Η σπατάλη τροφίμων μάστιγα για την ανθρωπότητα

Σε έρευνα που διεξήγαγε η ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με την επισιτιστική κρίση και τα αποτέλεσμά της αναφέρεται ότι μέτρια ή σοβαρή ανεπάρκεια τροφής αντιμετώπιζε το 6% του πληθυσμού το 2021.

Πιο συγκεκριμένα:

-Το 11,9% του πληθυσμού ανησύχησε ότι δεν θα είχε αρκετή τροφή για να καλύψει τις ανάγκες του.

-To 11,4% του πληθυσμού δεν είχε τη δυνατότητα να τραφεί με υγιεινή και θρεπτική τροφή.

-To 12,6% του πληθυσμού έφαγε μόνο ορισμένα είδη τροφών.

-To 6,2% του πληθυσμού αναγκάστηκε να παραλείψει ένα γεύμα.

-To 6,2% του πληθυσμού έφαγε λιγότερο από όσο θεωρούσε ότι είχε

ανάγκη.

-To 3,2% του πληθυσμού έμεινε χωρίς τροφή.

-To 3,5% του πληθυσμού πεινούσε, αλλά δεν έφαγε.

-To 2,7% του πληθυσμού πέρασε μια ολόκληρη ημέρα χωρίς τροφή.

Κι ενώ υπάρχει αυτή η μελέτη, η σπατάλη τροφίμων (food waste) είναι ένα σοβαρό και ταυτόχρονα παράδοξο ζήτημα που απασχολεί τη διεθνή κοινότητα και επιζητά τρόπους αντιμετώπισης. Σοβαρό γιατί ενώ εκατομμύρια τόνοι φαγητού πετιούνται στα σκουπίδια, εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη υποφέρουν από υποσιτισμό.

Μιλώντας με στοιχεία, τα περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων που απορρίπτονται ετησίως, επιβαρύνουν το κλίμα στον πλανήτη κατά 8% - 10% των συνολικών παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Το 28%, περίπου, της παγκόσμιας γεωργικής έκτασης, μία έκταση όσο η Κίνα σχεδόν χρησιμοποιείται για την παραγωγή τροφίμων που, τελικά, χάνονται. Η ίδια σπατάλη γίνεται και με το γλυκό νερό που θα μπορούσε να γεμίσει τη λίμνη της Γενεύης τρεις φορές. Υπολογίζεται πως η σπατάλη τροφίμων κοστίζει στην παγκόσμια οικονομία περίπου 940 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

Έρευνα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, αξιοποιώντας στοιχεία από τον ΟΗΕ διαπίστωσε πως: Περισσότερα από 1.000.000 τόνοι τροφίμων κάθε χρόνο σπαταλώνται. Συγκεκριμένα, κάθε πολίτης πετά 98,2 κιλά τροφίμων, ενώ μία τετραμελής οικογένεια πετά 392,8 κιλά τροφίμων. Έτσι, 35,6 κιλά λαχανικά, 24,8 κιλά φρούτα, 22 κιλά αρτοσκευάσματα, 20 κιλά γαλακτοκομικά, 12,4 κιλά ζυμαρικά και ρύζι, 10,8 κιλά πατάτες, 10,4 κιλά κρέας και ψάρι και 4,4 κιλά αβγά καταλήγουν στα σκουπίδια. Από αυτά, τα μισά θα μπορούσαν να καταναλωθούν με ασφάλεια από ανθρώπους που πεθαίνουν από πείνα.

Πηγή: CNN.gr

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα