Δύσκολες στιγμές για την ελληνική χοιροτροφία

Ανεξέλεγκτη είναι η κατάσταση στην ελληνική χοιροτροφία, αν υπολογίσουμε την κατηφόρα που έχουν πάρει οι τιμές στον παραγωγό σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους παραγωγής, όπως την ορίζουν το ράλι στις ζωοτροφές και η θηριώδης αύξηση στις τιμές της ενέργειας.

Και όσον αφορά το πρώτο βέβαια, είναι μια κατάσταση που έχει ξεκινήσει από πέρυσι και ταλανίζει τους χοιροτρόφους· το δεύτερο όμως, το κόστος στο ρεύμα, έχει ξεφύγει και όπως εξηγούσε χοιροτρόφος τις προηγούμενες ημέρες στο meatnews.gr, τον Νοέμβριο πλήρωσε υπερδιπλάσια για το ρεύμα: από 4.000€ ο λογαριασμός πήγε στις 10.000€…

«Όσο

καλή παραγωγικότητα και να έχεις, δεν γίνεται να σταθείς όταν το κόστος ζωοτροφών έχει διπλασιαστεί και το κόστος ενέργειας έχει υπερδιπλασιαστεί», λένε ευλόγως οι χοιροτρόφοι, που εκφράζουν την απογοήτευσή τους καθώς δεν φαίνεται από πουθενά φως για το άμεσο μέλλον (είτε από το κόστος παραγωγής είτε από το μέτωπο των τιμών που παίρνει ο παραγωγός).

Στην εξίσωση πρέπει να βάλουμε και την αφρικανική πανώλη των χοίρων (ΑΠΧ) στη Γερμανία, που δημιούργησε μεγάλο πλεόνασμα προϊόντος στην Ευρώπη και συνακόλουθα μείωση τιμών πανευρωπαϊκά. Ακόμη και τώρα, περισσότερο από ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της ΑΠΧ στη Γερμανία, η ευρωπαϊκή χοιροτροφία δεν λέει να σηκώσει κεφάλι (ανεξαρτήτως εάν μία-δύο χώρες αύξησαν τις εξαγωγές τους σε Τρίτες Χώρες επωφελούμενες από την απαγόρευση εξαγωγών που υπέστη το γερμανικό προϊόν).

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές στις βασικές ευρωπαϊκές χώρες παραγωγής βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση (από Οκτώβριο 2020 σε Οκτώβριο 2021: χαρακτηριστικά, -14% στη Δανία, -15% στην Ισπανία, -9% στη Γαλλία, -11% στην Ολλανδία).

Στην Ελλάδα η τιμή έχει καταφέρει να κρατηθεί στο 1,30€ ζων βάρος και, όπως εξηγεί στο meatnews.gr ο πρόεδρος της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδας, Γιάννης Μπούρας, «αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι βοηθάει το εγχώριο εμπόριο, που προσπαθεί να στηρίξει την τιμή – αυτό είναι κάτι που πρέπει να καταγραφεί».

[Το Διάγραμμα που παραθέτουμε αποτυπώνει τη βουτιά στις τιμές, αλλά και την απόκλιση που αποτυπώνεται ανάμεσα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα ως αποτέλεσμα της στήριξης που παρέχει το εγχώριο εμπόριο στην τιμή]

Ωστόσο, το τοπίο στο οποίο κινείται η χοιροτροφία έχει γκριζάρει υπερβολικά. Εάν μέχρι τον Φεβρουάριο δεν φανεί φως, φαίνεται ότι θα αρχίσουμε να μετράμε λουκέτα σε πολλές χοιροτροφικές μονάδες. Έως σήμερα οι προμηθευτές βάζουν και αυτοί πλάτη, καθώς όλοι καταλαβαίνουν ότι έχει μεγάλη σημασία ο κλάδος να περάσει τον δύσκολο κάβο.

Σε αυτό το φόντο, η κορωνοενίσχυση που αναμένουν οι χοιροτρόφοι θα αποτελέσει μικρή μόνο ανάσα. Την ενίσχυση την αναμένουν με αγωνία οι παραγωγοί αλλά και ως μάννα εξ ουρανού και οι προμηθευτές τους…

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα