιέσεις στη διεθνή κτηνοτροφία. Η μείωση κοπαδιών σε βασικές παραγωγικές χώρες, το αυξημένο κόστος ζωοτροφών, οι κλιματικές συνθήκες και οι περιβαλλοντικοί περιορισμοί δυσκολεύουν την επέκταση της παραγωγής κρέατος και γάλακτος.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η γεωργία και η κτηνοτροφία καλούνται πλέον να παράγουν περισσότερο, αλλά με λιγότερους φυσικούς πόρους και υψηλότερο κόστος λειτουργίας. Αυτό δημιουργεί νέες ισορροπίες στην αγορά τροφίμων και αυξάνει τον κίνδυνο διακυμάνσεων στις τιμές και στις διαθέσιμες ποσότητες πρώτων υλών.
Παράλληλα, αρκετοί επιστήμονες εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο η πραγματική ανάγκη κατανάλωσης πρωτεΐνης είναι τόσο υψηλή όσο παρουσιάζεται εμπορικά. Όπως σημειώνουν, σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες η μέση πρόσληψη πρωτεΐνης θεωρείται ήδη επαρκής, ωστόσο η βιομηχανία τροφίμων αξιοποιεί έντονα τη λέξη «protein» ως εργαλείο marketing.
Αυτό έχει οδηγήσει στη δημιουργία μιας νέας καταναλωτικής κουλτούρας, όπου όλο και περισσότερα προϊόντα εμπλουτίζονται με πρωτεΐνη, ακόμη κι όταν δεν υπάρχει ουσιαστικός διατροφικός λόγος.
Την ίδια στιγμή, η επιστημονική κοινότητα αναζητά εναλλακτικές λύσεις για το μέλλον, επενδύοντας σε νέες πηγές πρωτεΐνης όπως μικροάλγες, μύκητες, προϊόντα ζύμωσης και εξειδικευμένες φυτικές πρώτες ύλες.
Η συνολική εικόνα δείχνει ότι η παγκόσμια αγορά τροφίμων περνά σε μια νέα φάση, όπου οι διατροφικές τάσεις επηρεάζουν άμεσα τις καλλιέργειες, τη ζωική παραγωγή, τις επενδύσεις στη μεταποίηση και τις στρατηγικές των αγροδιατροφικών επιχειρήσεων.
Η «έκρηξη» της πρωτεΐνης δεν αλλάζει μόνο το περιεχόμενο των ραφιών στα σούπερ μάρκετ. Αλλάζει συνολικά τον τρόπο με τον οποίο οργανώνεται η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων και δημιουργεί νέα δεδομένα για παραγωγούς, κτηνοτρόφους και βιομηχανία τα επόμενα χρόνια.
Πηγή: dcamarketintelligence.com
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Ο πήχης για τον Αλέξη Τσίπρα και ποιοι πρέπει να τον φοβούνται
- Τρως μετά τις 9 το βράδυ; Δες τι λένε οι επιστήμονες για τον οργανισμό σου
- Η αγορά την κρατά στα 1,87, τα νούμερα δείχνουν για πολύ υψηλότερα
- Εορτολόγιο: Μεγάλη γιορτή σήμερα – Ποιοι γιορτάζουν Τετάρτη, 27 Μαΐου
- «Η κατάστασή της έχει επιδεινωθεί» – Ανησυχία για την πριγκίπισσα Μέτε-Μάριτ
- Ελληνικό παράδοξο: Μεγάλη αύξηση απασχόλησης στους κλάδους με χαμηλή παραγωγικότητα
- Metro/MyMarket: Επενδύσεις 280 εκατ. ευρώ μέχρι το 2029 και 150 νέα καταστήματα – Η παγίδα του πλαφόν και τα «σταθερά βήματα».
- Συνεχίζεται η καταβολή των συντάξεων
- (Πώς) παράγεται αξία στην οικονομία;
- Τραμπ: Δηλώνει ότι oι ιατρικές του εξετάσεις πήγαν «τέλεια»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις meatnews
- Τελευταία Νέα meatnews
- Παγκόσμια δίψα για πρωτεΐνη
- Σήμα κινδύνου από τα Τενάγη Φιλίππων
- Copa-Cogeca: Προειδοποίηση για την αγροτική παραγωγή
- Ευλογιά αιγοπροβάτων: Καμία χαλάρωση το καλοκαίρι
- Πιέσεις στο ευρωπαϊκό χοιρινό το 2026
- ΚΑΠ: Τρέχουν πληρωμές και ενισχύσεις
- Agrifood Leadership 2025–2026: Νέα γενιά ηγετών αγροδιατροφής
- Για νέο κύμα ακρίβειας προειδοποιεί ο FAO
- Πιέσεις χωρίς τέλος στην αιγοπροβατοτροφία
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Το πιο ακριβό πείραμα της Ευρώπης: Πώς ένας τσάρος έκανε τον βάλτο πρωτεύουσα
- Φάρμακα GLP-1 για απώλεια βάρους: Μετά τις ενέσεις, ανοίγει ο δρόμος και για το χάπι στην ευρωπαϊκή αγορά
- Οι πρώτες αντιδράσεις των επιχειρηματικών του τουρισμού στο νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο
- Κίνα: Άλμα 24,7% στα βιομηχανικά κέρδη, παρά την επιβράδυνση της οικονομίας
- DryDel Shipping: Επαναπατρίστηκαν οι 15 ναυτικοί του M/V «Warrior»
- L. Poensgen, E. Martin (BofA): Βλέπουμε ισχυρή διεθνή επενδυτική διάθεση για δυνατές ελληνικές εταιρίες
- Διπλή υπηκοότητα: Το νέο "plan B" των πλούσιων Αμερικανών εν μέσω παγκόσμιας αβεβαιότητας
- Το "εγχειρίδιο" για να φύγει ο Πούτιν
- Ο Πειραιάς "μεταμορφώνεται": Κερδίζουν έδαφος οι χρήσεις κατοικίας και φιλοξενίας



