Νομοσχέδιο-σκούπα με νέα παράταση για τους στάβλους και ισοζύγια για τα αυγά

18:00 8/4/2020 - Πηγή: meatnews

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση έθεσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, από την Τρίτη 07/04/2020, το σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα».

Το νομοσχέδιο, η διαβούλευση τουοποίου θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη 21/04/2020, είναι το αποκαλούμενο «ερανιστικό»,στο οποίο υπενθυμίζουμε ότι έχει ανακοινωθεί πως θα ενσωματωθεί και η αυστηροποίησητου πλαισίου για τις ελληνοποιήσεις.

Με

το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο επιχειρείται η συνολικήδιευθέτηση θεμάτων που αφορούν αρμοδιότητες του ΥΠΑΑΤ, «τα οποία χρονίζουνχωρίς τις απαιτούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις με άμεση συνέπεια την αδυναμίαεφαρμογής των πολιτικών του Υπουργείου», όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεσητου νομοσχεδίου.

Οι ρυθμίσεις που εισάγονται αφορούν πρακτικά όλους τους τομείςαρμοδιότητας του ΥΠΑΑΤ. Αναλυτικά περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για την αλιεία καιτην ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών, το πολλαπλασιαστικό υλικό, τα λιπάσματα,τις έγγειες βελτιώσεις, αλλά και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και τακτηνιατρικά φάρμακα, τη δήλωση ισοζυγίων αυγών κατανάλωσης, τις Σχολές ΕπαγγελμάτωνΚρέατος, τις δαπάνες προγραμμάτων βρουκέλλωσης και σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας,αλλά και νέες ποινές για τα αγροτικά αδικηματα φθοράς.

Κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις

Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου παρατείνεταιη προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για τη νοµιµοποίηση κτηνοτροφικώνεγκαταστάσεων έως και την 31/12/2020, προκειμένου να δοθεί το αναγκαίο χρονικόδιάστημα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης της άδειας διατήρησης και ναδιευκολυνθούν οι κάτοχοι των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων να συγκεντρώσουν τοσύνολο των δικαιολογητικών που απαιτούνται για την έκδοση της άδειας διατήρησηςτων σταυλικών τους εγκαταστάσεων, δεδομένου ότι για την έκδοση ορισμένων από ταεν λόγω δικαιολογητικά απαιτούνται χρονοβόρες διαδικασίες.

Επιπλέον, προβλέπεται ότι μέχρι την ημερομηνίααυτή αναστέλλεται η ισχύς των διοικητικών πράξεων με τις οποίες διατάχθηκεδιακοπή λειτουργίας, αποβολή, κατεδάφιση ή επιβολή προστίμου και έχουν εκδοθείαλλά δεν έχουν εκτελεσθεί.

Στο ΑΡΤΕΜΙΣ και τα αυγά κατανάλωσης

Προβλέπεται η ένταξη των επιχειρήσεων παραγωγής και εμπορίας αβγώνκατανάλωσης στην ενιαία βάση δεδομένων «ΑΡΤΕΜΙΣ» για την επίτευξη τουαποτελεσματικού ελέγχου ισοζυγίων, ιχνηλασιμότητας και αντιμετώπισης τωναθέμιτων πρακτικών και ιδίως των ελληνοποιήσεων. Ειδικότερα, με τηνπροτεινόμενη προσθήκη προβλέπεται η επέκταση των αρμοδιοτήτων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑστον έλεγχο των ενωσιακών προτύπων εμπορίας και διακίνησης των αβγών με τηχρήση ισοζυγίων.

Σχολές Επαγγελμάτων Κρέατος - Εκδοροσφαγείς

Τροποποιούνται διατάξεις του άρθρου 18 του ν.1790/1988 (Α΄ 134) με σκοπό την απλούστευση της διαδικασίας αναγνώρισης τωνδημόσιων ή ιδιωτικών σχολών και ιδρυμάτων της χώρας που είναι αντίστοιχες/α μετις σχολές επαγγελμάτων κρέατος του ΥΠΑΑΤ. Επιπλέον, τροποποιούνται διατάξειςτου π.δ. 126/2000 (Α΄111) που αφορούν την εκπαίδευση τωνεκδοροσφαγέων από τις σχολές επαγγελμάτων κρέατος του ΥΠΑΑΤ, ενώ επίσης θεσπίζεταιμεταβατική διάταξη για τους παραδοσιακούς εκδοροσφαγείς, ώστε εντός δυο ετώναπό την έναρξη ισχύος του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου, να αποκτήσουν τηβεβαίωση παραδοσιακού εκδοροσφαγέα σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 126/2000,προκειμένου να συνεχίσουν να ασκούν το επάγγελμα αυτό.

Δαπάνες προγραμμάτων βρουκέλλωσης καισπογγώδους εγκεφαλοπάθειας

Ρυθμίζεται η καταβολή της αμοιβής των ιδιωτών κτηνιάτρων εκτροφής, οι οποίοι προσλήφθηκαν από τις Περιφέρειες της χώρας με σύναψη σύμβασης για την εφαρμογή του προγράμματος ελέγχου και εκρίζωσης της βρουκέλλωσης των αιγοπροβάτων και των αγελαίων βοοειδών (REV-1) έτους 2016, στο πλαίσιο του προγράμματος της εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου της χώρας του έτους 2016.

Επίσης προβλέπεται η καταβολή της επιχορήγησης που δικαιούνταν, υπό τη μορφή κινήτρου, οι κτηνοτρόφοι κατά τα έτη 2014 και 2015 για τη συμμετοχή τους στην εφαρμογή προγραμμάτων επιτήρησης ΜΣΕ και ΣΕΒ (σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια βοοειδών) ανεξάρτητα αν δείγματα νεκρών ζώων εξετάσθηκαν ή όχι για ΣΕΒ ή ΜΣΕ.

The post Νομοσχέδιο-σκούπα με νέα παράταση για τους στάβλους και ισοζύγια για τα αυγά appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα