Όλα τα θέματα που συζήτησαν οι υπουργοί Γεωργίας της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες

Διεξοδική συζήτηση για την νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ) μετά το 2020 είχαν χθες οι υπουργοί Γεωργία της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της συνόδου του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας.

Το βασικόθέμα ήταν βέβαια η συμφωνία σχετικά με τη μεταρρύθμιση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής(ΚΓΠ) μετά το 2020, ενόψει της επερχόμενης υιοθέτησης της γενικής προσέγγισηςτου Συμβουλίου τον Οκτώβριο του 2020. Έτσι, οι υπουργοί αντήλλαξαν απόψειςσχετικά με τρία στοιχεία της μεταρρύθμισης της ΚΓΠ:

-πράσινηαρχιτεκτονική,

-ενσωμάτωσητων συμπερασμάτων του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου στο μελλοντικό σύστημαάμεσων πληρωμών,

-νέο μοντέλολειτουργίας.

Αν καιπαρουσιάστηκαν αποκλίνουσες απόψεις για ορισμένα ζητήματα, εν τούτοις οιυπουργοί παρέμειναν σταθεροί στον στόχο, που είναι να συμφωνήσουν μέχρι τον Οκτώβριοτη γενική προσέγγιση του Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τηνεπίσημη ανακοίνωση, πολλοί υπουργοί αναγνώρισαν ότι οι προτάσεις της ΓερμανικήςΠροεδρίας κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Αυτές περιελάμβαναν την καθιέρωσηενός ενιαίου πανενωσιακού ελάχιστου μεριδίου των μη-παραγωγικών περιοχών καιμια πιο ευέλικτη και εθελοντική προσέγγιση για πλαφόν στις άμεσες πληρωμές.

Η πρότασηγια καθιέρωση υποχρεωτικών οικολογικών συστημάτων με πιλοτική διετή φάσηχαιρετίστηκε εν μέρει.

Όσον αφοράτο νέο μοντέλο λειτουργίας της ΚΓΠ, οι υπουργοί αναγνώρισαν την πρόοδο που έχειεπιτευχθεί μέχρι στιγμής, αλλά θεωρούν ότι χρειάζονται περαιτέρω συζητήσεις γιασυγκεκριμένα θέματα όπως: η διαδικασία έγκρισης των εθνικών στρατηγικών σχεδίωνκαι, γενικότερα, η ανάγκη για απλούστευση.

Διεθνές εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων

Οι υπουργοίσυζήτησαν τις εξελίξεις στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις των συμφωνιών ελεύθερουεμπορίου της Ε.Ε. με τρίτες χώρες και ενημερώθηκαν από την Κομισιόν για τιςαυξημένες εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων της Ε.Ε. τους πρώτους μήνες του2020, χάρη στην εφαρμογή των διεθνών συμφωνιών που συνήφθησαν πρόσφατα. Πολλοίυπουργοί εξέφρασαν επίσης την ισχυρή υποστήριξή τους στις προσπάθειες της Κομισιόννα συνάψει ανοιχτές, δίκαιες και βιώσιμες εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες,ιδίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Επιπλέον, στο τραπέζι της συζήτησανβρέθηκαν και άλλα επίκαιρα θέματα:

Η Γαλλία παρουσίασε μια δήλωση σχετικά με την ανάγκη ανάπτυξης φυτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη προκειμένου να μειωθεί η ισχυρή εξάρτηση από τις εισαγωγές.Η Ισπανία επανέλαβε τις εκκλήσεις για διατήρηση του τρέχοντος προϋπολογισμού στο πρόγραμμα για τις εξόχως απομακρυσμένες περιοχές στο επόμενο Πούετ’ες Δημοσιονομικό Πλαίσιο. ·Η Τσεχία και η Ιταλία παρουσίασαν ένα σύνολο επιθυμητών αρχών σχετικά με τη διατροφική επισήμανση στη συσκευασία τροφίμων.Η Τσεχία κάλεσε την Κομισιόν να υποβάλει πρόταση για την απαγόρευση της παραγωγής αυγών από ωοτόκες όρνιθες σε κλωβούς στην Ε.Ε. έως το 2030.Η Γερμανία παρουσίασε την πορεία της αφρικανικής πανώλους των χοίρων στη Γερμανία και τα μέτρα που ελήφθησαν. Η Τσεχία παρουσίασε την κατάσταση στον τομέα της χοιροτροφίας, καλώντας την Κομισιόν να υποβάλει μια πιο λεπτομερή ανάλυση.

The post Όλα τα θέματα που συζήτησαν οι υπουργοί Γεωργίας της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα