Ως εισόδημα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα θα φορολογείται το διανεμόμενο πλεόνασμα συνεταιρισμών

Ψηφίστηκε χθες, ύστερα από πρόταση του ΥΠΑΑΤ σεσυνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, η τροποποίηση του άρθρου 29 παρ.3 τουν. 4384/2016, με διάταξη στο νόμο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών μετίτλο «Κύρωση Σύμβασης Παραχώρησης του Έργου της Μελέτης - Κατασκευής -Χρηματοδότησης - Λειτουργίας - Συντήρησης και Εκμετάλλευσης του Νέου ΔιεθνούςΑερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης και Μελέτη - Κατασκευή και Χρηματοδότηση των Οδικώντου Συνδέσεων».

Η αρχική διάταξη προέβλεπε

ότι μετά τηνεκκαθάριση των εξόδων και τον σχηματισμό αποθεματικού, το εναπομένον πλεόνασμαδιανέμεται στους αγρότες-μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού ή διατηρείταιστον Συνεταιρισμό ως εξατομικευμένη κατάθεση. Ηφορολόγηση, όμως, αυτών των διανεμηθέντων χρηματικών ποσών γινόταν μεσυντελεστή φορολόγησης 22% από το πρώτο ευρώ, καθώς θεωρείτο εισόδημα απόεμπορική δραστηριότητα. Με την τροπολογία, που ψηφίστηκε χθες, το συγκεκριμένοεισόδημα θα φορολογείται ως εισόδημα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα.

Προϋπόθεση είναι οι εν λόγω αγρότες-μέλη να τηρούν την υποχρέωση τηςπαρ. 3 του άρθρου 8 του ν. 4384/2016, δηλαδή να παραδίδουν το 80% της παραγωγήςτους στον Αγροτικό Συνεταιρισμό, που είναι εγγεγραμμένος και ενήμερος στο μητρώοτου άρθρου 19 του ίδιου ως άνω νόμου.

Η ρύθμιση έχει ως αποτέλεσμα ο αγρότης νατυγχάνει της έκπτωσης φόρου του άρθρου 16 του Κ.Φ.Ε. (Κώδικας ΦορολογικώνΕσόδων) που ξεκινά από τα 1.900 ευρώ χωρίς εξαρτώμενα μέλη και φτάνει τα 2.100ευρώ για τρία εξαρτώμενα μέλη και άνω, χτίζοντας με αυτόν τον τρόπο το κλιμακούμενοαφορολόγητο όριο που υφίσταται για τους αγρότες. Επίσης, επιτυγχάνεται η επίίσοις όροις φορολογική αντιμετώπιση εισοδημάτων προερχόμενων από την ίδια πηγή.

Έτσι, αφενός παρέχεται στήριξη τουεισοδήματος και βελτιώνεται η φορολογική θέση των αγροτών μελών ΑΣ και αφετέρου δίνεται κίνητρο, προκειμένου οι αγρότες ναεπιστρέψουν σε υφιστάμενα συνεργατικά σχήματα ή να ιδρύσουν νέα.

Η ψηφισθείσα διάταξη, με τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, θα ισχύσει για τα εισοδήματα που έχουν προκύψει από την 1η Ιανουαρίου του 2018.

Όπως ανακοινώνει το ΥΠΑΑΤ, η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει την «κυβερνητική πολιτική στήριξης και προώθησης των συνεργατικών σχημάτων στον αγροτικό τομέα, με σκοπό τη μείωση του κόστους παραγωγής και την αύξηση του εισοδήματος των οργανωμένων γεωργών και των κτηνοτρόφων».

Keywords
Τυχαία Θέματα